odrobaczenie a szczepienie
-
Witam, od niedawna jestem wlascicielem prawie trzymiesięcznego kundelka. Odebralem go od wlascicieli jak mial troszkę ponad 2 miesiące i nie był jeszcze zaszczepiony ale podobno odrobaczony. Po paru dniach u nas poszlismy z nim na szczepienie. Minął tydzień i szczeniak zamiast kupki wydalił kilkunasto centymetrową glistę! Podobno jak psiak zarobaczony to nie mozna szczepić, bo szczepionka się nie przyjmie, to prawda? Na drugi więc dzień dostał pratel i po 6h przy drugiej swojej kupce w ciagu dnia wydalił kilka(nascie?) glist około 10cm. Później już nic. Za jakieś 10 dni powtarzamy odrobaczenie ale w tym samym terminie ma dostać drugie szczepienie. Co zrobić? Proszę o pomoc. Nie chciałbym aby szczepionki były nieskuteczne , nie chodzi o to żeby odbębnić te szczepienia tylko żeby szczeniak był bezpieczny w razie złapania wirusa.
Może chodzi o to że jak pies jest zarobaczony to jest też osłabiony a szczepionka też dodatkowo osłabia i organizm nie uodparnia się na te wirusy tak jak powinien. Może jest ryzyko że organizm nie pokona podanych w szczepionce wirusów i odchoruje? U dzieci też nie podaje się szczepionek jak jest choćby katar. A robale to tak jak choroba bo osłabiają i wyniszczają organizm. Ja bym najpierw pozbyła się tych wszystkich robali, zregenerowała psa a potem szczepiła. Oraz być może nadgorliwie unikała w tym czasie kontaktu szczeniaka z innymi psami.
Odłożyłabym II szczepionke szczeniaka , a zajęłabym sie porzadnym odrobaczeniem -to kwestia priorytetowa . Potem wykonałabym badania kalu . I w zalezności od wyniku decydowałabym co dalej .Do szczepienia pies musi byc zdrowy .LuisSuarez pisze:Witam, od niedawna jestem wlascicielem prawie trzymiesięcznego kundelka. Odebralem go od wlascicieli jak mial troszkę ponad 2 miesiące i nie był jeszcze zaszczepiony ale podobno odrobaczony. Po paru dniach u nas poszlismy z nim na szczepienie. Minął tydzień i szczeniak zamiast kupki wydalił kilkunasto centymetrową glistę! Podobno jak psiak zarobaczony to nie mozna szczepić, bo szczepionka się nie przyjmie, to prawda? Na drugi więc dzień dostał pratel i po 6h przy drugiej swojej kupce w ciagu dnia wydalił kilka(nascie?) glist około 10cm. Później już nic. Za jakieś 10 dni powtarzamy odrobaczenie ale w tym samym terminie ma dostać drugie szczepienie. Co zrobić? Proszę o pomoc. Nie chciałbym aby szczepionki były nieskuteczne , nie chodzi o to żeby odbębnić te szczepienia tylko żeby szczeniak był bezpieczny w razie złapania wirusa.
Do szczepienia zwierzę musi pozostać porządnie odrobaczone. Duża ilość pasożytów w przewodzie pokarmowym powoduje iż odpowiedź immunologiczna nie jest w pełni skuteczna. Więc skup się na porządnym odrobaczeniu szczepienie można przesunąć
-
Witam
chciałam się dolaczyc do postu żeby nie zakladac nowego
wlasnie kupiłam suczke labradora i nie wiem czy mam ja jeszcze na cos szczepic i kiedy w książeczce mam takie naklejki: 31.11.2015 Biocan Puppy pomarańczowy oraz Biocan Puppy Fioletowy ; 14.12.2015 Nobivac DHPPi teraz na co ma być nastenie szczepiona i kiedy ,o odrobaczanie się nie martwię bo to wiem jak robic ale na tych szczepionkach nic nie jest napisane na co i jak co dodam ze piesek to Labradorka 4 miesiące dodam ze od poprzednich wlascicieli dowiedziałem się ze niby wscieklizna już była ale z tego co oni mówili to niby jest w tej ostatniej wszystko i także wscieklizna (Nobivac DHPPi)
czy to prawda ?
Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz
chciałam się dolaczyc do postu żeby nie zakladac nowego
wlasnie kupiłam suczke labradora i nie wiem czy mam ja jeszcze na cos szczepic i kiedy w książeczce mam takie naklejki: 31.11.2015 Biocan Puppy pomarańczowy oraz Biocan Puppy Fioletowy ; 14.12.2015 Nobivac DHPPi teraz na co ma być nastenie szczepiona i kiedy ,o odrobaczanie się nie martwię bo to wiem jak robic ale na tych szczepionkach nic nie jest napisane na co i jak co dodam ze piesek to Labradorka 4 miesiące dodam ze od poprzednich wlascicieli dowiedziałem się ze niby wscieklizna już była ale z tego co oni mówili to niby jest w tej ostatniej wszystko i także wscieklizna (Nobivac DHPPi)
czy to prawda ?
Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedz
-
Chcialam uzupelnic dane mojej Dori po (zjechaniu) poprzednich wlascicieli ze zapomnieli sobie o paszporcie cale szczęście ze zabrałam ja od nich bo jacys lewi byli i serce mi nie pozwolilo jej nie kupic :)tak wiec
Urodzona 26.10.2015 wiec 3 miesiące a nie 4 ale to nic transporder w szyi jest po lewej stronie no i tu jest najwazniejsza informacja szczepionka Rabisin R -12.01.2016 wiec najważniejsze już wiem co do pytan o następne szczepionki i kiedy bardzo proszę o odpowiedz
Dziekuje i pozdrawiam
Urodzona 26.10.2015 wiec 3 miesiące a nie 4 ale to nic transporder w szyi jest po lewej stronie no i tu jest najwazniejsza informacja szczepionka Rabisin R -12.01.2016 wiec najważniejsze już wiem co do pytan o następne szczepionki i kiedy bardzo proszę o odpowiedz
Dziekuje i pozdrawiam
co roku szczepisz wścieklizne a reszte szczepień należy uzależnić od sytuacji epizootycznej na Twoim terenie. My w Krakowie zalecamy co 2 lata doszczepienie chorób zakaźnych.