Witam, Mam 6-letnią sunię owczarka niemieckiego. Do ochrony od 2014 roku stosuję krople Bob Martin i nie było ŻADNYCH problemów .
Coś mnie podkusiło i od maja tego roku zmieniłem na krople Controline 402 mg. Około 15 lipca sunia rozpoczęła ruję, która trwała do końca lipca.
Niestety 30 lipca na tylnym udzie psa pojawiła się duża wylizana plama na skórze. Podobne zmiany, ale mniejsze wystąpiły 3 lata temu. Poniżej link do tamtego mojego posta, ze zdjęciami.
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=17956
Każdego 1-szego dnia miesiąca zakraplam sierść. I tak też zrobiłem 1 sierpnia. Niestety pies lizał swoją ranę na nodze.
I od razu sunia zrobiła się osowiała, opadła z sił. Je i pije normalnie. Nie ma biegunki, ani wymiotów. Dzisiaj jest 3 sierpnia i pies nadal bardzo słaby.
Lokalny vet na urlopie, do drugiego daleko.
Czy możliwe, że zatruła się Controline poprzez lizanie dużej zmiany ( 5x4 cm) na skórze ???
Owczarek - zatrucie kroplami ?
nie krople na 100 % nie . A te zmiany trzeba byłoby z blizka obejrzeć , bo jedno zdjęcie przypomina mi kaszaka.
-
- Informacje
-