Ratunku Doktorze-ogromne picie,sikanie i złe wyniki wątroby

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

caressi

19 września 2017, 22:40

Witam,pisze z nadzieja na pomoc,moja suczka 10letni mieszaniec od 10 dni pije ogromne ilości wody, rownie duzo siusia-zaczelo sie posikiwanie w domu,oprócz tego ma wręcz wilczy niezaspokojony apetyt. Wykonaliśmy badanie moczu,jedynym odchyleniem od normy byly erytrocyty w moczu. Lekarz podejrzewam infekcję dróg moczowych. Nalegalam jednak na biochemie i morfologie,wszystkie wyniki w normie oprócz 3 krotnie wyższego poziomu Alat i GLDH. Następnym wykonanym badaniem u suni bylo usg brzucha-tutaj wszystko jak okreslil lekarz-w porządku, obraz wątroby rowniez.Weterynarz powiedzial ze w takim razie wszystko wskazuje na czynnościowe zaburzenia pracy wątroby,zalecil zmianę karmy na specjalistyczna watrobowa i przyjmowanie suplementu-Hepatilu oraz kontrole wyników za miesiąc.Na moje pytanie o czestesikanie i wzmożone pragnienie odpowiedzial ze zdarza sie tak przy chorobach wątroby i niedlugo to minie. Martwię sie bardzo o suczkę bo dodatkowo jest leczona kardiologicznie-od okolo roku przyjmuje Molsidomine i Cardalis-ma przerośnięte serce oraz Theovent-zwloknienie pluc w obrazie rtg pól roku temu. Miesiąc temu miala kontrole kardiologiczna-aby sprawdzić czy przez ostatnie pol roku nie nastapilo pogorszenie w echu serca, echo wyszlo dobrze,utrzymano dotychczasowe leki.Ostatnio tez codzien,bez powodu suczka ma momenty ciezkiego dyszenia czy to w domu czy na dworze,wtedy tez widzę ze serduszko bardzo szybko jej bije-czy to ma związek z watroba? Czy faktycznie to wzmożone pragnienie,oddawanie moczu i żarłoczność minie? Bardzo prosze Doktora o odpowiedz, przez ostatnie 10 dni tak sie martwię o sunie ze nie moge spać,jest mi ciezko pracowac bo stale myślę czy cos jeszcze mogę zrobic aby pomoc jej wrócić do zdrowia,czy czegoś nie zaniedbalam...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 września 2017, 12:27

wpisz całe wyniki moczu i krwi
caressi

20 września 2017, 23:28

Wklejam linki do morfologii i biochemii.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec8c2a0096485794
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b6ea0592d7a5dcc

Badanie moczu- dostałam tylko taki wydruk:
BLD 10 Ery/ul +
UBG NORM
BIL NEG
PRO NEG
NIT NEG
KET NEG
GLU NEG
ph 6,5
SG 1,005
LEU NEG

Zapomnialam napisać ze suczka ma nadwagę-wazy w tej chwili 17 kilo,powinna wg weterynarza ważyć 13-14 kg. W ciągu ostatnich 3 tygodni suczka schudla kilogram, dostawala do jedzenia sucha karmę Acana light&fit. Nie wiem czy jej ubytek wag to efekt karmy czy dodatkowy objaw związany z wynikami wątrobowymi...Czy leki które suczka przyjmuje-Molsidomina,Cardalis i Theovent obciążają bardzo wątrobę?
Zastanawiam się jeszcze czy z sercem nie dzieje sie cos zlego a watroba przez to moze wtórnie szwankować? Bo skąd to dyszenie mojej suczki? Ale echo miesiąc temu bylo bez zmian. Co zrobić? Wykonać rtg klatki piersiowej?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 września 2017, 18:35

porządne usg watroby i dorób poziom kortyzolu.
caressi

22 września 2017, 12:34

Dzisiaj dalam mocz suni do badania ogolnego bo strasznie smierdzial stęchlizną,oprócz tego będzie badanie wspolczynnika kortyzolu do kreatyniny. Podobno takie badanie z moczu jest bardziej wiarygodne bo przy oznaczaniu kortyzolu we krwi wynik moze byc falszywie dodatni jeśli pies bylby zestresowany,to prawda Panie Doktorze?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 września 2017, 09:05

zobaczymy co wyjdzie z moczu, stres ma wpływ ,ale nie aż tak duży . Jeśli w fazie spoczynku jest wysoki trzeba wykluczać kłopoty z nadnerczami.
ODPOWIEDZ
  • Informacje