Ratunku Doktorze-ogromne picie,sikanie i złe wyniki wątroby
Witam,pisze z nadzieja na pomoc,moja suczka 10letni mieszaniec od 10 dni pije ogromne ilości wody, rownie duzo siusia-zaczelo sie posikiwanie w domu,oprócz tego ma wręcz wilczy niezaspokojony apetyt. Wykonaliśmy badanie moczu,jedynym odchyleniem od normy byly erytrocyty w moczu. Lekarz podejrzewam infekcję dróg moczowych. Nalegalam jednak na biochemie i morfologie,wszystkie wyniki w normie oprócz 3 krotnie wyższego poziomu Alat i GLDH. Następnym wykonanym badaniem u suni bylo usg brzucha-tutaj wszystko jak okreslil lekarz-w porządku, obraz wątroby rowniez.Weterynarz powiedzial ze w takim razie wszystko wskazuje na czynnościowe zaburzenia pracy wątroby,zalecil zmianę karmy na specjalistyczna watrobowa i przyjmowanie suplementu-Hepatilu oraz kontrole wyników za miesiąc.Na moje pytanie o czestesikanie i wzmożone pragnienie odpowiedzial ze zdarza sie tak przy chorobach wątroby i niedlugo to minie. Martwię sie bardzo o suczkę bo dodatkowo jest leczona kardiologicznie-od okolo roku przyjmuje Molsidomine i Cardalis-ma przerośnięte serce oraz Theovent-zwloknienie pluc w obrazie rtg pól roku temu. Miesiąc temu miala kontrole kardiologiczna-aby sprawdzić czy przez ostatnie pol roku nie nastapilo pogorszenie w echu serca, echo wyszlo dobrze,utrzymano dotychczasowe leki.Ostatnio tez codzien,bez powodu suczka ma momenty ciezkiego dyszenia czy to w domu czy na dworze,wtedy tez widzę ze serduszko bardzo szybko jej bije-czy to ma związek z watroba? Czy faktycznie to wzmożone pragnienie,oddawanie moczu i żarłoczność minie? Bardzo prosze Doktora o odpowiedz, przez ostatnie 10 dni tak sie martwię o sunie ze nie moge spać,jest mi ciezko pracowac bo stale myślę czy cos jeszcze mogę zrobic aby pomoc jej wrócić do zdrowia,czy czegoś nie zaniedbalam...
wpisz całe wyniki moczu i krwi
Wklejam linki do morfologii i biochemii.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec8c2a0096485794
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b6ea0592d7a5dcc
Badanie moczu- dostałam tylko taki wydruk:
BLD 10 Ery/ul +
UBG NORM
BIL NEG
PRO NEG
NIT NEG
KET NEG
GLU NEG
ph 6,5
SG 1,005
LEU NEG
Zapomnialam napisać ze suczka ma nadwagę-wazy w tej chwili 17 kilo,powinna wg weterynarza ważyć 13-14 kg. W ciągu ostatnich 3 tygodni suczka schudla kilogram, dostawala do jedzenia sucha karmę Acana light&fit. Nie wiem czy jej ubytek wag to efekt karmy czy dodatkowy objaw związany z wynikami wątrobowymi...Czy leki które suczka przyjmuje-Molsidomina,Cardalis i Theovent obciążają bardzo wątrobę?
Zastanawiam się jeszcze czy z sercem nie dzieje sie cos zlego a watroba przez to moze wtórnie szwankować? Bo skąd to dyszenie mojej suczki? Ale echo miesiąc temu bylo bez zmian. Co zrobić? Wykonać rtg klatki piersiowej?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/ec8c2a0096485794
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b6ea0592d7a5dcc
Badanie moczu- dostałam tylko taki wydruk:
BLD 10 Ery/ul +
UBG NORM
BIL NEG
PRO NEG
NIT NEG
KET NEG
GLU NEG
ph 6,5
SG 1,005
LEU NEG
Zapomnialam napisać ze suczka ma nadwagę-wazy w tej chwili 17 kilo,powinna wg weterynarza ważyć 13-14 kg. W ciągu ostatnich 3 tygodni suczka schudla kilogram, dostawala do jedzenia sucha karmę Acana light&fit. Nie wiem czy jej ubytek wag to efekt karmy czy dodatkowy objaw związany z wynikami wątrobowymi...Czy leki które suczka przyjmuje-Molsidomina,Cardalis i Theovent obciążają bardzo wątrobę?
Zastanawiam się jeszcze czy z sercem nie dzieje sie cos zlego a watroba przez to moze wtórnie szwankować? Bo skąd to dyszenie mojej suczki? Ale echo miesiąc temu bylo bez zmian. Co zrobić? Wykonać rtg klatki piersiowej?
porządne usg watroby i dorób poziom kortyzolu.
Dzisiaj dalam mocz suni do badania ogolnego bo strasznie smierdzial stęchlizną,oprócz tego będzie badanie wspolczynnika kortyzolu do kreatyniny. Podobno takie badanie z moczu jest bardziej wiarygodne bo przy oznaczaniu kortyzolu we krwi wynik moze byc falszywie dodatni jeśli pies bylby zestresowany,to prawda Panie Doktorze?
zobaczymy co wyjdzie z moczu, stres ma wpływ ,ale nie aż tak duży . Jeśli w fazie spoczynku jest wysoki trzeba wykluczać kłopoty z nadnerczami.
-
- Informacje
-