W wynikach mam jeszcze dodatkowo:
Próbka ABS Krzywa
test: ALT
Faktor: 1746,00
nr. próbki: 1
Wynik: 33,186 U/L
Zakres prawidłowy: 3,000-50,00
Próbka ABS Krzywa
test: AST
Faktor: 2200,00
Wynik: 50,950 U/L
Zakres prawidłowy: 1,000-37,00
Próbka ABS Krzywa
test: KREA
Faktor: 67,000
Wynik: 0,905 mg/dl
Zakres prawidłowy: 1,000-1,7000
Próbka ABS Krzywa
test: Moczn
Faktor: 985,670
Wynik: 33,948 mg/dl
Zakres prawidłowy: 20,000-45,00
Próbka ABS Krzywa
test: ALP
Faktor: 5454,000
Wynik: 72,107 U/L
Zakres prawidłowy: 20,000-155,00
Błagam o pomoc :/
Dziwne nietrzymanie moczu
Porównałam wyniki psiaka Pani Nimble z wynikami mojego i widzę,że pies ma wszystko podwyższone :/. A zapewniano mnie,że wszystko jest w jak najlepszym porządku....
Coraz bardziej się niepokoję...
Coraz bardziej się niepokoję...
w miarę sprawnie musisz wykonać rtg przeglądowe kręgosłupa odc. lędźwiowego. Pies porusza się prawidłowo? Po nocy bez problemu wstaje z legowiska. A wpisz wyniki badania moczu.
Dobry wieczór,
Wyników moczu niestety nie dostałam. Psiak nie ma żadnych problemów z poruszaniem się. Po nocy wstaje i od razu lata po domu. Nie kuśtyka, nie traci równowagi. Zachowuje się jak roczny zdrowiuśki psiak.
Dzisiaj miał zrobione USG Układu moczowego i prostaty po zabiegu. Nic złego nie wykazało. Prostata jest jeszcze powiększona. Dostałam skierowanie na posiew moczu + antybiogram.
Gdy z posiewu nic nie wyjdzie będzie leczony adrenaliną, by obkurczyć naczynia. Taki informacje dostałam.
Wyników moczu niestety nie dostałam. Psiak nie ma żadnych problemów z poruszaniem się. Po nocy wstaje i od razu lata po domu. Nie kuśtyka, nie traci równowagi. Zachowuje się jak roczny zdrowiuśki psiak.
Dzisiaj miał zrobione USG Układu moczowego i prostaty po zabiegu. Nic złego nie wykazało. Prostata jest jeszcze powiększona. Dostałam skierowanie na posiew moczu + antybiogram.
Gdy z posiewu nic nie wyjdzie będzie leczony adrenaliną, by obkurczyć naczynia. Taki informacje dostałam.
Leczenie adrenaliną nijak ma się moim skromnym zdaniem do popuszczania moczu.
Pies ma strasznie dużo energii, ciągle jest w ruchu. Jeśli dostanie dawkę adrenaliny to rozniesie go.
Coraz większe obawy mam co do diagnozy lekarza.
Pies ma strasznie dużo energii, ciągle jest w ruchu. Jeśli dostanie dawkę adrenaliny to rozniesie go.
Coraz większe obawy mam co do diagnozy lekarza.
potrzebne są wyniki badania moczu to podstawa wyjścia do początków diagnozy .
Prawdopodobnie pies ma schorzenia neurologiczne .Trzeba wykonac zdjęcie RTG .isabelle30 pisze:A czy wet sprawdzał prostatę? Przerost prostaty może byc przyczyną wszystkich waszych kłopotów....
Prostata to raczej byłąby krew w moczu.Poza tym wielkosc prostaty to mało wazniejsza jest jej struktura.Wysokie ALP swiadczy o stanie zapalnym z uwagi ,ze jest to niespecyficzne dla zadnego narządu. Najczęsciej w tym wieku przypisuje się to kosciom ,stawom. Gdyby byly problemy z prostatą tzreba podac YPOZANE.
Ja chciałam tylko dodać, że jeżeli chodzi o psa starego (moja ma zaczęte 17 lat) rewelacyjnie działa pseudoefedryna. Moja suczka zaczęła załatwiać się w domu, czego nigdy wcześniej nie robiła. Po prostu wstawała, wychodziła za legowisko i załatwiała się (albo nie dochodziła do trawy a załatwiała się w windzie lub na korytarzu). Do tego ma już słaby tył od zmian w kręgosłupie, kiedy kuca to po prostu siada i zaczął się stan zapalny zmacerowanej od moczu i "brudu" okolicy sromu. Dostała pseudoefedrynę i problem znikł całkowicie a dodatkowo Ciapa ma więcej "sił" w tylnych łapach. Przestała siadać całkowicie na tyłku przy załatwianiu a kuca (ten efekt jest bezsprzecznie wywołany podawaniem pseudoefedryny; może wpływa na przewodnictwo). Dodam, że pies leczony jest na serce i u niej pseudoefedryna nie koliduje z efektem prilocardu.
witam
mamy yorka 11 letni, 9 lat temu wykastrowany, zaczyna w nocy przez sen posikiwać , od czego zacząć ?
pozdrawiam
mamy yorka 11 letni, 9 lat temu wykastrowany, zaczyna w nocy przez sen posikiwać , od czego zacząć ?
pozdrawiam
od analizy moczu.
Witam.
Jestem właścicielem 16 letniego owczarka niemieckiego. 2 lata temu miał problem z kręgosłupem, wystąpił niedowład kończyn tylnych, zrobiono badania i wykazało zwyrodnienie w obrębie odcinka kręgosłupa lędźwiowego. Zdecydowałem się leczyć psa w klinice weterynaryjnej po przez leki masaże i rehabilitację i pies zaczął chodzić z pomocą nosidełek i tak jest do dnia dzisiejszego. Pies nie był kastrowany.
Kilka dni temu wstając rano zobaczyłem na legowisku mokrą plamę, pies się zesikał. Myślałem,że zbyt późno wstałem, żeby z nim wyjść na dwór, niestety nie zaspałem na spacer. W ciągu dnia po godzinie 16 na legowisku były plamy, następnego dnia poszedłem z próbką moczu do laboratorium dla ludzi i wykonałem badanie. Na drugi dzień odebrałem wyniki i udałem się o weterynarza, lekarz powiedział, że wynik jest dobry ale nie wiarygodny zalecił ponownie pobranie moczu i szybkie dostarczenie, żeby mógł wysłać do laboratorium dla zwierząt w ciągu 4 godzin. Wynik moczu przesyłam poniżej. Z badania moczu wynika, że ma chore nerki i problem z wątrobą( weterynarz włączył leczenie hepatiale forte ), i zlecił badanie krwi, wynik przesyłam poniżej. Pies nadal posikuje, z rana jak wstaje jest plama i do godziny 13 są małe plamy, po godzinie 13 pies nie posikuje i tak jest do 23 gdyż przed samym spaniem sprawdzamy czy jest mokro i tak jest codziennie. Weterynarz poinformował, że nie wie czy to nie jest od prostaty czy od kręgosłupa i niedomaga nerw odpowiedzialny za trzymanie moczu. Badania krwi były robione rano na czczo. Zalecił udać się do kliniki w celu dalszej konsultacji.
Nie wiem co może być przyczyną popuszczania moczu u psa ? Czy faktycznie może być problem z nerkami ? Karmię go suchą karmą Orijen Regional Red (jest uczulony na kurczaka) , do suchej karmy dostaje gotowaną marchew, korzeń pietruszki, buraka, mięsa wołowego kilka małych plasterków, czasem bierze sobie z kuchni surową marchewkę i próbuje zjeść ale jednak trzeba mu pokroić w krążki oraz dotaje sporadycznie banana i paprykę obraną ze skóry. Z suplementów dostaje HMB dr Seidla, tran z wątroby dorsza na zmianę z kapsułkami Aptus eforin forte, na stawy Aptus apto- flex, witaminy z grupy B.Zdaję sobie sprawę, że pies nie jest młody, ale jest żywotny zainteresowany otoczeniem, apetyt ma i 4 razy dziennie wychodzi na spacery. Nie wiem czy wszystkie informacje przekazałem, czy jest szansa na wyleczenie z popuszczania moczu ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Badanie moczu.
Gęstość względna - 1.033 1,016 - 1,045
Przejrzystość - lekko mętny
Odczyn - słabo kwaśny
Białko - 34 mg/dl
Glukoza - nieobcne
Ketony - nieobecne
Barwniki krwi - nieobecne
Barwniki żółciowe - Ślad
Urobilinogen - w normie
Osad moczu - Mierny, żółty, st.
Nabłonki wielokątne - pojedyncze w prep.
Nabłonki okrągłe - pojedyncze w prep.
Leukocyty 0 - 1 wpw
Erytrocyty 0 - 1 wpw
Opis: Świeże
Wałeczki - nie znaleziono
Kryształy bilirubiny - kilka w prep.
Flora bakteryjna - Mierna
Badanie krwi:
Leukocyty - 9,40 6.0 - 12.0
Erytrocyty - 6,54 5,5 - 8,0
Hemoglobina - 9,30 7,45 - 11,7
Hematokryt - 0,43 0,37 - 0,55
MCV - 66 60 - 77
MCH - 1,43 1,18 - 1,49
MCHC - 21,6 19,8 - 22,3
RDW - 19 14 - -19
Płytki krwi - 243 200 - 580
MPV - 8 6 - 9
Rozmaz manualny wg Schillinga:
Kwasochłonne - 4 1 -10
Segmentowane - 67 60 - 77
Limfocyty - 29 12 - 30
Obraz krwinek czerwonych - bez zmian.
Oznaczenia biochemiczne:
AST - 43 3 - 45
ALT - 154,0 5 - 60
ALP - 23 5 - 155
Glukoza - 77 70 - 120
Kreatynina - 0,8 0,8- 1,7
Mocznik - 50, 0 20 - 50
Białko całkowite - 74.0 55 - 75
Bilirubina całkowita - 0,2 0,2 - 0,9
Albuminy - 32 29 - 43
GGT - 7,0 5 - 25
Wapń - 9,2 8,4 - 11,5
Fosfor - 4,2 2,5 - 6,3
Magnez - 2,2 1,7 - 2,9
Cholesterol całkowity 258, 0 128 - 360
LDH - 255,0 80 - 1683
Kineza kreatynowa -157 5 - 467
Triglicerydy - 56 18 - 115
Sód - 153,9 139, 1 - 156,5
Potas - 4,8 4,1 - 5,4
Chlorki - 111,0 98,7 - 115,6
Globuliny - 42,0 28 - 42
Jestem właścicielem 16 letniego owczarka niemieckiego. 2 lata temu miał problem z kręgosłupem, wystąpił niedowład kończyn tylnych, zrobiono badania i wykazało zwyrodnienie w obrębie odcinka kręgosłupa lędźwiowego. Zdecydowałem się leczyć psa w klinice weterynaryjnej po przez leki masaże i rehabilitację i pies zaczął chodzić z pomocą nosidełek i tak jest do dnia dzisiejszego. Pies nie był kastrowany.
Kilka dni temu wstając rano zobaczyłem na legowisku mokrą plamę, pies się zesikał. Myślałem,że zbyt późno wstałem, żeby z nim wyjść na dwór, niestety nie zaspałem na spacer. W ciągu dnia po godzinie 16 na legowisku były plamy, następnego dnia poszedłem z próbką moczu do laboratorium dla ludzi i wykonałem badanie. Na drugi dzień odebrałem wyniki i udałem się o weterynarza, lekarz powiedział, że wynik jest dobry ale nie wiarygodny zalecił ponownie pobranie moczu i szybkie dostarczenie, żeby mógł wysłać do laboratorium dla zwierząt w ciągu 4 godzin. Wynik moczu przesyłam poniżej. Z badania moczu wynika, że ma chore nerki i problem z wątrobą( weterynarz włączył leczenie hepatiale forte ), i zlecił badanie krwi, wynik przesyłam poniżej. Pies nadal posikuje, z rana jak wstaje jest plama i do godziny 13 są małe plamy, po godzinie 13 pies nie posikuje i tak jest do 23 gdyż przed samym spaniem sprawdzamy czy jest mokro i tak jest codziennie. Weterynarz poinformował, że nie wie czy to nie jest od prostaty czy od kręgosłupa i niedomaga nerw odpowiedzialny za trzymanie moczu. Badania krwi były robione rano na czczo. Zalecił udać się do kliniki w celu dalszej konsultacji.
Nie wiem co może być przyczyną popuszczania moczu u psa ? Czy faktycznie może być problem z nerkami ? Karmię go suchą karmą Orijen Regional Red (jest uczulony na kurczaka) , do suchej karmy dostaje gotowaną marchew, korzeń pietruszki, buraka, mięsa wołowego kilka małych plasterków, czasem bierze sobie z kuchni surową marchewkę i próbuje zjeść ale jednak trzeba mu pokroić w krążki oraz dotaje sporadycznie banana i paprykę obraną ze skóry. Z suplementów dostaje HMB dr Seidla, tran z wątroby dorsza na zmianę z kapsułkami Aptus eforin forte, na stawy Aptus apto- flex, witaminy z grupy B.Zdaję sobie sprawę, że pies nie jest młody, ale jest żywotny zainteresowany otoczeniem, apetyt ma i 4 razy dziennie wychodzi na spacery. Nie wiem czy wszystkie informacje przekazałem, czy jest szansa na wyleczenie z popuszczania moczu ?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Badanie moczu.
Gęstość względna - 1.033 1,016 - 1,045
Przejrzystość - lekko mętny
Odczyn - słabo kwaśny
Białko - 34 mg/dl
Glukoza - nieobcne
Ketony - nieobecne
Barwniki krwi - nieobecne
Barwniki żółciowe - Ślad
Urobilinogen - w normie
Osad moczu - Mierny, żółty, st.
Nabłonki wielokątne - pojedyncze w prep.
Nabłonki okrągłe - pojedyncze w prep.
Leukocyty 0 - 1 wpw
Erytrocyty 0 - 1 wpw
Opis: Świeże
Wałeczki - nie znaleziono
Kryształy bilirubiny - kilka w prep.
Flora bakteryjna - Mierna
Badanie krwi:
Leukocyty - 9,40 6.0 - 12.0
Erytrocyty - 6,54 5,5 - 8,0
Hemoglobina - 9,30 7,45 - 11,7
Hematokryt - 0,43 0,37 - 0,55