Witam wszystkich
zwracam się do Was z prośbą o opinie
U Bazyla w mlodości zdiagnozowano zwyrodninie stawu skokowego. Sprawa wygladała tak , że praktycznie cały czas miał ten staw pogrubiony , ale nie było drastycznych objawów bólowych. Czasami po swoich wygłupach było widac , ze łapa go boli, ale trochę odpoczynku i ból mijał. Nic z tym nie robilismy gdyż od lekarza prowadzacego otrzymaliśmy informację , że nic sie z takimi rzeczami nie robi. Niestety dwa tygodnie temu Bazyl nagle po powrocie do domu łapa do góry , duża opuchlizna stawu i poruszanie się na trzech łapach. Natychmiast do weterynarza na drugi dzień , rtg. i konsultacja z ortopeda. Okazało sie , że niestety staw jest nie do uratowania i jako jedyną metodę zaproponował Artrodeze stawu skokowego , czyli wyczyszczenie stawu z uszkodzonej chrzastki , kosci i zespolenie za pomoca blaszki pod katem 135 stopni na stałe. W zwiazku z tym mam pytanie co sadzicie o tej metodzie? Czy ktoś z was u swojego psa cos takiego stosował? W tej chwili Bazyl używa tej łapy ale widąć , ze nie do końca. Nie wiemy jaka decyzję mamy podjąć,
Artrodeza stawu skokowego
wszystko zależy od stopnie uszkodzenia stawu, poruszania się psa, zakresu bólu. Czasami to jedyna metoda usunięcia bezbolesnego poruszania się psa. Oczyszczanie ze zwyrodnień stawu to efekt bardzo krótkotrwały.
-
W tej chwili Bazyl porusza się sprawnie, ale widać , że nie używa tej łapy w 100 procentach Poza tym zakres zginania tego stawu jest naprawdę niewielki. Z jednej strony nie robiłbym mu tego zabiegu , ale jak przypomnę sobie ostatnią sytuacje gdy przez prawie dwa tygodnie poruszał się skokowo na trzech łapach. A będzie coraz starszy z każdym miesiącem. Z drugiej strony boję sie całego zabiegu i narkozy.
Czy ja mogę sobie pozwolić przesłać na PW Panu doktorowi RTG tego stawu i prosić o poradę?
Czy ja mogę sobie pozwolić przesłać na PW Panu doktorowi RTG tego stawu i prosić o poradę?
tak, proszę wysłać.
-
Nie mam pojęcia jak dodac załaczniki
niestety staw bardzo zniszcony , ale trzeba to móc dotknąć i zbadać. Na zdjęciu wydaje sie , że jest bardzo intesywne zapalenie stawu skokowego .
-
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcie było robione taktycznie w momencie dość dużego zapalenia stawu. Teraz jest niby lepiej pies chodzi a nawet lekko truchta ale widzę że cały czas te łapę oszczędza. Ruchomość stawu jest na poziomie ok 20 %. Także niestety potwierdziła się diagnoza i raczej konieczność Artrodezy . A mam jeszcze pytanie jakie mogą być powikłania po takim zabiegu, czy pies będzie w miarę normalnie chodził? Bo teraz i tak tej łapy nie używa w pełnym zakresie ruchu.
normalnie nie bedzie chodził tyle , że bez bólu.
-
Witam Bazyl już po operacji. Operacja udana. Pojawił się tylko problem tego rodzaju że piesek ma problemy z oddawaniem moczu tzn na spacerze posikuje ale nie opróżnia pęcherza do końca i dlatego trochę sika w domu.. Mocz badane nie ma zapalenia pęcherza . Czy przyczyną tego stanu może być stres . Dostaje tabletki viregyt k wyczytałem że jednym z efektów ubocznych jest właśnie zatrzymanie moczu.
-
posikiwanie było spowodowane lekami przeciwbólowymi ,Baski ma już zdjety opatrunek i zaczyna chodzić
-
- Informacje
-