Witam
24 kwietnia szczepiłam w Krakvecie mojego małego psa "na wszystko" naraz: 2x vanguard plus 7(zielony i niebieskopopielaty) i Rabisin. No i któraś z iniekcji się nie "rozeszła". Po jakimś czasie, głaszcząc psa, zauważyłam w miejscu szczepienia pod skórą przesuwalny płaski guzek o średnicy 50-groszówki.
Jak to zlikwidować? Masowanie nie skutkuje, a poza tym chyba psiak go nie lubi. Ucieka.
Proszę o radę.
Guzek po szczepieniu?
taki guzek może powstać po szczepieniu np. na wściekliznę.Radzę pójść do weterynarza...on zrobi w guzek zastrzyk który go 'rozpuści'.To nic niepokojacego.
Przede wszystkim nie masuj tego guzka, bo to może zaszkodzić. Doktor Jarek już kiedyś o tym pisał.
Obserwuj czy guzek się nie powiększa, a jeśli będzie rósł, albo coś w zachowaniu psa Cię zaniepokoi koniecznie pokaż psa lekarzowi. Nawiasem mówiąc takie guzki potrafią znikać dość długo, więc należy uzbroić się w cierpliwość.Jarek pisze:proszę w żadnym wypadku nie masować odczynów poszczepiennych
Witaj
Ja mam szczeniaka owczarka niemieckiego u ktorego rowniez po takiej pelnej dawce szczepien (razem z wscieklizna) pojawil sie guzek-twardy i dosc duzy.Schodzil samoistnie tak jak sie pojawil ale az 2 miesiace!Przede wszystkim zostaw go nie masuj tylko kontroluj jego stan czy sie jakos nie zmienia czy to psiaka nie boli i napewno wszystko bedzie ok.Zobaczysz sam zejdzie
Ja mam szczeniaka owczarka niemieckiego u ktorego rowniez po takiej pelnej dawce szczepien (razem z wscieklizna) pojawil sie guzek-twardy i dosc duzy.Schodzil samoistnie tak jak sie pojawil ale az 2 miesiace!Przede wszystkim zostaw go nie masuj tylko kontroluj jego stan czy sie jakos nie zmienia czy to psiaka nie boli i napewno wszystko bedzie ok.Zobaczysz sam zejdzie
tak to odczyn poszzcepienny i proszę go nie ruszać nie wynika z faktu na ile chorób była szczepiona ale z faktu odczynu poszczpiennego na którąś szczepionkę. On sam zniknie roszę nie ruszać. W razie wątpliwości pokazać.
Witam
Mój pies owczarek niemiecki też ma taki guzek ale lize go i gryzie co z tym zrobić szybko zgłosić się do lekarza czy czekać aż zniknie samoistnie tylko że pies lize i gryzie.
Pozdrawiam
Mój pies owczarek niemiecki też ma taki guzek ale lize go i gryzie co z tym zrobić szybko zgłosić się do lekarza czy czekać aż zniknie samoistnie tylko że pies lize i gryzie.
Pozdrawiam
pokaż lekarzowi.
pierwsze trzeba obejrzeć zmiany potem dobrać leki
[quote=Jarek post_id=28997 time=1178922656 user_id=3]
tak to odczyn poszzcepienny i proszę go nie ruszać nie wynika z faktu na ile chorób była szczepiona ale z faktu odczynu poszczpiennego na którąś szczepionkę. On sam zniknie roszę nie ruszać. W razie wątpliwości pokazać.
[/quote]
Re: u mojego maltanczyk po szczepieniu była kulka która zniknęła po około 2 tygodniach. Niestety w tym miejscu zauważyłam że nie ma włosa. Czy to normalne?
[/quote]
Re: u mojego maltanczyk po szczepieniu była kulka która zniknęła po około 2 tygodniach. Niestety w tym miejscu zauważyłam że nie ma włosa. Czy to normalne?
Bardzo rzadko ale może się zdarzyć.
Witam mój dog również po lekach przeciw bolowych ma guza małego ale weterynarz zalecił rozmasowywac
tak może.
-
- Informacje
-