Witam, mam pytanie ad modzeli.
Niepokoi mnie ich pojawienie się u mojego corsiaka w tak młodym wieku (własnie skończył dwa lata). Na jednym łokciu jest to na razie szorstkie przełysienie , ale na drugim silne zgrubienie podkórne pokryte zrogowaciałą skórą.
Czy genetyka ma wpływ na ich powstawanie czy nie? Pies ma miekkie posłanie, oczywiście kładzie się na kaflach, deskach itd, szczególnie ostatnio -podczas upałów.
Czy ktoś stosował coś skutecznego?
Modzele
Czytałam, że dobre efekty daje maść Keratolysin - ma w swoim składzie kwas salicylowy i kwas mlekowy. Generalnie dobre są wszystkie maści z kwasem salicylowym. Trzeba tylko stosować je dość systematycznie i nie zniechęcać się Dobrze by jednak było żeby zobaczył to wet i poradził co stosować. Sama maść może nie wystarczyć.
no i najważniejsze aby zwierze leżało na miękkim tylko jak to zrobić w lecie?
dzięki ATA napewno wypróbuję, póki zmiany są w miarę małe.
Co do leżenia na miękkim, to jest niewykonalne, poza tym dziwią mnie te zmiany tak wcześniej powstałe. Większość moich znajomych, posiadających duże, ciężkie molosy, tez mają kafle w mieszkaniach/domach, panele na podłogach czy deski itp a tego problemu nie mają
Co do leżenia na miękkim, to jest niewykonalne, poza tym dziwią mnie te zmiany tak wcześniej powstałe. Większość moich znajomych, posiadających duże, ciężkie molosy, tez mają kafle w mieszkaniach/domach, panele na podłogach czy deski itp a tego problemu nie mają
częśćiowo jest to warunkowane genetycznie
a mnie polecono żeby smarować modzele maścią z witaminą a i najlepiej żeby pies jeszcze nosił ochraniacze. Ja ograniczyłam się do smarowania bo wiem że jakiekolwiek ochraniacze pies z ogromną radością zniszczy.Podobno na efekty trzeba czekać kilka miesiecy, zobaczymy
Ja mam ten sam problem pies ma 9 miesiecy i zauwarzyłam na łapie 2 małe kropeczki bez sierci lekko zgrubione wet obejrzał stwierdził że to modzele ale masci nie polecił zadnej stwierdził ze to nie jest choroba i smarowanie mascia jest bez potrzeby kupiłam masc ochronna z witaminą a i załorzyłam bandaz elestyczny ale sie zsuwa i w dodatku pies go gryzie.Pozsotaje psa zachęcić do lezenia na kocyku wymyśliłam ze bede za nim chodzić i podkładać mu kocyk jesli na mim zostanie dłuzej jak 3 minuty nagroda moze pies zrozumie ze lezenia na kocyku sie opłaca
CZY TA MASC JEST NA RECEPTE? jAK DŁUGO CZEKAŁAŚ NA EFEKTY?a ja polecam maść "Bepanthen plus
tak jest na recepte