Mam 13-letniego kundelka. Od kilku lat nieprzyjemnie czuć mu z pyszczka z powodu kamienia nazębnego i paradontozy. Dwa lata temu miał usuwany kamień z zębów pod narkozą, wówczas okazało się, że ma zmiany rakowe na dziąsłach, które w trakcie tego zabiegu zostały usunięte. Obecnie spuchł od górnego zęba. Podobna historia zdarzyła się już ok. pół roku temu. Wówczas weterynarz zastosował leczenie farmakologiczne (zastrzyk + synergal). Pies wyraźnie odzyskał wtedy humor, z pyska nie czuć było. Obecnie opuchlizna jest trochę większa, otrzymał lek stomorgyl przez 6 dni, lekarz stwierdził, że konieczne po tym leczeniu będzie usunięcie chorych zębów dotkniętych paradontozą, ponieważ leczenie jest tylko doraźne i przynosi chwilową poprawę. Zabieg ma być przeprowadzony oczywiście pod narkozą. W swoim życiu pies miał dwie narkozy: w dzieciństwie poważną operację po pogryzieniu i 2 lata temu przy czyszczeniu i usuwaniu zębów.
Jak duże jest ryzyko narkozy 13-latka? Jest to mały kundelek wagi 12,8 kg, zadbany, ale z widocznymi już zmianami starczymi (bolą tylne łapki).
Chore zęby
-
- Kontakt:
Myślę że problemu z narkozą niebedzie. No chyba żw piesek ma problemy z oddychaniem. Jeżeli jest "pełni" zdrów, czyli nie jest w trakcie jakiegoś leczenia, czy jakoś chory itp. to powienniem tu wiek nie rać roli.
Dzięki za słowa otuchy. Będę miała dylemat, bo już dzisiaj piesek czuje się lepiej. Zdaję sobie jednak sprawę, że jest to tylko chwilowe i sytuacja może się powtórzyć. Decyzję o usunięciu zębów będę musiała podjąć w poniedziałek. Bardzo boję się o mojego psiaka.
-
- Kontakt:
Zawsze trezba mieć nadzieje do końca, ja miałam...
- marzenna79
- Kontakt:
Czy podjęłaś jakąś decyzję w sprawie resekcji zębów Twojego pupila ?UlaZ pisze:Dzięki za słowa otuchy. Będę miała dylemat, bo już dzisiaj piesek czuje się lepiej. Zdaję sobie jednak sprawę, że jest to tylko chwilowe i sytuacja może się powtórzyć. Decyzję o usunięciu zębów będę musiała podjąć w poniedziałek. Bardzo boję się o mojego psiaka.
Sama mam 11 letniego kundelka owczarkowatego i jestem ciekawa tego tematu, bo jesteśmy już też po 1 narkozie i resekcji 5 zębów.
Brzydki zapach z mordki ustąpił całkowicie, a po narkozie piesek wybudził się bez kłopotów.
Pozdrawiam.
-
- Informacje
-