Chore zęby

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

UlaZ

15 sierpnia 2007, 11:26

Mam 13-letniego kundelka. Od kilku lat nieprzyjemnie czuć mu z pyszczka z powodu kamienia nazębnego i paradontozy. Dwa lata temu miał usuwany kamień z zębów pod narkozą, wówczas okazało się, że ma zmiany rakowe na dziąsłach, które w trakcie tego zabiegu zostały usunięte. Obecnie spuchł od górnego zęba. Podobna historia zdarzyła się już ok. pół roku temu. Wówczas weterynarz zastosował leczenie farmakologiczne (zastrzyk + synergal). Pies wyraźnie odzyskał wtedy humor, z pyska nie czuć było. Obecnie opuchlizna jest trochę większa, otrzymał lek stomorgyl przez 6 dni, lekarz stwierdził, że konieczne po tym leczeniu będzie usunięcie chorych zębów dotkniętych paradontozą, ponieważ leczenie jest tylko doraźne i przynosi chwilową poprawę. Zabieg ma być przeprowadzony oczywiście pod narkozą. W swoim życiu pies miał dwie narkozy: w dzieciństwie poważną operację po pogryzieniu i 2 lata temu przy czyszczeniu i usuwaniu zębów.
Jak duże jest ryzyko narkozy 13-latka? Jest to mały kundelek wagi 12,8 kg, zadbany, ale z widocznymi już zmianami starczymi (bolą tylne łapki).
Patrycja94
Kontakt:

15 sierpnia 2007, 13:32

Myślę że problemu z narkozą niebedzie. No chyba żw piesek ma problemy z oddychaniem. Jeżeli jest "pełni" zdrów, czyli nie jest w trakcie jakiegoś leczenia, czy jakoś chory itp. to powienniem tu wiek nie rać roli.
UlaZ

15 sierpnia 2007, 20:02

Dzięki za słowa otuchy. Będę miała dylemat, bo już dzisiaj piesek czuje się lepiej. Zdaję sobie jednak sprawę, że jest to tylko chwilowe i sytuacja może się powtórzyć. Decyzję o usunięciu zębów będę musiała podjąć w poniedziałek. Bardzo boję się o mojego psiaka.
Patrycja94
Kontakt:

16 sierpnia 2007, 13:34

Zawsze trezba mieć nadzieje do końca, ja miałam...
Awatar użytkownika
marzenna79
Kontakt:

25 sierpnia 2007, 12:34

UlaZ pisze:Dzięki za słowa otuchy. Będę miała dylemat, bo już dzisiaj piesek czuje się lepiej. Zdaję sobie jednak sprawę, że jest to tylko chwilowe i sytuacja może się powtórzyć. Decyzję o usunięciu zębów będę musiała podjąć w poniedziałek. Bardzo boję się o mojego psiaka.
Czy podjęłaś jakąś decyzję w sprawie resekcji zębów Twojego pupila ?
Sama mam 11 letniego kundelka owczarkowatego i jestem ciekawa tego tematu, bo jesteśmy już też po 1 narkozie i resekcji 5 zębów.
Brzydki zapach z mordki ustąpił całkowicie, a po narkozie piesek wybudził się bez kłopotów.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje