BLAGAM O POMOC!!!Chory Nowofunland
Witam!Mam 6-letniego Nowofunlanda o imieniu Lord.Odkupilam go od poprzedniego wlasciciela kiedy mial juz rok.Jest spokojnym i kochanym psem Tylko bardzo ciezko choruje.Wyrok lekarzy brzmi-kardiomiopatia rozstrzelinowa Serce ma wielkosci pilki noznej Odkupilam go od poprzedniego wlasciciela poniwaz byl bity i glodzony.Kiedy do nas przyjechal wazyl niecale 50 kg!Jadl wszystko,wlacznie z surowymi ziemniakami! Ale przejde do sedna.Od listopada zeszlego roku jezdze z nim co 2 tygodnie na punktowanie.Ma sciagany plyn z jamy brzusznej,zwykle jest go okolo 10 litrow.Dostaje Aspargin 1 tabl 2x dziennie,Furosemid 2x2,Enarenal 1x1,Verospirion(50 mg) 1x1,Vetmedin 2x2 oraz Arthrofos 1x2.Czasami dostaje tez Ketosan (nie wiem jak to sie pisze)w zastrzyku.Dostaje jesc 3x dziennie poniwaz chcemy aby przybral na wadze.Przez ta chorobe wazy tylko 45 kg KOCHAM TEGO PSA I NIE CHCE GO USPIC!!!Czy moge jakos wzmocnic jego organizm?Najbardziej zelezy mi na tym aby przybral na wadze!Chce tez wzmocnic jego NOGI, bo ma problemy ze wstawaniem nawet wtedy gdy ma malo plynu w brzuchu Ma apetyt!Kiedy ma malo plynu jest bardzo aktywny!Dostaje tez karme Royal Canin- Early cardiac.BLAGAM O POMOC!!!
niestety to co robisz w tej chwili jest wszystkimco możesz. Tak roztrzeń serca jest zaklętym kołem z którego nie ma wyjścia i prowadzi niestety do śmierci. To co lekarze mogą to tylko przedłużać życie temu psu. To serce po prostu jest do wymiany i to jedyny sposób wyleczenia.
juz od kilku lat choruje na kardiomiopatie rostrzeniowo_zastoinowa.to bilet w jedna strone, wilczy bilet, leczenie tylko zachowawcze, chronic od stresu, od nadmiernego wysilku, od slonca , mrozu,systematycznie ! leki,dieta uboga w sol, chude mieso, nie tuczyc. Leczenie tylko operacyjne przeszczep serca, psow to nie dotyczy. kazdy wlasciciel psa z ta choroba musi zdawac sobie sprawe. ze rokowania sa zle i nic nie pomoze zmiana wet.tylko dbalosc i leki moga przedluzyc zycie psa.!
kardiomiopati moze byc genetyczna, ale czesto pojawia sie na skutek powiklan pogrypowych, lub np. po anginie ropnej. stad wniosek , jesli widzisz , ze pies jest przeziebiony idz do wet. ,lecz go i nie przerywaj sam leczenia , bo psu juz lepiej...A jesli po przebytej chorobie zauwazasz po jakim czasie, ze pies jakby slabszy, slabiej biega, mniej je zrob ekg, moze to byc zapalenie miesnia serca, ktore spowoduje zwloknienia nieodwracalne.
-
- Informacje
-