Wymiotowanie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

veles

30 stycznia 2008, 12:37

ostatnio mój york często wymiotuje śliną nie wiem czy to coś poważnego poza tym je normalnie boje sie żeby sie nie odwodnił ....
ATA

30 stycznia 2008, 12:56

Czy są jakieś pory kiedy wymiotuje? Czy jest to na czczo, a może wtedy, kiedy jest przygotowywane dla niego jedzonko i on to widzi?
veles

30 stycznia 2008, 14:30

wymioty sa raczej rano
ATA

30 stycznia 2008, 17:39

Dlatego pytałam o okoliczności, bo czytałam gdzieś, że czasem jeśli pies jest bardzo głodny (właśnie rano) to na odgłos czy widok krzątania się przy jego misce może wydzielać zbyt dużo soków żołądkowych i w ten sposób właśnie próbuje się pozbyć ich nadmiaru. Nie wiem czy to jest prawda - jeśli nie, to doktor Jarek na pewno zaraz to wytknie jako wierutną bzdurę :wink: . Generalnie jednak wymioty mogą mieć cały szereg przyczyn, poczynając od wad rozwojowych i schorzeń przewodu pokarmowego łącznie z wątrobą i trzustką, poprzez choroby układu nerwowego, nerek, gardła, krtani, na uszach kończąc. Winna może być nawet wypita zimna woda. O stresie już nie wspominam. Dlatego bardzo istotne jest dokładne przebadanie psa i ustalenie przyczyny. Jeśli będzie się to często powtarzać to koniecznie pokaż psiaka wetowi.
Ostatnio zmieniony 30 stycznia 2008, 21:29 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
veles

30 stycznia 2008, 21:20

Dziękuje chociaż czegoś sie dowiedzialam:)
gagula

31 stycznia 2008, 08:13

Koniecznie idź do weta :-) Wymioty samą śliną/flegmą, które nie są związane ze spożytym pokarmem, mogą oznaczać anginę.
MAMAMIKIWIKI-tosia

31 stycznia 2008, 09:02

Kilka pytań :D
Czym karmisz pieska ?
Czy podjada czasami cos z domowego stołu ?
Wiek pieska ?
Jakie mu dajesz smakołyki ?
Czy robi normalne kupy ?

Może Ci się wydawać że to są dziwne pytania , ale ja tak mam :D

Obrazek

Basia

Ps, Zaznacze że minimalną wiedzę o Yorkach posiadam :D
veles

31 stycznia 2008, 15:21

Malutki ma 8 miesięcy je rożne rzeczy gotowane mięsko makaron warzywa nie chce jeść suchej karmy wiec mu zróżnicuje jedzonko kupy robi normalne wiec to chyba nic od jedzonka, poza tym ma apetyt jest żywy i radosny więc naprawdę nie wiem z kąd te wymioty:(
MAMAMIKIWIKI-Toska

01 lutego 2008, 08:51

Ja bym jednak stawiała na to że to wina jedzenia :(
Miałam z Tosią podobnie , wymiotowała śliną .
Kiedy pojechałam do weta okazało się że to karmienie nie jest dla yorka odpowiednie .
Bo podawanie ( mało ale jednak ) smakołyków z pańskiego stołu , za dużo mięsa w ryżu , makaron źle wpływał itd . itp .
Kazał przestawić Tosie na Royal intestinal i tak zrobiłam , zakupiłam , puszki i suchą , na początku to przez kilka dni nawet nie ruszyła , w końcu dupinka zgłodniala i zaczeła jeść :D
Od tego czasu wszystkie problemu mineły .
Od 2 miesięcy Tosia nie wymiotuje , ale je tylko Royal intestinal , a w lutym przechodzimy na Royal junior .
Wet mi powiedział że w ryżu powinno być tylko 5 % mięsa najlepiej kurczaka albo cielęcinki .
Zaznaczył też że nie powinnam dawać samego mięsa .
Yorki mają niestety częste problemy jelitowe , pokarmowe .

Basia

Ps. Mam nadzieje ze coś pomogłam :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje