Problem z sierścią u szczeniaka (zdjęcia), co to może być?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

budasty
Kontakt:

19 sierpnia 2008, 15:14

Witam

Mam 4-miesięcznego szczeniaka buldoga amerykńskiego, rozwija się prawidłowo, ale pojawiły się ostatnio na sierści następujące zmiany:

podgląd niedostępny

Byłem u weterynarza, który stwierdził, ze to "nuzyca lub jakiś grzyb", dał mi jakiś biały płyn o intensywnym zapachu do smarowania (2xdziennie) i zamówił Advocato Bayera (w czwartek tym psa się skropi), jeśli w ciągu kilku dni nie bedzie poprawy to jadę do innego, ktory pobierze zeskrobiny, pies zachowuje się poza tym normalnie, dobry apetyt, dobre stawy i ruch, gdyby ta siersc jeszcze sie szybko poprawiła...

Na co wg Państwa to wygląda? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi
i pozdrawiam
budasty
Kontakt:

19 sierpnia 2008, 15:56

Chętnie zamówiłbym tez obrożę Preventic juz (pies jest w tej chwili wielkości mniej wiecej amstaffa, 25 kg wagi) ale nie widzę jej dostępnej w krakvecie :(
tayekuna

19 sierpnia 2008, 19:33

Co to znaczy zeskrobiny za kilka dni??? jesli jest podejżenie nużycy lub grzybicy to trzeba leczyć możliwie predko, a gdybanie nic nie pomoże bo objawy często powracają nawet jeśli jest chwilowa poprawa. Radzę odwiedzić innego wet.
budasty
Kontakt:

19 sierpnia 2008, 23:26

tayekuna pisze:Co to znaczy zeskrobiny za kilka dni??? jesli jest podejżenie nużycy lub grzybicy to trzeba leczyć możliwie predko, a gdybanie nic nie pomoże bo objawy często powracają nawet jeśli jest chwilowa poprawa. Radzę odwiedzić innego wet.
Racja, zamówiłem juz na wszelki wypadek Advocat Bayera/obroże Preventic/szampon Heksoderm a jutro pojade do weta z prawdziwego zdarzenia, ktory zbierze zeskrobiny, dodatkowo chyba zrobie morfologie krwi
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 sierpnia 2008, 08:25

jeśli te zmiany są pocałym ciele włącznie z brzuchem to szanse na nużyce są stosunkowo małe, ale zeskrobina to podstawowe badanie , które tak czy owak powinno być zrobione w pierwszej kolejności. Jeżeli zwierzę ma zmiany na całym ciele włącznie z pachami, pachwinami, brzuchem będzie to alergiczne zapalenie skóry, ale skonsultuj to z innym lekarzem, zrób podstawowe badanie i bedziesz wiedział z czym walczyć.
budasty
Kontakt:

20 sierpnia 2008, 14:30

byłem u drugiego weterynarza, bardzo polecanego pana T. i...
stwierdził, ze pies ma typowe objawy alergii pokarmowej - na nużyce mu to nie wygląda, odnośnie zeskrobin wg niego skoro zamówiłem Advocat Bayera/obroże Preventic/Heksoderm to nawet jakby nużeniec był a wiekszosc psow go ma tylko brak objawow zewnetrznych to nie ma sensu meczyc psa inwazyjnym zabiegiem - skoro niemal pełna gama środków zostanie i tak zastosowana, zrobił Grubemu morfologie krwi, wszystkie współczynniki w normie oprocz HCT - 34,7%, norma 37-55% - wskazanie to braki żelaza w pożywieniu,
przyczyną alergii wg niego jest najprawdopodobniej surowy drób (karmiłem karmą Orijen Puppy Large Breed+ glownie surowe korpusy drobiowe, surowe serca z kurczaka, filety z kurczaka i duzo białego sera) i karma zawierająca drób, rozwiązanie - zmienić dietę na nie zawierającą drobiu, nabiał zalecił nadal podawać jako żródło wapna

pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi
Antosia
Kontakt:

23 sierpnia 2008, 15:35

Moja Antosia miała coś bardzo podobnego, jest buldogiem francuskim, i stwierdzono u niej grzybicę. Może Ty także powinieneś kąpać psa w jakimś preparacie przeciwgrzybicznym?
budasty
Kontakt:

13 września 2008, 09:14

zmiana karmy z Orijena na Brit Care z jagnięciną dla szczeniaków duzych ras, całkowite odstawienie drobiu łacznie z jajkami, pies je teraz 2,3 x suchą dziennie + 50-60 dkg wieprzowiny/wołowiny surowej +2 tabletki z olejem z ogórecznika + 1 tabletka z tranem i raz na dwa/trzy dni troche oleju z siemienia lnianego i poprawa jest bardzo szybka, (pies nosi też obroże Preventic, jest spryskany Advocato, miejscowo 2x w tygodniu
Heksoderm) ...i Gruby wygląda teraz tak :), prawie juz wszystko zarosło
Hikari

14 września 2008, 09:00

No i pięknie :) :) :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje