Witam
od 3 tygodni mam dwumiesiecznego szczeniaka rasy cane corso. Wczoraj piesek dostal drugą dawke szczpionki (parwowiroza, nosówka, zapalenie wątroby leptospiroza, kaszel psi) Dziś rano troche się zaniepokoiłam bo piesek wydawał się smutny, nie chciał nic jeść ani pić. Słychać było burczenie w brzuchu. Kiedy się wypróżnił okazało się ze w kale znajdują się pasożyty i dziecięca zabawka ok 5 cm długości. Dzwoniłam do naszego weterynarza ale powiedział żeby sie nie niepokoić i obserwować pieska aczkolwiek tabletek na odrobaczenie po szczepieniu podać nie można. stan poeska się poprawił, zrobił się wesoły i zaczął biegać ale niestety nosek ma suchy trochę się denerwuje co może mu dolegać. Proszę o odpowiedz
Julia
Chory szczeniak
prawdopodobnie opisujesz stan poszczepienny czyli odczyn poszczepienny, choć tu dołancza jeszcze ciało obce i zarobaczenie, obserwuj pilnie psa i pozostań w kontakcie ze swoim lekarzem.
Mam rozumieć, że tą zabawkę połknął w domu ?
Słyszałam o okresie kwarantanny po szczepieniu.
Nie martw się, mój piesek też tak się zachowywał dzień po zaszczepieniu. Powodem mogą być różne rzeczy. Od osłabienia organizmu, po ciało obce, które znalazłaś w kale.
Jeżeli wychodziłaś z nim po szczepieniu(w okresie do tygodnia po) na dwór, to pewnie tam mógł coś złapać biorąc pod uwagę to, że szczepionka nie wzmacnia organizmu więc szczeniak po szczepieniu jest trochę osłabiony.
Słyszałam o okresie kwarantanny po szczepieniu.
Nie martw się, mój piesek też tak się zachowywał dzień po zaszczepieniu. Powodem mogą być różne rzeczy. Od osłabienia organizmu, po ciało obce, które znalazłaś w kale.
Jeżeli wychodziłaś z nim po szczepieniu(w okresie do tygodnia po) na dwór, to pewnie tam mógł coś złapać biorąc pod uwagę to, że szczepionka nie wzmacnia organizmu więc szczeniak po szczepieniu jest trochę osłabiony.