Dwa dni temu stałam się szcześliwą włascicielka Yorczka(ur.29.01.06-z metryczką).Z dokumentów wynika, że piesek jest zdrowy i bez wad. Jednak jego kupki są bardzo lużne a niektóre zawieraja sluz.Podaję mu ryż z kurczakiem i marchewką,royal canin junior(jak hodowca zalecał), rano kazano mi podawać surową wołowine ale wczoraj ją zwymiotował.Piesek jest bardzo żywy, bawi sie i nie wykazuje innych objawów chorobowych.Czy to może byc zmiana "klimatu"?
Piesek był szczepiony 15.03 szczepionka NOBIVAC PUPPY DP.Chciałam zapytac kiedy mogę go zaszczepić po raz drugi?I czy sczepionki sa 2 czy 3?
Jakie najlepiej podawac witaminy?Czy VMP (Phizer?) sa rzeczywiście najlepsze?
I jeszcze jedno- czy to prawda, że powinnam go orobaczać "aż" raz w miesiącu? Do tej pory byL juz 3 razy.
Ps:przepraszam, że tak sie rozpisałam ale z tą rasą dopiero "raczkuję"
Kilka ważnych pytań-proszę o pomoc.
-
O reszcie pewnie ktoś inny ci napisze a ja coś o żywieniu: napewno mogą sie pojawić problemy z trawieniem po zmianie właściciela( stres i zawsze jakaś zmiana żywienia), ale sposób w jaki karmisz psa raczej nie jest odpowiedni: musisz sie zdecydować czy podajesz karme suchą, gotujesz mu, czy stosujesz surowy pokarm metodą BARF ( polecam). Na pewno takie mieszanie nie jest dla pieska dobre. Jeśli sucha karma ( np: RC) lub BARF to witamin już sie nie podaje, natomiast do gotownego coś trzeba dodać.Melba pisze:Dwa dni temu stałam się szcześliwą włascicielka Yorczka(ur.29.01.06-z metryczką).Z dokumentów wynika, że piesek jest zdrowy i bez wad. Jednak jego kupki są bardzo lużne a niektóre zawieraja sluz.Podaję mu ryż z kurczakiem i marchewką,royal canin junior(jak hodowca zalecał), rano kazano mi podawać surową wołowine ale wczoraj ją zwymiotował.Piesek jest bardzo żywy, bawi sie i nie wykazuje innych objawów chorobowych.Czy to może byc zmiana "klimatu"?
Piesek był szczepiony 15.03 szczepionka NOBIVAC PUPPY DP.Chciałam zapytac kiedy mogę go zaszczepić po raz drugi?I czy sczepionki sa 2 czy 3?
I jeszcze jedno- czy to prawda, że powinnam go orobaczać "aż" raz w miesiącu? Do tej pory byL juz 3 razy.
Dzięki za odpowiedż Michał kar.Karmię go w sposób jaki zalecał hodowca tzn.5 posiłków dziennie(rano surowa wołowina- u mnie się nie sprawdziła, danie głowne ryż kurczak i warzywa , prócz tego RC i ser biały.Do picia wode żródlaną.Ale u mnie z zalecanych rzeczy je tylko kurczaka, wiec boje sie że to za mało w wieku "rozwojowym" szczeniaka.
Mam nadzieje, że" dolegliwości" mu mina i będzie ok, choć sprawia wrazenie jakby mieszkał ze mna od zawsze
Mam nadzieje, że" dolegliwości" mu mina i będzie ok, choć sprawia wrazenie jakby mieszkał ze mna od zawsze
Sama to przeżywałam dwukrotnie i po tygodniu wszystko wróciło do normy. Najlepiej skontaktować się z hodowcą i nic nie zmieniać w dotychczasowym żywieniu. Woda- tylko przegotowana lub mineralna nie gazowana. Ja przez tydzień podawałam wyłacznie gotowane :dobrze rozgotowany ryż (nie z torebki), gotowana marchew- wywar tzw .marchwianka to dobrodziejstwo dla brzuszka- plus mięsko też radzę gotowane. Jak się uspokoi to stopniowo można wprowadząć inne i nie wszystko na raz. Można biały serek (nie kwaśny) póżniej po toszeczku i gotowane żółteczko , ale jak wszystko będzie już dobrze.Witaminki mogę polecić Dolfos mini junior- b. ładne i mocne moja ma po nich ząbki.Szczepienia są konieczne 3x co 4tyg. Ale to już weterynarz decydujeMichal kar pisze:O reszcie pewnie ktoś inny ci napisze a ja coś o żywieniu: napewno mogą sie pojawić problemy z trawieniem po zmianie właściciela( stres i zawsze jakaś zmiana żywienia), ale sposób w jaki karmisz psa raczej nie jest odpowiedni: musisz sie zdecydować czy podajesz karme suchą, gotujesz mu, czy stosujesz surowy pokarm metodą BARF ( polecam). Na pewno takie mieszanie nie jest dla pieska dobre. Jeśli sucha karma ( np: RC) lub BARF to witamin już sie nie podaje, natomiast do gotownego coś trzeba dodać.Melba pisze:Dwa dni temu stałam się szcześliwą włascicielka Yorczka(ur.29.01.06-z metryczką).Z dokumentów wynika, że piesek jest zdrowy i bez wad. Jednak jego kupki są bardzo lużne a niektóre zawieraja sluz.Podaję mu ryż z kurczakiem i marchewką,royal canin junior(jak hodowca zalecał), rano kazano mi podawać surową wołowine ale wczoraj ją zwymiotował.Piesek jest bardzo żywy, bawi sie i nie wykazuje innych objawów chorobowych.Czy to może byc zmiana "klimatu"?
dokładnie. Pamietaj o kwarantannie!Odrobaczać tak jak pisałaś.Pozrdrówko!
Witam:) Ja stałam się właścicielką yorka jakieś 4 miesiące temu. Mój miał dokładnie te same objawy- było to zapalenie gruczołów okołoodbytowych. Dostał zastrzyk, maść do smarowania w domu i szybko został wyleczony:) A co do karmy to rzeczywiscie powinnaś się zdecydować czy sucha czy domowa. Moj dostaje Royal Mini Junior, a teraz jak już podrósł biały chudy ser, owoce, warzywa, itp. Pozdrawiam!
Moj tez ma RC junior ale czy ja je?Po kilka ziarenek dziennie, wie uwazam, że to za mało.Jedynie co lubi jeść to kurczaka gotowanego(bez dodatków) Konsystencja wiadomo czego już ok, wiec to moze rzeczywiscie był stres.Do picia podaje mu wode zródlaną(zalecenie hodowcy) i pije.Poza tym zywy i niedookiełzania.
powinnaś go zaszcepić minimum jeszcze raz my zalecamy 3 x , witaminy każde dla malca nie można powiedzieć że VMP są najlepsze. Ale możesz je podawać. W ogóle ciężko pisać czy te czy inne sa lepsze. Zalecamy szczepienia co 2- 3 tygodnie. Odrobaczanie co 3-6 miesięcy
Bardzo dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.Yorus został dzisiaj zbadany i zaszczepiony po raz drugi szczepionka:VANGUARD PLUS 7(zielona i błekitna nalepka). Mam nzdzieje,ze jak pierwsza była NOBIVAC PUPPY DP to nie ma znaczenia.Wet twierdził, ze nie i ta jest lepsza.Trzeci raz mam przyjść w wieku 16 m-cy.A teraz za ok.2 tyg.moge wychodzic juz na spacery.Dostałam tez zestaw wit. i wit.D3 w kropelkach, wiec mam nadzieję, że będzie dobrze. Dostał tylko zastrzyk tak jakos nieszcześliwie, ze strasznie piszczał a teraz tak go plecki bola, że nie można sie zblizyc z reka:(
Mam nadzieje, ze to minie.Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!
Mam nadzieje, ze to minie.Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!
-
- Informacje
-