Kilka ważnych pytań-proszę o pomoc.

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Melba

29 marca 2006, 11:46

Dwa dni temu stałam się szcześliwą włascicielka Yorczka(ur.29.01.06-z metryczką).Z dokumentów wynika, że piesek jest zdrowy i bez wad. Jednak jego kupki są bardzo lużne a niektóre zawieraja sluz.Podaję mu ryż z kurczakiem i marchewką,royal canin junior(jak hodowca zalecał), rano kazano mi podawać surową wołowine ale wczoraj ją zwymiotował.Piesek jest bardzo żywy, bawi sie i nie wykazuje innych objawów chorobowych.Czy to może byc zmiana "klimatu"?
Piesek był szczepiony 15.03 szczepionka NOBIVAC PUPPY DP.Chciałam zapytac kiedy mogę go zaszczepić po raz drugi?I czy sczepionki sa 2 czy 3?
Jakie najlepiej podawac witaminy?Czy VMP (Phizer?) sa rzeczywiście najlepsze?
I jeszcze jedno- czy to prawda, że powinnam go orobaczać "aż" raz w miesiącu? Do tej pory byL juz 3 razy.
Ps:przepraszam, że tak sie rozpisałam ale z tą rasą dopiero "raczkuję"
Michal kar

29 marca 2006, 18:47

Melba pisze:Dwa dni temu stałam się szcześliwą włascicielka Yorczka(ur.29.01.06-z metryczką).Z dokumentów wynika, że piesek jest zdrowy i bez wad. Jednak jego kupki są bardzo lużne a niektóre zawieraja sluz.Podaję mu ryż z kurczakiem i marchewką,royal canin junior(jak hodowca zalecał), rano kazano mi podawać surową wołowine ale wczoraj ją zwymiotował.Piesek jest bardzo żywy, bawi sie i nie wykazuje innych objawów chorobowych.Czy to może byc zmiana "klimatu"?
Piesek był szczepiony 15.03 szczepionka NOBIVAC PUPPY DP.Chciałam zapytac kiedy mogę go zaszczepić po raz drugi?I czy sczepionki sa 2 czy 3?
I jeszcze jedno- czy to prawda, że powinnam go orobaczać "aż" raz w miesiącu? Do tej pory byL juz 3 razy.
O reszcie pewnie ktoś inny ci napisze a ja coś o żywieniu: napewno mogą sie pojawić problemy z trawieniem po zmianie właściciela( stres i zawsze jakaś zmiana żywienia), ale sposób w jaki karmisz psa raczej nie jest odpowiedni: musisz sie zdecydować czy podajesz karme suchą, gotujesz mu, czy stosujesz surowy pokarm metodą BARF ( polecam). Na pewno takie mieszanie nie jest dla pieska dobre. Jeśli sucha karma ( np: RC) lub BARF to witamin już sie nie podaje, natomiast do gotownego coś trzeba dodać.
Gość

29 marca 2006, 23:11

Dzięki za odpowiedż Michał kar.Karmię go w sposób jaki zalecał hodowca tzn.5 posiłków dziennie(rano surowa wołowina- u mnie się nie sprawdziła, danie głowne ryż kurczak i warzywa , prócz tego RC i ser biały.Do picia wode żródlaną.Ale u mnie z zalecanych rzeczy je tylko kurczaka, wiec boje sie że to za mało w wieku "rozwojowym" szczeniaka.
Mam nadzieje, że" dolegliwości" mu mina i będzie ok, choć sprawia wrazenie jakby mieszkał ze mna od zawsze :D
arim
Kontakt:

31 marca 2006, 11:14

Michal kar pisze:
Melba pisze:Dwa dni temu stałam się szcześliwą włascicielka Yorczka(ur.29.01.06-z metryczką).Z dokumentów wynika, że piesek jest zdrowy i bez wad. Jednak jego kupki są bardzo lużne a niektóre zawieraja sluz.Podaję mu ryż z kurczakiem i marchewką,royal canin junior(jak hodowca zalecał), rano kazano mi podawać surową wołowine ale wczoraj ją zwymiotował.Piesek jest bardzo żywy, bawi sie i nie wykazuje innych objawów chorobowych.Czy to może byc zmiana "klimatu"?
O reszcie pewnie ktoś inny ci napisze a ja coś o żywieniu: napewno mogą sie pojawić problemy z trawieniem po zmianie właściciela( stres i zawsze jakaś zmiana żywienia), ale sposób w jaki karmisz psa raczej nie jest odpowiedni: musisz sie zdecydować czy podajesz karme suchą, gotujesz mu, czy stosujesz surowy pokarm metodą BARF ( polecam). Na pewno takie mieszanie nie jest dla pieska dobre. Jeśli sucha karma ( np: RC) lub BARF to witamin już sie nie podaje, natomiast do gotownego coś trzeba dodać.
Sama to przeżywałam dwukrotnie i po tygodniu wszystko wróciło do normy. Najlepiej skontaktować się z hodowcą i nic nie zmieniać w dotychczasowym żywieniu. Woda- tylko przegotowana lub mineralna nie gazowana. Ja przez tydzień podawałam wyłacznie gotowane :dobrze rozgotowany ryż (nie z torebki), gotowana marchew- wywar tzw .marchwianka to dobrodziejstwo dla brzuszka- plus mięsko też radzę gotowane. Jak się uspokoi to stopniowo można wprowadząć inne i nie wszystko na raz. Można biały serek (nie kwaśny) póżniej po toszeczku i gotowane żółteczko , ale jak wszystko będzie już dobrze.Witaminki mogę polecić Dolfos mini junior- b. ładne i mocne moja ma po nich ząbki.Szczepienia są konieczne 3x co 4tyg. Ale to już weterynarz decyduje
dokładnie. Pamietaj o kwarantannie!Odrobaczać tak jak pisałaś.Pozrdrówko! :P
kangurek

01 kwietnia 2006, 13:03

Witam:) Ja stałam się właścicielką yorka jakieś 4 miesiące temu. Mój miał dokładnie te same objawy- było to zapalenie gruczołów okołoodbytowych. Dostał zastrzyk, maść do smarowania w domu i szybko został wyleczony:) A co do karmy to rzeczywiscie powinnaś się zdecydować czy sucha czy domowa. Moj dostaje Royal Mini Junior, a teraz jak już podrósł biały chudy ser, owoce, warzywa, itp. Pozdrawiam! :D
Melba

01 kwietnia 2006, 15:53

Moj tez ma RC junior ale czy ja je?Po kilka ziarenek dziennie, wie uwazam, że to za mało.Jedynie co lubi jeść to kurczaka gotowanego(bez dodatków) :D Konsystencja wiadomo czego :oops: już ok, wiec to moze rzeczywiscie był stres.Do picia podaje mu wode zródlaną(zalecenie hodowcy) i pije.Poza tym zywy i niedookiełzania.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 kwietnia 2006, 19:22

powinnaś go zaszcepić minimum jeszcze raz my zalecamy 3 x , witaminy każde dla malca nie można powiedzieć że VMP są najlepsze. Ale możesz je podawać. W ogóle ciężko pisać czy te czy inne sa lepsze. Zalecamy szczepienia co 2- 3 tygodnie. Odrobaczanie co 3-6 miesięcy
Melba

06 kwietnia 2006, 19:45

Bardzo dziekuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.Yorus został dzisiaj zbadany i zaszczepiony po raz drugi szczepionka:VANGUARD PLUS 7(zielona i błekitna nalepka). Mam nzdzieje,ze jak pierwsza była NOBIVAC PUPPY DP to nie ma znaczenia.Wet twierdził, ze nie i ta jest lepsza.Trzeci raz mam przyjść w wieku 16 m-cy.A teraz za ok.2 tyg.moge wychodzic juz na spacery.Dostałam tez zestaw wit. i wit.D3 w kropelkach, wiec mam nadzieję, że będzie dobrze. Dostał tylko zastrzyk tak jakos nieszcześliwie, ze strasznie piszczał a teraz tak go plecki bola, że nie można sie zblizyc z reka:(
Mam nadzieje, ze to minie.Pozdrawiam wszystkich!!!!!!!!
ODPOWIEDZ
  • Informacje