Zwyrodnienie stawów - czym leczyć? Jaka karma? do dr Orła

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

maris

17 marca 2009, 23:00

Chciałam zadać pytanie w imieniu przyjaciółki, która ma (niestety nie w Krakowie) owczarka niemieckiego, któremu zaczynają się zwyrodnienia stawów. Sunia ma 10 lat, wiem, że ma problemy z tylnymi łapami, na które kuleje.
Weterynarz zapisał psu arthroFos i zalecił ochudzanie (sunia waży ok, 35 kilo i powinna schudnąć ponoć ok. 5 kiligramów). Przyjaciółka nie jest jednak pewna kilku rzeczy, a ja nie potrafię jej pomóc, dlatego postanowiłam zapytać tu, bo o lepsze miejsce trudno :-)

1. Jaką karmę podawać psu? Specjalną na stawy (jak Hill's j/d) czy normalną? A może jakąś dla psów otyłych? Dla seniorów? Czy polecać Royala, Hillsa, Eukanubę, czy raczej chwalone tu często Orijen lub Taste of the Wild (względnie - nowa Acana?).
2. W jakiej ilości podawać karmę psu, aby schudł? (o ile mniej, niż wskazuje na to zapis na opakowaniu?)
3. Czy prócz karmy i przepisanego leku (oraz zalecanych leków przeciwbólowych), pies powinien dostawać jakieś suplementy?
4. Czy jeszcze o czymś powinnyśmy wiedzieć? Jakoś zapobiegać rozwojowi choroby? Czegoś unikać?

Przepraszam, jeśli pytania są błahe, ale w tym temacie nie mam w ogóle doświadczenia, a przyjaciółka jesli o leczenie idzie, ma równie niewielkie. Będę wdzięczna, jęsli pomoże mi Pan, Panie Doktorze, choć oczywiście równie wdzięcza będę również za wypowiedzi znających się na rzeczy forumowiczów :-)

Pozdrawiam serdecznie, wraz z moją zwierzakową siódemką :-)
maris.[/i]
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 marca 2009, 00:46

ad 1i 2 . Senior light wg wskazań producenta. Rodzaj karmy czy inaczej firma do wyboru właściciela.
ad.3. można chondroitynę chyba, że karma już zawiera + leki przeciw reumatoidalne i geriatryczne.
ad.4. Dużo więcej można pomóc jeśli obejrzy się rtg stawów , oglądnie filmik jak zwierzę się porusza więc zachęcam do przesłania takich rzeczy i ściślejszego opisu.
skidi

18 marca 2009, 19:13

Dzień dobry. Tu przyjaciółka sierota, która wreszcie stwierdziła, że łatwiej będzie jak się sama wypowie, a nie będzie korzystać z maris jako przekaźnika.
Bardzo dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi. Poproszę rodziców o przesłanie wspomnianego filmiku (pies jest u nich), może się coś uda nakręcić :) Tylko może poczekamy, aż zacznie stawać na przednią łapę, bo kilka dni temu coś sobie z nią zrobiła. Nie ma złamanej, weterynarz mówił coś o naciągnięciu więzadeł, ale nie łapy, tyko gdzieś (więcej będę wiedzieć jutro, bo rodzice idą do innego weterynarza).
Póki co morda nie ma stwierdzonej żadnej choroby, tylko podejrzenia zwyrodnienia stawów (ciężko jej się wstaje, wolniej i "ciężej" chodzi), weterynarz powiedział, że "owczarki często tak mają".
ODPOWIEDZ
  • Informacje