Drapanie u Mopsa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Honoratakal5

03 czerwca 2009, 21:22

Witam wszystkich na forum
Proszę o wypowiedź doc. Jarka.
Mam dwa mopsy, dwie sunie. Starsza beżowa ma 3,5 roku, młodsza czarna 2,5roku.
Czarna leczę u naszego wet. od 2 miesięcy. Strasznie się drapie zwłaszcza po nocy w okolicach fałdy nosowej pod pyskiem. Wcześniej drapała się też na boku. Leczenie polega na codziennym spryskiwaniu okolic drapania. Na początku stosowania tej metody prawie nie było drapanie, ale po pewnym czasie -nawrót!Codziennie czyszczę jej fałdę nosową wacikiem z płynem do oprysku.
Wacik jest brązowy. Czy to może być drożdżyca?
Sunia jedna i druga nie mają żadnych zmian skóry, żadnych krost, zaczerwień! Niepokoi mnie jeszcze kolor skóry brzucha starszej. Kiedyś był jasny, a teraz jest b. ciemny wręcz grafitowy.
Czy to jest norma u starszych psów? Czarna ma pod ciemnym włosem jasną (białą) skórę!
Od kilku dni starsza też strasznie otrzepuje się i rzuca główką, zwłaszcza z rana.
Ostatnio kupiłam karmę dla psów z alergią i ze skłonnościami do chorób skóry. Zaczynam ja podawać. Psy nie miały robionych wyskrobin. Czarną dwa razy co 3 mies. kąpałam w PEROXYVET. Zamierzam kupić dwie obroże PREVENTIC.
Bardzo proszę o wypowiedź, co Pan o tym sądzi :?:
tayekuna

03 czerwca 2009, 22:59

Polecam jednak zrobić zeskrobiny w miejscacy skory gdzie mopsiczka sie najbardziej drapie. Skoro pryskanie nie pomaga tyle czasu widac srodek nie skutkuje.
Ciemne przebarwienie skóry u starszych mopsów (i chyba nie tylko) sie zdarza, przyczyn moze byc kilka, nie jest to nic grożnego.
Piszesz, że sunia trzepie główka... myslę że powinnas sprawdzić czy nie ma infekcji w uszach, polecam zrobić wymaz z fałdki nosowej. Lepiej nie leczyc ciagle w ciemno.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 czerwca 2009, 01:17

zupełnie w pełni popieram przedmówczynię.
Honoratakal5

04 czerwca 2009, 21:49

Witam,
serdecznie dziękuję tayekunie i doc Jarkowi za odpowiedź i radę w sprawie drapania u mopsa.Z pewnością z niej skorzystam.
Nie napisałam,że przed opryskami czarnej mopsiczce pojawiło się zgrubienie pomiędzy palcami jednej łapki, ale po kilku dniach smarowania maścią propolisową,zniknęło. Dobrze, ze jeszcze są ludzie którzy kochają zwierzęta :!: (chyba nikogo nie uraziłam :!: )Bardzo dziękuję :) Uśmiech będzie pełny jak wykuruję sunie.
Pozdrawiam - Honoratakal5
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 czerwca 2009, 10:52

jeżeli pojawiły się takie zgrubienia między palcami to masz 99 % szansy , że zwierzę jest uczulone na coś co leży na ziemi : najczęściej trawa, rzadziej chemikalia stosowane do konserwacji podłóg.
ODPOWIEDZ
  • Informacje