ratunku mam sunię 4 miesięczną chihuahua. ciągle się drapie! do tego lekko łysieje... najpierw dostała fiprexa żeby wyeliminować pchły ale drapała się dalej. dostała też kropelki (nie pamiętam nazwy nie jestem w domu) po których sierść zaczęła odrastać. piesek jednak wciaż się drapie. jakieś 2 miesiące temu miała zastrzyk antyalergiczny i drapanie przeszlo jak ręką odjął ale nie na długo:( powróciło po kilku dniach... niecały miesiąc temu lekarz nakazł karmić ją royal canin hypoalergenic żeby wykluczyć alergię pokarmową... karma już na wykończeniu a ona dalej drapie!!! do tego od wczoraj nic prawie nie zjadła... jakiś czas temu na boczku zrobiła się jej jakby jaśniejsza łatka brązowa zastanawiałam sie czy to wyłysienie, ale to raczej poprostu przebrawienie sierści... jestem bezsilna... weterynarz bardziej zainteresowany mna niż pieskiem :S nie wiem czy znowu mam jej zmieniać karmę, robić badania ...
proszę o pomoc!
ps. ma do tego lekki łupież...
ps.2 widać, że jest głodna bo łazi za mną po kuchni i szuka jedzenia.. a z miski nie je :/
ratunku! ALERGIA?
Obiawy o których piszesz nie musza swiadczyć jednoznacznie o alergii, trzeba zasugerowac wetowi zrobienie dokładnych zeskrobin z miejsca gdzie skóra jest najbardziej zmieniona... łupież także moze byc powodem intensywnego drapania, a jego wystepowanie tez ma różne podloże.
Leczenie na oko jak widac nie dało rezultatu bo piesek nadal sie męczy a Ty razem z nim.
Leczenie na oko jak widac nie dało rezultatu bo piesek nadal sie męczy a Ty razem z nim.
dokładnie na początku podstawowe badania mikroskopowe skóry a potem ew. wstepne leczenie alergologiczne.
i jeszcze jedno, może kąpiesz go w szamponie na który ma uczulenie ???
żeby wykluczyć alergię pokarmową, dobrze jest wyelimować wszystkie przysmaki między posiłkami. zostawić tylko karmę jednego rodzaju kilka dni, obserwować psa, a potem stopniowo wprowadzać pojedynczo nowe pokarmy. a może coś zmieniłaś w diecie ostatnio.
żeby wykluczyć alergię pokarmową, dobrze jest wyelimować wszystkie przysmaki między posiłkami. zostawić tylko karmę jednego rodzaju kilka dni, obserwować psa, a potem stopniowo wprowadzać pojedynczo nowe pokarmy. a może coś zmieniłaś w diecie ostatnio.