Chora wątroba

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

anulka215
Kontakt:

20 października 2009, 18:41

Dzień dobry mam takie problem moja suczka rasy labrador miała\ dziś robione badania krwi i wyniki aspat 49,5
alat 76,0
mocznik 3,82
wbc 6,6 l
rbc 6.67
hgb 16.9
hct 47,1
plt 291
wiem ze ma chora wątrobę !!
moje pytanie takie jak dbać teraz o moja sunie co dawać jeść czy ktoś już miał taki przypadek i może mi coś poradzić proszę o pomoc
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 października 2009, 22:51

za mało danych o psie. Jaki wiek, gdzie mieszka ( ogród czy dom), objawy jakie ma.
anulka215
Kontakt:

21 października 2009, 18:05

Wiek psa nie wiem bo jest ze schroniska objawy są takie ma bardzo spuchnięty brzuch a mieszka w mieszkaniu 3 pokojowym i codziennie chodzimy na dlusze spacery do parku
Jola W6

21 października 2009, 22:01

Witaj Anulka!
Moja Zuza mix 3 lata również miała( ostatnie wyniki w normie, pierwsze tragiczne!) problemy z wątrobą, lekarz podejrzewał ze uszkodzona wątroba Zuzki jest przyczyna jej częstych ataków padaczki -padaczka wtórna(z tym problemem zgłosiłam się do lekarza z Zuzką). Lekarz prowadzący Zuzkę zalecił ścisłą dietę weterynaryjną np. Royal Canin Hepatic HF 16, oraz zaordynował leki takie jak Essentiale forte, lactulosum , antybiotyk Metronidazol . Z domowego jedzonka to ryż z gotowanym kurczakiem i marchewką .Wyniki Zuzy bardzo się poprawiły ,niestety ataki padaczki nie ustąpiły wręcz nasiliły się ( może jednak to padaczka idiopatyczna), wiec jesteśmy teraz na luminalu -ale to lek na padaczką, który nie jest obojętny dla wątroby . W najbliższy poniedziałek jedziemy z Zuzą na kolejne badania na SGGW sprawdzić stan wątroby. Spytaj również swojego lekarza jaka dieta byłaby najwłaściwsza dla twojej suni. Pozdrawiam i buziaczki dla Twojej suni.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 października 2009, 13:14

próby wątrobowe Twojego psa sa podniesione , ale nie są tragiczne. Myślę , że na początek dietoterapia z jakimiś osłonowymi lekami na watrobe i za 2-3 tyg kontrola krwi.
ODPOWIEDZ
  • Informacje