Ogromna prośba o interpretacje objawów i wyników!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

hnossa

11 listopada 2009, 16:13

Witam
Proszę o pomoc w interpretacji wyników badania krwi i objawów u mojej 2,5 letniej suni.
Ok 48h przed wystąpieniem pierwszych objawów sunia była zczepiona na wsiekliznę. Na początku w nocy 1 raz zwymiotowała jedzenie. Następnego dnia (na diecie) była smutna i osowiała, po popołudniu miała gorączkę 39,5. Wet podejrzewał retrowisus, podał: antybiotyk, nospę i leki przeciwzapalne. Antybiotyk (Enroxil Flavour 150 mg) , przeciwzalne (Tolfedine 60 mg) są kontynuowane, dziś 5 dzień a Psiak jest na diecie (kurczak lub indyk + ryż). Praktycznie każdej nocy do wczoraj miała wysoką gorączkę, czasem tak wysoka że miała również dreszcze.
Wczoraj jakieś 1,5h po posiłku zwymiotowała cały posiłek (z żółtym kolorze) po tym czuła się jakby trochę lepiej. Wet kazał podać 1/3 ranigastu i dawać jedzenie mniejszymi porcjami.
Dziś w nocy nie miała gorączki ale rano zjadła tylko połowę mniejszej porcji a i tak bez apetytu. Wciąż nie jest sobą dużo śpi zwinięta tak jakby bolał ją brzuch i jest bardzo smutna. Ozywia się tylko na spacerach. Nawet nie pije wody.

Wczoraj zrobiliśmy u weterynarza badanie krwi, wyniki poniżej (pogrubiłam te nieprawidłowe):
Morfologia:
Leukocyty 3,80
Erytrocyty 7,04
Hemoglobina 11,30
Hematokryt 0,51
MCV 72
MCHC 22,4
Płytki krwi 316
Obraz płytek białych:
Segmentowane 56
Limfocyty 44

Obraz krwinek czerwonych:
Bez zmian
Oznaczenie biochemiczne:
AspAT 74,00
AIAT 60,00

ALP 64,00
Glukoza 98,00
Kreatynina 1,00
Mocznik 28,00
Białko całkowite 69,00
Vabesia canis:
nie znaleziono

Pomóżcie proszę w interpretacji ww. wyników i objawów.
Weterynarz chyba nie ma pomysłów, a ja odchodzę od zmysłów :( bo poprzednia sunia umarła na raka wątroby a objawy miała podobne. :!:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

15 listopada 2009, 12:59

prawdopodobieństwo jest bardzo duże , że zwierzę cierpi na infekcję poszczepienną i bardzo ostrą. Jak się teraz czuje?
ODPOWIEDZ
  • Informacje