Dzień dobry,
szukam porady dotyczącej mojego psa chihuahua, lat 8. Od soboty piesek leczony pod kątem rwy kulszowej. Pierwszy atak rwy kulszowej miał już wcześniej 3 lata temu, teraz się powtórzył. W sobotę i w poniedziałek dostał sterydy, leki przeciwbólowe i witaminy w zastrzykach. Poprawa minimalna. Przy pierwszy ataku już przy 2 dawce leków była ogromna poprawa, teraz (środa) nadal osowiałość. Pani weterynarz zrobiła też nowy rtg, wyszła dyskopatia lędźwiowo-ogonowa (jeśli tak to mogę nazwać), rekomendacja leków i rehabilitacji. Ale przy okazji (bo dostaje zastrzyki) zrobiłyśmy dzisiaj badania krwi. Zdążyłam wrócić z lecznicy i telefon, że badania złe i trzeba wrócić na kroplówki. Może ktoś spojrzeć i coś poradzić? Może ktoś miał podobny przypadek u siebie?
mocznik 394
BUN 18mg/dl
Glu 126 mg/dl
ALP niemożliwe do oznaczenia (norma chyba do 130)
T-Pro ponad 11 (norma do
GPT 55 IU/l
kreatynina 2,7 (norma 1,6)
Morfologia w normie z nielicznymi odchyleniami nieistotnymi diagnostycznie
Martwi mnie wątroba i nerki, ponieważ rok temu przed operacją pies miał bardzo dobre wyniki, nic się nie działo. Nie zmieniałam mu przez ostatni rok karmy. Owszem dzisiaj się dowiedziałam (po przeanalizowaniu punkt po punkcie), że najprawdopodobniej pies jest przebiałkowany i na razie mamy ograniczyć bardzo mocno mięso. Jutro kolejna kroplówka, za 2 tyg. powtarzamy badania krwi i w międzyczasie codziennie 1/2 tabletki Ornitilu.
Czy jest szansa, żeby przez rok się aż tak skumulowały jakieś niedociągnięcia jedzeniowe? Czy jest możliwe, że pies polizał coś na spacerze (covid i dezynfekcja?) i stąd takie pogorszenie? Wszystko wskazuje na to, że objawy bólowe to nie musi być wcale rwa, tylko po prostu chore nerki i wątroba. Pies nie ma biegunek, nie wymiotuje. Jest troszkę osowiały i senny. Kupa normalna. Czy ból nerek u psa może się manifestować podobnie jak schorzenia ortopedyczne i układu ruchu? Na co najpilniej powinnam zwrócić uwagę z takimi badaniami?
Będę bardzo wdzięczna za wskazówki!
Pozdrawiam
Anna