Przewlekle zapalenie slinianek
Witam, Mój 3 letni Beagl choruje na przewlekle zapalenie slinianek.. Najprawdopodobniej spodowone urazem. Czekaliśmy 2 tygodnie na wyniki bjopsji ponieważ było podojzenie chloniaka,jednak stwierdono przewlekle zapalenie. Przez około 10 dni przyjmował clavaseptin i prednicortone, po 5 dniach dawka została zmniejszona o połowę. Wtedy zmiana pod szyją powiększyła się znacznie. Po odebraniu wyników nasza wet kazał podawac całą tabletkę prednicortone raz na dobę i 1/2 aromaku co 12 godzin przez kolejne 16 dni... Czy przyjmowanie tych leków przez tyle dni jest bezpieczne i czy wgl jest szansa wyleczyć to farmakologicznie? Czytałam mnustwo artykułów na ten temat i wiem że takie zmiany lubią wracać
-
Dzień dobry!
Każdy lek może powodować skutki uboczne i lekarz prowadzący dobierze długość terapii tak, aby dla pacjenta było to jak najbezpieczniejsze. Choroby przewlekłe niestety często wymagają kilkutygodniowej terapii , ale w wielu przypadkach możliwe jest ich wyleczenie. Oby tak było i tym razem. Pozdrawiam!
Każdy lek może powodować skutki uboczne i lekarz prowadzący dobierze długość terapii tak, aby dla pacjenta było to jak najbezpieczniejsze. Choroby przewlekłe niestety często wymagają kilkutygodniowej terapii , ale w wielu przypadkach możliwe jest ich wyleczenie. Oby tak było i tym razem. Pozdrawiam!
-
- Informacje
-