woda w płucach

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SleepingSun

13 czerwca 2012, 20:39

tak zdecydowanie byłoby najlepiej... doktor jutro przyjmuje na sanockiej od 15, ale może spróbuj do niego zadzwonić i się indywidualnie umówić.
camelmk

14 czerwca 2012, 10:58

No taki miałem plan - już dzwoniłem wczoraj, ale zdecydowali się tam na miejscu na zabieg - punkcję.
Jak się uda to ok, jakby były komplikacje postanowili nie wybudzać - czekam na informacje.
SleepingSun

14 czerwca 2012, 12:30

trzymamy kciuki! Przynajmniej będziesz mieć pewność, że zrobiłeś wszystko co było można, a może psa uda się uratować
mme

14 czerwca 2012, 18:16

Ja też trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 czerwca 2012, 22:55

rozmawialiśmy w sprawie tego pieska i tak a propos takich przypadków . Jeśli coś tak złego się dzieje należy dokładnie postawić diagnoze > nie da się leczyć czego co nie wiadomo co się leczy. Nie liczcie , że przez telefon ja rozwiąże takie problemy, nie jestem wróżką a lekarze na miejscu nie wiedzą co się dzieje. Rozwikłanie takiego przypadku zajmuje mi i zespołowi krak-vetu od 2 godzin do 2 dni i pracuje nad tym kilka głów.
camelmk

15 czerwca 2012, 07:23

Ja to wszystko rozumiem i dziękuję za rozmowę, wiadomo że jak człowiek widzi że jego przyjaciel zaczyna nagle się kończyć to próbuje wszystkiego.
Pies po odciągnięciu płynu wczoraj czuł się dobrze, zaczął się normalnie poruszać i jeść prawie jak przed chorobą.
Boję się tylko nawrotu objawów.

A mała aktualizacja, była na USG, nic nie widać zmian chorobowych po odciągnięciu płynu - może to jednak była jakaś dziwna infekcja. W każdym razie sunia czuje się super i zachowuje jak przed chorobą, obserwujemy czujnie z nadzieją ,że tak zostanie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 czerwca 2012, 12:03

a ten płyn odciągnięty poszedł do badania ? On też naprowadza na pewne rzeczy.
camelmk

22 czerwca 2012, 21:23

Niestety płyn nie został przebadany.
Tetris

22 kwietnia 2020, 11:38

Witam, podczas ostatnich kilku dni mój pies zachowywał się dziwnie, dlatego wybraliśmy się do weterynarza. Pies dyszał, zachowywał się jakby dopiero co skończył intensywny wysiłek fizyczny. Dosłownie kilka razy zauważyłam z nosa psa bąbelki. W czasie wizyty u lekarza badania wykazały wodę w płucach. Pies dostał antybiotyki, po których powinno mu się poprawić. Woda w płucach zwiastuje niepokojące zmiany w organizmie psa. Jak wykluczyć poważne choroby? Jakie badania powinien jeszcze zlecić weterynarz? Zrobiliśmy morfologię i badanie RTG. Drugie właśnie wykazało wodę w płucach. Jaka może być przyczyna zachorowania psa? Czy zbyt intensywne spacery, zabawy mogły się do tego przyczynić? Psa kupiłam z hodowli. Właściciel nie wspominał o żadnych chorobach występujących u rodziców psa. Nigdy wcześniej też żaden z moich czworonogów nie doświadczył problemu wody w płucach. Dlatego nie wiem, jak ułatwić teraz funkcjonowanie psiakowi. Po ilu dniach powinny być widoczne zmiany po stosowanych antybiotykach? Jak narazie pies ciągle delikatnie dyszy, nie widać dużej poprawy.
Aniula009

20 listopada 2020, 15:06

Witam, w lipcu br. nasz piesek zaczął kaszleć, wiec bezzwłocznie udaliśmy się z nim do weterynarza, tam po odsłuchaniu stetoskopem usłyszeliśmy, ze pies ma chore zastawki dwojdzielne, powiększone serduszko i wodę w płucach. Zalecono nam podawać Cardisure 2,5 mg dwa razy dziennie, 0,5 furosemidu raz dziennie. Poprawa była, lecz krótkotrwała. Obecnie leczenie zostało zmodyfikowane, w związku z trudnościami w oddychaniu i podajemy mu Cardisure 2,5 mg 2*dz, furosemid 20 mg 2* dz oraz Encorton 5 mg raz dziennie przez trzy dni. Poprzednio podawaliśmy 2,5 mg encortonu w razie pogorszenia stanu. Psina niestety cały czas ciężko oddycha, a nam polecono jedynie zwiększyć dawkę encortonu do 5 mg. Co możemy jeszcze zrobić by mu ulżyć? Proszę o poradę Pana doktora. Piesek wazy około 14 kg. Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
KrakVet.pl

06 lipca 2022, 15:37

Witaj!
Zdrowie naszych czworonogów jest zdecydowanie najważniejsze, dlatego jeśli zauważasz jakiekolwiek niepokojące objawy konieczne jest, aby jak najszybciej skontaktować się weterynarzem. Musisz zdać sobie sprawę z tym, że taka sytuacja może powodować dodatkowy stres. Zajrzyj na naszego bloga i zobacz jak sobie z nim radzić.
choroby-i-leczenie-f7/woda-w-plucach-t15413.html

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje