Witam serdecznie,
Proszę o poradę, gdyż nie wiem jakie dodatkowe badania można zrobić i czy się martwić na zapas. Nie chce też zaszkodzić.
Chodzi o rozwijający sie problem z nerkami.
Moja sunia (6l) w lipcu miała całkowicie przypadkiem wykryte ropomacicze (żadnych szczególnych objawów) i został natychmiastowo wykonany zabieg ratujący jej życie. Weterynarz powiedział, że na szczęście nie doszło do stanu zapalnego otrzewnej. Pies trzy dni dostawał kroplówki. Po operacji zostały zrobione badania krwi - nieprawidłowe wyniki m.in.
Leukocyty 20.70 G/l (6-12)
Hemoglobina 6.20 mmol/l(7.45-11.45)
Hematokryt 0.28 l/l (0.37-0.55)
MCV 51 fl (60-77)
RDW 21 % (13-19)
Anizocytoza (dość znaczna)
Albuminy 21 g/l (29-43)
Wtedy mocznik i kreatynina były w normie (bliżej niższej wartości).
Natomiast tydzień później podczas kontrolnego USG brzucha wykryto piastek w pęcherzu. Zostało wykonane podstawowe badanie moczu - nieprawidłowe wyniki m.in. białko 290mg/dl, ślad krwi, leukocytów, erytrocytów, barwników żółciowych, nabłonków i wałeczków.
Został przepisany antybiotyk na bazie amoksycyliny i jakiś drugi lek na pęcherz moczowy (niestety nie pamiętam nazwy).
Obecnie jesteśmy po rozszerzonych badaniach moczu: kreatynina 50 mg/dl (90-405), białko/kreatynina 7.20 (0-0.60), białko 360 mg/dl i pH spadło z 6 do 5.5.
Przepisane: Clavudale 40mg/10mg, L-Methiocid, Nefroactiv i brązowe kapsułki do wyciskania.
Zdiagnozowane zapalenie pęcherza i zapalenie nerek.
Mam czekać tydzień, aby leki zadziałały i zrobić badanie moczu + cisnienie krwi.
Problem polega na tym, że nie rozumiem czy do zapalenia nerek mogło dojść, jako skutek zapalenia toczącego się w macicy (później pęcherz i przeszło na nerki) czy wykryta została choroba nerek, która postępuje i pilnie należy zrobić szereg innych badań, aby nie doszło do ekspresowego wyniszczenia tego narządu.
Jakie dodatkowe badania w tym momencie należy zrobić (u innego weterynarza lub nawet urologa/nefrologa), aby stan psa pomimo przepisanych leków się nie pogorszył.
Nie podważam autorytetu obecnego weterynarza, aczkolwiek profilaktycznie chciała bym zrobić wszystko co w mojej mocy, bo wiem, że nerki bardzo szybko mogą zakończyć żywot mojego psa.
Dodam jeszcze, że pies ma zespolenie wrotno-oboczne z dobrymi próbami wątrobowymi na diecie niskobiałkowej, także choroba nerek nie powinna być wynikiem złej diety.
Z góry dziękuję za poradę.
Zapalenie pęcherza i nerek po ropomaciczu.
-
W tamtym tygodniu sunia była u kardiologa - zbadane ciśnienie wykazało nadciśnienie (200). Dostała leki Amlozek 50mg i echo za 2-3tyg. Polecenie wykonania ponownego USG brzucha, tym razem z dopplerem.
Niestety we wtorek nad ranem z niewiadomych przyczyn spuchła jej szyja - diagnoza weterynarza to zerwanie slinianek. Odsączony został płyn i podany antybiotyk w zastrzyku.
Dwie godziny później nasza sunia od nas odeszła ;-( zasnęła i serduszko przestało jej bić
Niestety we wtorek nad ranem z niewiadomych przyczyn spuchła jej szyja - diagnoza weterynarza to zerwanie slinianek. Odsączony został płyn i podany antybiotyk w zastrzyku.
Dwie godziny później nasza sunia od nas odeszła ;-( zasnęła i serduszko przestało jej bić
-
- Informacje
-