Atak padaczki po szczepieniu
Mój 10 letni pies dostał ataków padaczkowych po szczepieniu przeciwko wściekliźnie, zaraz po podaniu szczepionki zaczęła sapać i po 20 min pierwszy atak, potem w ciągu 4 dni było jeszcze 5 ataków dopóki nie dostała phenoleptilu oprócz tego pies po tym szczepieniu tak się posypał że na 6 dzień od szczepienia trafiła do szpitala z objawami wstrząsu, w między czasie siadała trzustka, nerki, i pies miał problemy z chodzeniem jeszcze za nim dostała phenoleptil. Dodatkowo w badaniach wyszedł obniżony poziom wapnia który po wlewach i sumlementscji nadal się nie wchłania, jest podejrzenie nadczynności przytarczyc. Pies przed szczepieniem od jakiegoś czasu miał objaw trzęsących się tylnich łapek, czy gdybym nie zaszczepiła psa, ta cała historia z atakami i wstrząsem by się nie wydarzyła? Dziękuję za odp.
Dzień dobry,
Nie można mieć 100% pewności, że gdyby nie zaszczepiła Pani pieska to nie doszłoby do tej sytuacji. Wcześniejsze problemy z chodzeniem mogą świadczyć o tym, że już wcześniej w organizmie psa toczył się proces chorobowy i reakcja poszczepienna go pogorszyła. Niestety każde szczepienie jest obciążone ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznej, nie ma dostępnych testów, które mogłyby wykluczyć/potwierdzić reakcje alergiczną na preparat. Proszę również pamiętać, że szczepienie przeciwko wściekliźnie jest szczepieniem OBOWIĄZKOWYM, a jego brak jest prawnie karany.
Pozdrawiam,
Vet4u
Nie można mieć 100% pewności, że gdyby nie zaszczepiła Pani pieska to nie doszłoby do tej sytuacji. Wcześniejsze problemy z chodzeniem mogą świadczyć o tym, że już wcześniej w organizmie psa toczył się proces chorobowy i reakcja poszczepienna go pogorszyła. Niestety każde szczepienie jest obciążone ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznej, nie ma dostępnych testów, które mogłyby wykluczyć/potwierdzić reakcje alergiczną na preparat. Proszę również pamiętać, że szczepienie przeciwko wściekliźnie jest szczepieniem OBOWIĄZKOWYM, a jego brak jest prawnie karany.
Pozdrawiam,
Vet4u
Proszę mi jeszcze odpowiedzieć, czy można szczepić chorego psa? w ulotce szczepionki która została podana mojemu psu w specjalnych ostrzeżeniach pisze że szczepi się tylko zdrowe zwierzęta, a weterynarz twierdzi że jedynym przeciwwskazaniem do szczepienia przeciw wściekliźnie jest choroba lub objawy choroby wscieklizny.
Dzień dobry,
Zawsze powinniśmy szczepić zwierzęta zdrowe - zdrowe w rozumieniu: nie chorujące w aktualnym momencie na chorobę zakaźną (wirusową lub bakteryjną). Jeżeli mamy doczynienia z infekcją to wtedy układ immunologiczny może nieprawidłowo zareagować ma szczepienie ponieważ jest już zajęty zwalczaniem jakiegoś patogenu. W kwestii szczepienia przeciwko wściekliźnie dochodzi problem z terminem - pies musi być szczepiony co roku, dlatego w przypadku tego szczepienia można udać się na szczepienie ciut wcześniej tak by uniknąć sytuacji w której zwierzę zmaga się z infekcją więc reakcja na szczepienie może być nieprawidłowa.
Pozdrawiam
Vet4u
Zawsze powinniśmy szczepić zwierzęta zdrowe - zdrowe w rozumieniu: nie chorujące w aktualnym momencie na chorobę zakaźną (wirusową lub bakteryjną). Jeżeli mamy doczynienia z infekcją to wtedy układ immunologiczny może nieprawidłowo zareagować ma szczepienie ponieważ jest już zajęty zwalczaniem jakiegoś patogenu. W kwestii szczepienia przeciwko wściekliźnie dochodzi problem z terminem - pies musi być szczepiony co roku, dlatego w przypadku tego szczepienia można udać się na szczepienie ciut wcześniej tak by uniknąć sytuacji w której zwierzę zmaga się z infekcją więc reakcja na szczepienie może być nieprawidłowa.
Pozdrawiam
Vet4u
Bardzo dziękuję za odpowiedź, czy jeśli pies podczas szczepienia miał jeszcze nie stwierdzoną na tamtą chwilę chorobę nadczynności przytarczyc, wapń poniżej normy i podczas szczepienia równocześnie dostał do mięśniowo leki przeciwzapalne, czy to mogło być powodem powikłań chorobowych po szczepieniu, cały czas próbuje się sama doszukać przyczyny, ponieważ boję się kolejnego szczepienia za rok, że znowu mój pies po szczepieniu będzie tak cierpiał, wiem że szczepienia przeciwko wściekliźnie jest obowiązkowe, szczepiłam psa 9 lat ale nigdy nie miałam takiej sytuacji jak teraz. Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź i sugestie.