Dzien dobry
2 miesiące temu mój pies przestał jesc. Zaczął wybrzydzać, jak już zjad to niestety zwymiotował. Siusiał i pił normalnie, ale był coraz słabszy. Myslalam, że to przez ząb, że nie chce jeść, gdyż go boli. Mieliśmy już takie sytuacje, piesek miał ponad 16 lat i przez ostatnie 2 lata usuwane pojedyncze ząbki. Po 4 dniach takiego wybrzydzania pojechaliśmy z nim do kliniki. Niestety, mieszkamy w kraju, gdzie dobro zwierząt jest na drugim miejscu, na pierwszym był BRAK TERMINU i nas nie przyjęli...
Wieczorem zapakowaliśmy się do auta i jechaliśmy 8 godzin, całą noc do Polski, myśląc, że zrobimy porządek z zębem i będzie zdrowy. Niestety po zrobieniu wynikiw z krwi okazało się, że psa nie da się uratować , bo to nie ząb a ostra niewydolnosc nerek. Lekarze powiedzieli, że wyniki są tak źle a pies ma prawie 17 lat i nawet jeśli spróbujemy leczenia to tylko przedłużymy mu życie o tydzień i to w cierpieniu. Że wg nich nerki nigdy nue podejmą już pracy. Zawsze mówiliśmy, że nie damy mu cierpieć... Ale ja wciąż nie mogę sobie poradzić z naszą decyzja... wciąż myślę o tym, że mogliśmy walczyć.
Ja wiem, że życia mu nie wrócę, choć oddałabym za to chyba nawet swoją duszę, by tak było. Ale muszę się dowiedzieć, proszę, czy było naprawdę tak źle i nasza decyzja była słuszna czy popełniliśmy największy błąd naszego życia. Proszę, niech ktoś spojrzy na te wyniki i powie mi prawdę, nawet jeśli będzie najgorsza dla mnie.
Ostra niewydolnosc nerek
Wyniki badań wskazują na zaawansowaną niewydolność nerek z anemią i prawdopodobnie innymi powikłaniami ogólnoustrojowymi. W wieku prawie 17 lat rokowanie w leczeniu ostrej niewydolności nerek jest wyjątkowo złe,Retro Bowl College nawet przy agresywnej interwencji.
Dzień dobry,
Objawy niewydolności nerek pojawiają się w momencie, w którym większość nerek jest już zniszczona a nie mamy możliwości ich zregenerowania. W momencie zaawansowanej niewydolności możemy jedynie „przedłużać” życie podając płyny, jednak najważniejszy jest komfort zwierzęcia. W przypadku braku perspektywy skutecznego leczenia oraz cierpienia zwierzęcia najlepszym wyjściem jest jego eutanazja.
Pozdrawiam,
Vet4u
Objawy niewydolności nerek pojawiają się w momencie, w którym większość nerek jest już zniszczona a nie mamy możliwości ich zregenerowania. W momencie zaawansowanej niewydolności możemy jedynie „przedłużać” życie podając płyny, jednak najważniejszy jest komfort zwierzęcia. W przypadku braku perspektywy skutecznego leczenia oraz cierpienia zwierzęcia najlepszym wyjściem jest jego eutanazja.
Pozdrawiam,
Vet4u
Dziękuję za odpowiedzi. Wiem, że rokowania były źle. Ale on pomimo swoich lat, wyglądał i zachowywał się jak młody pies... do tego ostatniego tygodnia. Dlatego wciąż mam w głowie to, że może popełniłam największy błąd życia, że może powinnam walczyć i liczyć na cud 🥲
Dzień dobry,
Niewydolność nerek rozwija się przez dłuższy czas - na początku nie daje objawów. Przy silnie wyrażonych objawach możemy przypuszczać, że uszkodzenie narządu było bardzo duże. Nie ma możliwości zregenerowania nerek ani ich przeszczepu.
Pozdrawiam,
Vet4u
Niewydolność nerek rozwija się przez dłuższy czas - na początku nie daje objawów. Przy silnie wyrażonych objawach możemy przypuszczać, że uszkodzenie narządu było bardzo duże. Nie ma możliwości zregenerowania nerek ani ich przeszczepu.
Pozdrawiam,
Vet4u