Dzien dobry
Mam suczke 9 lat jack russel
W sierpniu sterylizowana.
Jak oglądałam rane po operacji znalazlam male guzki kilkanaście wielkości max ziarna pieprzu połączone jakby w koraliki.
Wet kazal czekac do 6 tyg bo niby się tak zdarza po sterylizacji. I faktycznie po jakimś czasie jakby było ich mniej
Niektóre nawet niewyczuwalne palcami. Ale robilam zdjęcia dla porównania co 2 ty i wróciły do stanu pierwotnego
Dzis umówiłam się ponownie na konsultacje co robimy i lekarz wymacał wszystko ponownie i stwierdził że nie urosly i że są to prawdopodobnie zmiany łagodne i obserwować
( guzki są pod skora luźne można je przesuwać. Tej samej wielkości. Elastyczne ani twarde ani miękkie powiedziałabym)
Lekarz dal do wyboru obserwacje biopsje lub wycięcie całej listwy, co odradzał.
Ja skłaniam się ku biopsji i teraz mam pytanie
Czy mozna ja wykonać bez usypiania psa?
Czy może rozsiać nowotwór po organizmie?
I czy z mojego opisu można stwierdzić że te zmiany mogą być faktycznie łagodne?
I najważniejsze Czy wynik biopsji nowotwór łagodny pozwala na zostawienie tego tak jak jest bez operacji.
Dziękuję za każde słowo wsparcia
Moge wstawić zdjęcia jak mi ktoś podpowie jak bo nie ogarniam tego
Guzy listwa mleczna
-
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2024, 02:56 przez Monikamaja11., łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zapomnialam dodać że mieszkam w Holandii.
Wyniki krwi są bardzo dobre a pies w świetnej kondycji. Natomiast całkowite usunięcie wszystkich cycochow mnie przeraża.
Ten weterynarz mial moja zaufanie jak do tej pory ale dziś zapragnęłam doradzić się jeszcze gdzieś co będzie najrozsądniejsze w tej sytuacji.
Dodał jeszcze ze usunięte jajniki i macica nie będą już ich pobudzać do wzrostu więc on zaleca obserwacje bo szansa na złośliwego raka jest mala.
Wyniki krwi są bardzo dobre a pies w świetnej kondycji. Natomiast całkowite usunięcie wszystkich cycochow mnie przeraża.
Ten weterynarz mial moja zaufanie jak do tej pory ale dziś zapragnęłam doradzić się jeszcze gdzieś co będzie najrozsądniejsze w tej sytuacji.
Dodał jeszcze ze usunięte jajniki i macica nie będą już ich pobudzać do wzrostu więc on zaleca obserwacje bo szansa na złośliwego raka jest mala.
-
- Informacje
-