Cushing ile żył wasz piesek

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Paweł

02 marca 2024, 11:23

Witam mam pytanie do właścicieli psów z choroba Cushinga. Wiem z netu że psy żyją z tą choroba 2-4 lat. Chciałbym wiedzieć ile czasu wasze psy przeżyły. Moja Neli miała pierwsze objawy 4 lata temu w marcu a zdiagnozowana została dopiero w listopadzie 3,5 roku temu. Odpukac na razie żyje ale już nie ma sił na dłuższe spacery i zastanawiałem się czy wasze pupile żyły dłużej niż piszą o tym internecie.
Vet4u

02 marca 2024, 14:14

Dzień dobry,
Czas przeżycia zależy od nasilenia choroby oraz od możliwości leczenia. W przypadku Cushinga przysadkozależnego możliwe jest operacyjne usunięcie guza z przysadki oraz radioterapia, niestety jeśli guz dotyczy nadnercza to niebezpieczne jest jego chirurgiczne usunięcie. Proszę pamiętać, że zespół Cushinga ma podłoże w chorobie nowotworowej a stosowane leczenie ma zapewnić lepszy komfort życia pieska.

Pozdrawiam,
Vet4u
Paweł

02 marca 2024, 14:31

Leczę od 3,5 roku Vetyrolem 30 mg. Zależy mi na waszym doświadczeniu, właścicieli jak i lekarzy weterynarii jak długo przeżyły psy z tą choroba z waszego doświadczenia.
Zuzaa05

02 listopada 2024, 02:57

Moja suczka żyje z cushingiem szósty rok. Też leczona vetorylem, ale u nas ze względu na wiek operacja odpadła. Choruje też na cukrzycę, jest ślepa i głucha, ma też inne choroby ale długo by wymieniać. Po 15 latach razem, dzisiaj, jadę ją uśpić :,(
Michal18

23 grudnia 2024, 10:54

U mojego Fado choroba Cushinga została wykryta 3 lata temu, chociaż objawy miał już rok wcześniej. Odpowiednie leki naprawdę pomagają, zwłaszcza trilostan.Żył 4,5 roku od diagnozy, więc wydaje mi się, że czas życia mocno zależy od opieki. Trzymam kciukiza Neli :-) !

P.S. Ważne jest monitorowanie badań krwi co kilka miesięcy, bo dawki leków mogą się zmieniać :!: .
ODPOWIEDZ
  • Informacje