Niski poziom amylazy/ chora trzustka?
Szukam właśnie lecznic, które robią test kliszowy. Na razie znalazłam tylko w Przemyślu, Katowicach i Warszawie. Jest to jednak daleko od mojego miejsca zamieszkania (mieszkam we Włocławku). Zna ktoś może lecznicę wykonującą ten test bliżej mojego miasta? Czy w ogóle jest sens wysyłac próbkę kału pocztą do innego miasta, aby ją zbadali? Przeczytałam niedawno, że przy badaniu aktywności trypsyny kał musi zostac zbadany w przeciągu 2 godzin - czy tak jest?
Chyba nawet mniej - godzinę.Kati pisze:Szukam właśnie lecznic, które robią test kliszowy. Na razie znalazłam tylko w Przemyślu, Katowicach i Warszawie. Jest to jednak daleko od mojego miejsca zamieszkania (mieszkam we Włocławku). Zna ktoś może lecznicę wykonującą ten test bliżej mojego miasta? Czy w ogóle jest sens wysyłac próbkę kału pocztą do innego miasta, aby ją zbadali? Przeczytałam niedawno, że przy badaniu aktywności trypsyny kał musi zostac zbadany w przeciągu 2 godzin - czy tak jest?
Witam, mój labek ma 13m-cy. Dziś miał robione badania, ponieważ od czasu do czasu ma luźniejsze qpy-nie ma biegunki. Wyniki krwii ma dobre, z wyjątkiem bardzo niskiego poziomu amylazy 146 U/L (norma od 500) i lipazy 77U/L (norma od 200). Wet stwierdził,że wszystko jest ok. Test kliszowy (badanie kału) dał również prawidłowy wynik. Co oznaczają te zaniżone wyniki? Czy pies jest zdrowy (tak mówi wet)?
Jesli chodzi o badania w kierunku chorej trzustki to mój pies musiał zrobić kupę i w ciągu 40 minut musiałam dostarczyć ją do badania i wyszło.że ma obniżony poziom trypsyny. Dostał Amylan i jest dużo lepiej. A badania krwi robi się na czczo. Przecież jeśli pies jeden dzień nie zje to nic mu nie będzie a wyniki będą dokładne. Pozdrawiam
Może ten artykuł o Trzustka amylaza, lipaza ci się przyda http://twojdoktor.info/artykul.php?arti ... za,_lipaza
przy teście kliszowym zalecamy doniesienie świeżego kału a często sami go pobieramy.
Moja 5miesieczna dożyca argentynska od 3 tygodni ma chroniczne biegunki, wymioty. jest osowiala, apatyczna, baaaardzo schudla przy duzym apetycie.
Miala robione wszystkie mozliwe badania (pasozyty, morfologia trzustka pod katem lipazy i amylazy, rtg x , testy strawnosciowe, kał). poczatkowo myslalam,ze to jakies zatrucie badz wirus, ale 3 tygodnie to za dlugo. Suczka od 3 tygodni jest pod opieka weta, dopiero od tygodnia widac poprawe (zmienilismy klinike) dostaje antybiotyk, kroplowka juz 4 dzien. Jutro jedziemy na badanie TLI - ostatnia deska ratunku, inne badania nic nie wykazały...
Jestem orawie przekonana, że to mlodzienczy zanik trzustki, objawy sie zgadzają.
Biegunka
apatyczność
nabrzmiały brzuch-glownie po jedzeniu
burczenie w jamie brzusznej
wymioty
gliniasta, tlusta kupa
spadek masy przy sporej dawce zywnosciowej
Moje pytanie:
Czy jest to wada dziedziczona gentycznie i wrodzona??
Czy mimo tego, ze suka bedzie dostawala specjalistyczna karme oraz enzymy zastepcze stan moze sie pogarszac i miec jakies powiklania?
Czy jest mozliwosc,ze w tak wczesnym wieku u intensywnie rosnacego molosa, pojawia sie problemy np. w ukladzie kostnym itp.?
Miala robione wszystkie mozliwe badania (pasozyty, morfologia trzustka pod katem lipazy i amylazy, rtg x , testy strawnosciowe, kał). poczatkowo myslalam,ze to jakies zatrucie badz wirus, ale 3 tygodnie to za dlugo. Suczka od 3 tygodni jest pod opieka weta, dopiero od tygodnia widac poprawe (zmienilismy klinike) dostaje antybiotyk, kroplowka juz 4 dzien. Jutro jedziemy na badanie TLI - ostatnia deska ratunku, inne badania nic nie wykazały...
Jestem orawie przekonana, że to mlodzienczy zanik trzustki, objawy sie zgadzają.
Biegunka
apatyczność
nabrzmiały brzuch-glownie po jedzeniu
burczenie w jamie brzusznej
wymioty
gliniasta, tlusta kupa
spadek masy przy sporej dawce zywnosciowej
Moje pytanie:
Czy jest to wada dziedziczona gentycznie i wrodzona??
Czy mimo tego, ze suka bedzie dostawala specjalistyczna karme oraz enzymy zastepcze stan moze sie pogarszac i miec jakies powiklania?
Czy jest mozliwosc,ze w tak wczesnym wieku u intensywnie rosnacego molosa, pojawia sie problemy np. w ukladzie kostnym itp.?
mogą na tą wadę mieć wpływ czynniki dziedziczne . Niemniej jest sie w stanie dietą i lekami zapewnić zwierzakowi kamfort życia. Choć rzeczywiście będzie miał przypadłości jelitowe jak i problem z utrzymaniem prawidłowej wagi. Należy przy tym monitorować inne układy i w wieku młodzieńczym poziom makri, mikro elementów stanowiacych o prawidlowym rozwoju organizmu.
Witam
Mam sunie scharpei prawie 2 lata, od jakiegoś czasu bardzo mało je jak by nie miała apetytu. podawaliśmy po zaleceniach weta amylaktiw (wyniki amylazy, 500, 200) terazpodajemy Lypex po trzech tygodniach zrobiliśmy badania i ma 160
Nasz wet twierdzi że trzeba ją wysterlizować Bardzo proszę o pomoc
Mam sunie scharpei prawie 2 lata, od jakiegoś czasu bardzo mało je jak by nie miała apetytu. podawaliśmy po zaleceniach weta amylaktiw (wyniki amylazy, 500, 200) terazpodajemy Lypex po trzech tygodniach zrobiliśmy badania i ma 160
Nasz wet twierdzi że trzeba ją wysterlizować Bardzo proszę o pomoc