Pies z objawami zapchanych gruczołów okołoodbytowch trafił do lekarza, objawy to: saneczkowanie i niekontrolowany delikatny wypływ brunatnej wydzieliny. Po wyciśnięciu zawartaości gruczołów było dużo ropy i krwi.
W wymazie stwierdzono liczne E. coli beta-hemolityczne. Podano jeden zastrzyk Cefovecin. Po 6 dniach pies znów saneczkował, na wizycie opróżniono gruczoły, było dużo ropy ale już bez krwi. Weterynarz zalecił wspomóc cefovecin i podać do gruczołów fatroxim.
Teraz pytanie co robić? pierwszy antybiotyk działa przez 14 dni, czyli jeszcze nie upłynął czas, a z drugiej strony nadal ropa, czy podać drugi antybiotyk ?
zapalenie gruczołów okołoodbytowych
-
cefovecin jest cefalosporyna 3 generacji i dziala ogolnie
fatroxin jest pochodnsa rifamycyny i dziala miejscowo bakteriobojczo i przeciwzapalnie.
Dwie rozne grupy antybiotykow, o roxnym mechanizmie dzialania. ten drugi ma za zadanie wspomozenie dzialania pierwszego. Jeden nie przeszkadza drugiemu, a razem moga zadzialac efektywniej.
Ja bym sie nie zastanawiala i podlabym.
czy chodzi o Werke?
fatroxin jest pochodnsa rifamycyny i dziala miejscowo bakteriobojczo i przeciwzapalnie.
Dwie rozne grupy antybiotykow, o roxnym mechanizmie dzialania. ten drugi ma za zadanie wspomozenie dzialania pierwszego. Jeden nie przeszkadza drugiemu, a razem moga zadzialac efektywniej.
Ja bym sie nie zastanawiala i podlabym.
czy chodzi o Werke?
-
niestety o Werkę, tarczyca wróciła do normy, to przyplątały się gruczoły, ech...
oczywiście, że połączyć te leki.
A co można zrobić, aby te gruczoły się nie zapychały?
Mam 7,5 miesięczną Cocker Spanielkę Angielską i zapychają się często Musimy je opróżniać u weterynarza 1-2 razy w miesiącu... Mała jest na karmie gotowanej (plus 1 łyżeczka Salvikalu dziennie plus 2 tabletki FUN PetLine). Dietę ma bardzo urozmaiconą.
Gdzieś czytałam, że podawanie kości cielęcych może pomóc. Ale jak poczytałam wypowiedzi na temat kości na tym forum to się przeraziłam... Czy można coś zrobić, aby te gruczoły się tak często nie zatykały?
Mam 7,5 miesięczną Cocker Spanielkę Angielską i zapychają się często Musimy je opróżniać u weterynarza 1-2 razy w miesiącu... Mała jest na karmie gotowanej (plus 1 łyżeczka Salvikalu dziennie plus 2 tabletki FUN PetLine). Dietę ma bardzo urozmaiconą.
Gdzieś czytałam, że podawanie kości cielęcych może pomóc. Ale jak poczytałam wypowiedzi na temat kości na tym forum to się przeraziłam... Czy można coś zrobić, aby te gruczoły się tak często nie zatykały?
jedynym wyjściem jest regularne ich opróżnianie.
-
no właśnie to nie jest tak, że im częściej opróżniamy tym częściej trzeba to robić?
ja zalecam opróżnianie ich nie częciej niż co 3-4 tyg. Chyba , że są w stanie zapanym to trzba opróżniać je nawet co 3 dni
a czy oprozniac kiedy wydobywa sie ten "malo przyjemny" zapach czy profilaktycznie wczesniej?
opróżniać wtedy kiedy zwierzę kombinuje coś koło pupy - liże się , saneczkuje. Wydobywanie tej wydzieliny to akurat pozytywna rzecz , bo się same opróżniają.
Do Pana Jarka .
Mój prawie 6 letni AST , ma kłopoty z gruczołami od około 2 roku życia , z tym że nigdy nie miałam takiej sytuacji aby pies kombinował coś koło pupy , saneczkował , jedynym symptomem , ze coś jest nie tak były cienkie kupy , przed i po czyszczeniu kupska oki .
Na początku oczyszczaliśmy co 2 miesiące , teraz coraz częściej są kłopoty i po raz 2 mamy już zapalenie z ropą i krwią .
Psiak histerycznie reaguje na wszelkie próby manipulacji przy odbycie , do utrzymania są potrzebne 3 osoby a on jeszcze potrafi wyjść z szelek , nie licząc płaczu .
Wet. coraz poważniej zastanawia sie nad usunięciem gruczołów .
CZy to bezpieczny zabieg , czy poza tym że pies traci swoją tożsamość daje jakieś skutki uboczne, jak wygląda rekonwalescencja po zabiegu
Mój prawie 6 letni AST , ma kłopoty z gruczołami od około 2 roku życia , z tym że nigdy nie miałam takiej sytuacji aby pies kombinował coś koło pupy , saneczkował , jedynym symptomem , ze coś jest nie tak były cienkie kupy , przed i po czyszczeniu kupska oki .
Na początku oczyszczaliśmy co 2 miesiące , teraz coraz częściej są kłopoty i po raz 2 mamy już zapalenie z ropą i krwią .
Psiak histerycznie reaguje na wszelkie próby manipulacji przy odbycie , do utrzymania są potrzebne 3 osoby a on jeszcze potrafi wyjść z szelek , nie licząc płaczu .
Wet. coraz poważniej zastanawia sie nad usunięciem gruczołów .
CZy to bezpieczny zabieg , czy poza tym że pies traci swoją tożsamość daje jakieś skutki uboczne, jak wygląda rekonwalescencja po zabiegu
-
nas też straszono zabiegiem usunięcia gruczołów, pomogły atybiotyki podowane wprost do gruczołu,
-
uwierz Alicjo ze znacznie lepszym rozwiazaniem jest spacyfikowac psa i jednak mu podac cos pod ogon na zywca i wyleczyc raz na dobre to cochore niz od razu podawac narkoze i pod noz. operacja jest zawsze ostatnia mozliwoscia a nie pierwsza, i to taka ktora zawsze wykonac zdazysz bo nie chodzi tu o nagle ratowanie zycia....
-
- Informacje
-