Zdychają szczeniaki po porodzie

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

1105miron

07 kwietnia 2010, 18:22

Witam mam problem i jeśli ktoś może to proszę o radę. Kupiłem 2-letnią sunię sznaucer miniaturę, podobno u pierwszego właściciela miała szczeniaki. Ja posiadałem swojego psa z rodowodem i pokryłem im sunię urodziła 6 szczeniaczków i cztery zdechły w ciągu trzech dni po porodzie. Po drugim pokryciu mojm psem sunia urodziła 5 szczeniaków wszystkie zdechły w drugim -czwartym dniu życia. Lekarz wet poradził abym zmienił psa(inne suki rodziły po nim po 5-7 szczeniaków które dobrze się chowały) pokryłem innym psem i sunia urodziła dwa martwe szczeniaki i dwa żywe po podaniu zastrzyku przez wet.. I stało się tak jak w poprzednich miotach szczeniaki zdechły w 2-4 dniu. Suki juz nie będę dopuszczał ale mam pytanie czy ktoś może mi odpowiedzieć co było przyczyną zdychania szczeniaków
pianistka

07 kwietnia 2010, 20:59

Po pierwsze nie kryłabym suki tyle razy - nie miałabym sumienia kryć suki drugi raz a tym bardziej trzeci. Zrobiłabym badania zaraz po pierwszym padnięciu a nie dopuszczała żeby znowu zachodziła w ciążę , każda ciąża to wielki wysiłek dla organizmu, niezależenie czy szczeniaki przeżyły czy nie.

Padanie szczeniaków ma różne podłoża - od problemów związanych z wadami genetycznymi po zakażenia - jeżeli suka jest zakażona jakąś bakterią to zakaziłeś też swojego psa i suki które po niej krył ... Suka zresztą ma szczęście że nie doszło do jeszcze gorszego, bo często pryz wadach genetycznych lub zakażeniach następuje obumarcie płodów i zatrucia ciążowe.
Weterynarza muszę zjechać za takie pomysły żeby sugerować krycie zamiast sumiennie zbadać przyczynę , przecież wie że groziło to nawet padnięciem suki, czy aby na pewno nie minął się z powołaniem ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

07 kwietnia 2010, 23:32

powinieneś: 1. Wykonać skcje padłego szczeniaka 2. badanie bakteriologiczne mleka 3. badanie bakteriologiczne wymazu z pochwy. To podstawa i dopiero po tym zastanawiać się co dalej.
febe73

27 października 2015, 09:37

Wygląda mi to na Herpes. Miałem tak już u siebie w hodowli. Od kiedy szczepię na herpes 100% szczeniaków mi przeżywa. A miałem czasem 50% przeżywalności szczeniąt (ale w przypadku 1 suki).
KrakVet.pl

22 kwietnia 2022, 20:50

Cześć!
Opieka nad szczeniakami w domu to ważne i wymagające zadanie, do którego musisz się przygotować. Wszystko po to, aby zagwarantować nowo narodzonym pieskom odpowiednią opiekę i wsparcie. Jeśli nie wiesz, jak się do tego zabrać, nic straconego! ;)
Na naszym blogu znajdziesz poradnik, który będzie drogowskazem w prawidłowej opiece nad Twoimi małymi podopiecznymi. https://www.krakvet.pl/artykuly/jak-opi ... zeniakami/

KrakVet.pl
ODPOWIEDZ
  • Informacje