chora wątroba

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

bodek1

01 stycznia 2011, 19:48

Witam p.Doktorze.

Jestem właścicielem 5,5 letniego jamnika - suczka .
Około 2 tygodnie temu pies stał się apatyczny , jakby z trudem się poruszał i ogólnie bardzo smutny . Taki stan trwał 2-3 dni i w zasadzie przed wyjazdem do lecznicy zaskowyczała i przestała chodzić . Wiemy , ze jamniki w szczególności są narażone na urazy kręgosłupa więc mielismy świadomość , że to jest ten problem. Rzeczywiście RTG pokazał , że coś tam wyskoczyło .
Piesek został zaopatrzony , jest masowany , naświetlany i nastąpiła dość znaczna poprawa. Zaczęła bardzo nieporadnie chodzić i widać , że sprawia jej to radość . Ale !!!
Zauważyliśmy , że często w nocy popiskuje , ma bardzo szybki krótki oddech i duzo pije . Tak więc natychmiast do lekarza , badanie krwi i USG.
Niestety jak bardzo duża liczba osób kochających zwierzaki nie ustrzegliśmy się otyłości pieska . Ważyła , wstyd to przyznać 11,5 kg, ale teraz po 2 tygodniach , diecie waga spadła do 10,4 i musi być jeszcze niższa.
W badaniu USG wątroba powiększona . Zresztą widać szczególnie w nocy , że ją boli i ma brzuszek powiekszony , twardy .
Pani doktor stwierdziuła , że nie jest źle , ale oczywiście dieta , tabletki i zastrzyki na kręgosłup dalej . O ile kręgosłup już mnie tak nie martwi to wbrew zapewnieniom lekarza , że wyniki krwi poza ALT i AST nie są złe wątroba bardzo .
Bardzo proszę o interpretację poniższych wyników i radę co do terapii . Przepraszam , że o to proszę , ale bardzo martwię się o moją sunią i chciałbym zasięgnąć Pana opinii . Jest Pan bardzo pozytywnie odbierany w necie .
WBC 9,49 /10x3 / ul / Pałeczki 4 %
RBC 6,17 / 10x6/ul / Podzielone obj. 69 %
HGB 15.1 /g/dl/ Podzielone kwas. 3 %
HCT 44.2 % Monocyty 10 %
MCV 71,6 / f/ Limfocyty 12%
MCHC 34,2 g/dl Limfocyty reaktywne 2 %
RDW-SD 34 f Erytroblasty 3 na 100 komórek
RDW-CV 14,6 5 obecne erytroblasty ortochromatyczne
PLT 117 10x3/ul
Cholesterol całkowity 190 mg/dl
Kreatynina w surowicy 0.37 mg/dl
Mocznik w surowicy 63,3 mg/dl
Azot mocznika 29,6 mg/dl
Bilirubina całkowita 0.07 mg/dl
Białko całkowite 6,7 g/dl
Albuminy 4.24 g/dl
Fosfor w surowicy 2.09 mmol/l
Wapń w surowicy całk. 2,94 mmol/l
Glukoza 104 mg/dl
AST 75 IU/l
ALT 398 IU/l
ALP 212 IU/l
sód w surowicy 145 mmol/l
potas w surowicy 4.41 mmol/l

To wyniki z 30 grudnia . Być może jeszcze trzeba zrobić jakieś badania . Jeżeli tak będę wdzięczny za każdą radę .
Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze w 2011 roku.
Bogdan Bieńkowski
ania05111971

01 stycznia 2011, 20:58

Jeśli moge coś powiedziec w tej kwestii to moja psica też miała takie alaty i aspaty i bardzo dobre wyniki dało Essentiale forte .Mój zwierz waży 35 kg i dostawał 3 razy po kapsułce (otwierałam kapsułkę i wyciskałam na palec pies chętnie zjadał sam ).
bodek1

02 stycznia 2011, 11:25

Każda rada jest mile widziana ,a poparta własnym doświadczeniem z pozytywnym skutkiem wręcz wskazana .Dziękuję - od dzisiaj zacząłem jej podawać essenntiale. Jak na ironię losu od wielu miesięcy sam codziennie ją połykam z uwagi na podwyższoną bilirubinę . Ponoć taka już moja uroda!
Tak więc jak na razie dostaje co drugi dzionek zastrzyki w związku z wątrobą i codziennie w związku z kręgosłupem + karma wątrobowa + wspomagacze .
Co do wyników krwi i ich interpretacji ufam , że Jarek znajdzie chwilę . Pzdr. B
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 stycznia 2011, 01:12

pilnie wykonaj jeszcze badanie rtg klatki piersiowej i badanie kardiologiczne. W leczeniu nie zapominaj o nerkach.
ODPOWIEDZ
  • Informacje