Niewyjaśniona utrata wagi

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Mati6001

22 stycznia 2011, 13:50

Witam wszystkich. Od 5 lat jestem właściciel Owczarka Niemieckiego, przez ten okres pies był zdrów jak ryba, aż do ostatniego czasu. Pies w ciągu nie całych dwóch miesięcy stracił na wadze ponad 6 kg ( z 30kg na 23,3 kg. Argo to nie do końca rasowy owczarek, ponieważ jest mniejszy od innych owczarków i jego idealna waga to właśnie ok. 30 kg).
Podczas pierwszej wizyty (wtorek) u weterynarza ważył 23,6 kg i w ty dniu zostały zrobiony badania krwi w które wyszły bardzo dobrze i na nic niepokojącego nie wskazywały . Lekarz postanowił mu dać tabletki na odrobaczenie ( pies był odrobaczany 5 miesięcy temu), również zaplanował zrobienie USG w Sobotę. W noc z Środy na Czwartek pies był nie spokojny, nie mógł spać i musiałem z nim wychodzić dwa razy w nocy ( pies nie miał rozwolnienia a w odchodach nie było widać martwych pasożytów). Weterynarz postanowił USG zrobić w czwartek które nie wykazało nowotworu ani żadnych zmian wewnątrz i postanowił mu podać kolejną dawkę tabletek na odrobaczenie. W czwartek wieczorem dostrzegłem nie wielką ilość martwych pasożytów (prawdopodobnie glist) w jego odchodach i w piątek poszliśmy na ważenie, które wykazało 24,5 kg. W tym dniu pies jeszcze dostał preparat "Advocate" który jest przeciwko glistą i przy okazji na pchły i kleszcze. W poniedziałek po powrocie do domu zobaczyłem że pies zwymiotował swoje poranne jedzenie i bez drugiej porcji jedzenia poszliśmy na ważenie ( jest karmiony dwa razy dziennie, rano mała porcja a popołudniu dostaje dużą michę żarcia) waga wskazała 23,5 kg. Postanowiliśmy się umówić na kolejne ważenie w środę i liczyliśmy że jego strata wagi była spowodowana wymiotowaniem porannej porcji jedzenia i nie otrzymaniem popołudniowej. W środę waga wskazała 23,2 kg.
Pies je za dwóch, a cała czas chudnie. Jest radosny, żywy, szaleje na spacerach. Jedyne objawy to ciągła utrata masy i od trzech dni zauważyłem że pies robi się senny w ciągu dnia (potrafi siedzieć i patrzeć jak jemy , oczka mu się przymykają i tak przysypia, ale jeżeli powiem magiczne słowo spacer, pies staje na równe nogi i biegnie do drzwi i potem szaleje w śniegu ).
Proszę o pomoc, może ktoś się spotkał z takim problemem? Weterynarz już nie ma pomysłów, a ludzie na ulicy zaczynają mnie zaczepiać i się pytać czemu ja nie karmie psa.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 stycznia 2011, 20:02

wpisz wyniki badań i napisz jak karmisz psa.
Mati6001

22 stycznia 2011, 21:24

Na wstępie chciałem bardzo podziękować za pana odpowiedz.
Tutaj dodaje link do zdjęcia wyników badań krwi:
http://img526.imageshack.us/i/badaniekrwi.jpg/
Wydaje mi się że zdjęcie jest w miarę wyraźne jak by co to wynik: CREA = 0.985 mg/dl.
Pies od samego początku dostaje do jedzenia:
Ryż + makaron + 2 marchewki i to wszystko jest gotowane wraz z dwoma porcjami rosołowymi lub dwoma skrzydełkami.
Chciałbym zaznaczyć że pies nie dostaje kości.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 stycznia 2011, 23:51

morfologi nie było? Droga do znalezienia przyczyny jest długa, ale jest. Na pewno nie znajdziemy jej przez neta. Ale ja zacząłbym od wprowadzenia psu tylko !!!!!!!!!!!!!! suchej karmy albo dla owczarka niemieckiego albo i/ d hilsa i sprawdziłbym po 3-4 tyg czy przybiera na wadze. Nie , ma sensacje z przewodu pokarmowego to szukamy i tu trzeba sporo badań na zasadzie po nitce do kłębka.
Awatar użytkownika
Robert A.

12 lutego 2011, 08:33

Zdecydowanie też jestem za wprowadzeniem suchej karmy(w tym konkretnym przypadku)
ODPOWIEDZ
  • Informacje