Witam.Moja sunia York / 3 kg / urodziła 5 maluchów . W czasie oczyszczania, po 2 tyg zaczęła wypływac z pochwy gęsta , lepka , żółtawa, bez zapachu ciecz. Weterynarz stwierdził ropomacicze i zalecił antybiotyk/ nazwy nie znam / podawany co 2-gi dzień.Dostała już 3 zastrzyki .Pochwa jest czysta pokryta przezroczystym sluzem.Poród odbył sie w higienicznych warunkach w mojej obecności.
Moje pytanie - dlaczego po porodzie ropomacicze , jakie są dalsze rokowania ?Pozdrawiam.
PORÓD - ROPA Z POCHWY-PRZYCZYNA ?
Po porodzie dochodzi do intensywnej regeneracji błony śluzowej macicy, której jakby pierwszym etapem jest usuwanie wszelkich pozostałości po łożysku, wodach płodowych, obumarłych płodach. W czasie porodu dochodzi do rozwarcia się szyjki macicy i umożliwienie wtargnięcia do dróg rodnych samicy drobnoustrojów, których obecność połączona z zaburzeniami w oczyszczaniu macicy może skutkować jej zapaleniem. Predysponowane są suki, którym udzielana była niefachowa pomoc przy porodzi, które rodziły w złych warunkach zoohigienicznych, bądź u których doszło do uszkodzenia macicy w czasie porodu. Biorąc pod uwagę fakt iż twoja sunia urodziła jeszcze, aż 5 maluchów mogło mieć to również swój ujemny skutek.
czy uspokoiły się te upławy? Masz jakieś badania krwi ? PILNIE USG
Były to geste i bardzo lepkie upławy bez zapachu.Po podaniu 3 zast. antybiotyku ustapiły.W tej chwili pochwa jest czysta ,przezroczysty śluz.Czy było to rzeczywiście ropomacicze ?Sunia jest wesoła ,je i pije .Wet podał tylko antybiotyk.Nie zlecił badań krwi ani USG . Jakie sa dalsze rokowania ? Czy za jakiś czas bedę mogła ją jeszcze pokryć ?Pozdrawiam.
miejmy nadzieję , że było to tylko zapalenie dróg rodnych i po antybiotykoterapii przeszło wszystko. Jeśli to miało miejsce , normalnie będzie ją można kryć.
Z tego co się orientuję, ale tu może mnie dr Jarek poprawi, to wręcz wskazane jest po epizodach z zapaleniem pochwy i macicy u suk niesterylizowanych, by były kryte w najbliższej cieczce, to doprowadza do pełnego oczyszczenia i odnowy endometrium. Przyczynia się to zmniejszenia prawdopodobieństwa nawrotu.
tzn na 100 % należałoby przed następnym kryciem wykonać wymaz i posiew z pochwy. BigKris ma rację , ale należy brać pod uwagę czy krycie za kryciem jest bardzo silnie dociążające dla organizmu suki. Niemniej rzeczywiście może prowadzić do wyregulowania zaburzeń hormonalnych choś i tutaj 100% pewności nie ma.
Bardzo dziekuję Panie Jarku,tobie BigKris również , jedna cieczkę wypuszczę , natomiast przed nastepnym kryciem zrobie wymaz i posiew z pochwy .Matka mojej suni pochodzi z licznego miotu . Ostatnio miała 7 maluchów / po wypuszczonych 2 cieczkach /.Pomimo licznych miotów tak u jednej jak i u drugiej yoreczki nie miałam dotychczas problemu z ropą .
Bardzo dziekuję za porady.Serdeczne dzięki.
Bardzo dziekuję za porady.Serdeczne dzięki.
- kamila lakusiowa
A ja nie wiem po co wogle ta biedna suczka miała szczeniki? Nie rozumiem tego skoro nie ma rodowodu i nie ma uprawnień. Gdyby nie miała szczeniaków tego problemu by nie było.