Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące alergicznego zapalenia spojówek. Czy u psa można stosować krople antyalergiczne takie jak u ludzi? Chodzi mi o krople Tilavist, Allergo-Comod, Allergocrom. Wie może ktoś, zanim pojawi się pan Jarek?:)
Pozdrawiam
M.
alergiczne zapalenie spojówek
dicortinef lub betadrin
Panie Jarku, zastanawiałam się nad kroplami łagodniejszymi niż Dicortinef (Vet). Ruda ma je przepisana przez naszego weterynarza i mamy je zawsze, ale używać mamy tylko w przypadkach bardzo silnego świądu. Zaczerwienione oczy i (lekko opuchnięte) Ruda ma jednak praktycznie non stop. Dicortineff poprawia sytuację, ale potem wszystko wraca. Kropli Ruda używała już chyba wszystkich, jakie są. Homeopatyczne też. Diagnoza naszego weta, że to jest na tle alergicznym, mnie przekonuje. Ruda ma też lekkie zapalenie uszu na tle alergicznym. To jest teraz opanowane, ale te oczy .... Nasz wet. nie jest okulistą i nie ma już specjalnie pomysłu, więc tak trochę szukam sama. Rudej przemywamy oczem Optexem i solą fizjologiczną, ale tak naprawdę to nic to nie pomaga.
Stąd moje pytanie o te krople, których nazwy podałam w pierwszym poście, ponieważ nie są to krople sterydowe. Betadrine nie znam. Ale jeśli Betadrine są antyhistamonowe, to czy te podane przeze mnie również są do polecenia u psa?
Doczytałam w internecie, że typowe środki antyalergiczne stosowane u ludzi doustnie (np. Zyrtec) nie są stosowane u zwierząt. Panie Jarku, bardzo proszę o rozwianie tych wątpliwości.
Pozdrawiam
M.
Stąd moje pytanie o te krople, których nazwy podałam w pierwszym poście, ponieważ nie są to krople sterydowe. Betadrine nie znam. Ale jeśli Betadrine są antyhistamonowe, to czy te podane przeze mnie również są do polecenia u psa?
Doczytałam w internecie, że typowe środki antyalergiczne stosowane u ludzi doustnie (np. Zyrtec) nie są stosowane u zwierząt. Panie Jarku, bardzo proszę o rozwianie tych wątpliwości.
Pozdrawiam
M.
ja zyrtecu też nie używam u zwierząt a betadrine stosuję ale nie każde zwierze reaguje na to bardzo dobrze, bo są dużo słabsze od dicortinefu.
ja ich nie używam więc nie chciałbym na ten temat się wypowiadać.
- kamila lakusiowa
Dlaczego nie stosuje się zyrteku u psów?
bo jest mało skuteczny.
najlepsze sa krople Starazolin dla alergikow ;) sam uzywam wiosną gdy oczy mnie szczypia i pieka podczas okresu kiedy pylki traw pyla najbardziej
jak szczypia mnie oczy przy pyleniu to tylko Starazolin, ten niebieski. najlepiej dziala :)
ja też ich używam na wiosnę. To samo uczulenie na pyłki.
-
- Informacje
-