nie wiem co się dzieje

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

m-madzia

25 maja 2011, 16:53

Pies to dog niemiecki 1,5 r. historia choroby wygląda tak:
W sobotę pies był ok, wyciągnęliśmy mu kleszcza.
W niedziele był osowiały. Cały dzień nie chciał jeść, pić miał rozwolnienie. Wieczorem byliśmy u lekarza. Okazało się ze ma gorączkę, dostał kroplówkę, leki przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Zrobione badanie krwi na choroby odkleszczowe z wynikiem negatywnym. było lepiej chciał jeść ale nic nie dostał ze względu na zaleconą glodówkę.
W poniedziałek pies znów osowialy nie chciał jeść ani pić. Po południu znów do weta, znów kroplówka antybiotyk i przeciwgorączkowe i zapas antybiotyku doustnie. zlecona morfologia. Wieczorem lepiej. zjadł malą porcje ryzu z mięskiem.
Wtorek rano pies znow osowiały, gorączka - po południu kroplówka i antybiotyk itd. poprawa - zjedzona mała porcja.
Dziś (środa) rano gorączka, na porannym spacerze okropna kupa (ciemna brązowa o konsystencji budyniu z dużą ilością oleju) wiec od razu do weta. dostał kroplówke, coś na biegunkę dodatkowy antybiotyk na przewód pokarmowy i specjalistyczna karmę. Wracam z nim do domu pokazuje mu te karme, spojrzal i zwymiotował ryżem ze wczoraj. Morfologia - bardzo podwyzszony poziom leukocytów wskazujący na ostry stan zapalny (bodajże 2000 cokolwiek to znaczy) powtórzyliśmy tez badanie na choroby odkleszczowe i znów negatyw.
Choper ma pozatym powiększony wezeł chłonny od niedzieli a od wczoraj dostaje antybiotyk doustnie.
jak długo pies moze nie jejść i miec gorączkę.? odchodzę już od zmysłów. Jeśli nic nie zje ( a ja czuje ze nie zje ) do wieczora to znów mamy jechac na kropłówkę.
Awatar użytkownika
kamila lakusiowa

25 maja 2011, 17:06

A czy robiliście badania na inne mniej częste choroby odkleszowe?
m-madzia

25 maja 2011, 17:14

Na to badanie które bylo powtarzane krew zostala pobrana specjalnie z ucha i weterynarz wspomniala ze sprawdza nie tylko bebeszjoze ale tez inne(nie pamietam co). słyszalam ze mozna tez zrobic badanie o nazwie pcp, pvr (lub jakos podobnie) ale tego jeszcze nie bylo. wspomne jeszcze że mocz ma żółty (wiem że przy niektórych chorobach jest on ciemny brązowy)
Awatar użytkownika
kamila lakusiowa

26 maja 2011, 07:56

Badania na Boloeriozę itp. robi się w laboratoriach takich jak Idexx. W polsce raczej nikt tego nie zrbi z tak dużą pewnością wykluczeni choroby.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

30 maja 2011, 01:09

a inna diagnostyka, biochemia narządowa , szukanie źródła infekcji. DIAGNOSTYKA - PILANA SZEROKA DIAGNOSTYKA>
Pinka244

17 czerwca 2011, 13:56

Szczeniak suczka rasa krzyżówka pekińczyka 1 rok.
Miesiąc temu w jej oku zobaczyłam dziwne zaczerwienienie z początku było blade lecz teraz jest czerwone. Moja mama mówiła że topewnie za 1 dzień zejdzie bo już kiedyś tak było lecz tym razem nie zeszło przemywałam rumianem lecz nic to nie pomagało, niewiem z czego to może wynikać bo odkąd to jej się pokazało często się w to oko drapie. Przeczuwam że to może wynikać z dawnego ukąszenia kleszcza. Nie wiem co mam robić !
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 czerwca 2011, 23:19

musisz wkleić zdjęcie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje