urynoterapia-zastosowanie w chorobach skóry u psa
Witam,jestem właścicielką 3 letniego owczarka niemieckiego.Piesek jest alergikiem-po wykonaniu testów okazało się,że ma uczulenie na roztocza kurzu domowego-w saki 1-5,na 3 i sezonowo na pyłki niektórych traw,ale już do 2.Została wykonana autoszczepionka,ale niestety działa slabo,może przyczyną jest gronkowiec?Ostatnio naczytałam się o urynoterapii stosowanej u ludzi i tak się zastanawiam,czy może mojemu psu dałoby się pomóc w ten sposób.Tylko mocz psa jest chyba dosyć żrący.Proszę o poradę.
Isabelle30-piszesz,że mam nie próbować a nie napiszesz słowa wyjaśnienia.jak coś wiesz,to się podziel
-
Wyobraź sobie co będzie jak polejesz psa moczem - nie myta codziennie skóra (tak jak u człowieka), futro....rozwój grzybów i bakterii (mocz to doskonała pożywka jako najlepsze na swiecie źródło azotu). Pomijając smród doprowadzisz do infekcji którą leczyc będziesz miesiacami.....(rany, owrzodzenia itd...)
[Po polaniu moczem założyłabym kaganiec i zabrała na dłuższy spacer i oczywiście następnie wykąpała,ale jak mam mu zaszkodzić to rezygnuję.Piesek ma rany,następnie strupki jak się wygryza.Smaruję go jodyną,rivanolem,propolisem.Co jeszcze może pomóc.Ostatnio miałam od veta jakiś płyn z zawartością sterydów do smarowania po odkażaniu,ale słabo działał.stosujemy także viacutan-regularnie,teraz do diety włączyłam dużo rybek.Niestety suchej karmy np.z Eukanuby zwierz nie chce jeść.
-
Wyrzuć z diety kurczaka i wołowinę...
Isabelle,czemu wołowinę?Mówiono,że jest to najlepsze mięso dla psów.Mój pies nie ma uczulenia na wołowinę,ani na żadną inną karmę.tak wykazały testy w Laboklinie.
porządne leki odczulające zaleczenie zmian zapalnych ( antrybiotykoterapia) , porządne codzienne odkurzanie mieszkania , "pranie" regularne psa. Powinny pomóc.
-
W takim razie szukaj przyczyn w otoczeniu psa, nawet w środkach do mycia podłogi...
Bardzo proszę moderatora o odpowiedź-jakie są porządne lekarstwa odczulające?Czy chodzi o steryd?
Do isabelle30-na samym początku opisałam na co pies jest uczulony,nie szukam przyczyn ponieważ są już znane tylko sposobu jak pomóc.
Do isabelle30-na samym początku opisałam na co pies jest uczulony,nie szukam przyczyn ponieważ są już znane tylko sposobu jak pomóc.
leków odczulających jest cała masa , ale to nie sztuka, że ktoś Ci je wypisze , tylko rzeczowo należy zająć się alergią Twojego psa. Zdiagnozować co wywołuje , wyeliminować te czynniki jesli zaś nie da się tak dobrać terapię aby była jak najmniej szkodliwa ale też aby jak najlepiej działała.
-
- Informacje
-