Witam serdecznie!
Bardzo proszę o konsultację zamieszczonych przeze mnie wyników badań, 10-cio miesięcznego owczarka niemieciego. Suczka zaczęła tracić znacznie na wadze, następnie wystapiły luźne kupki, o intensywnej nieprzyjemnej woni, stwierdzono, iż rośnie w związku z czym wyciągnęły się kości i powinna brać witaminy najlepiej z hmb. W tej chwili jest wychudzona, ale skora do zabawy, czasem nawet nadpobudliwa. Bardzo się niepokoiłam i udając się ponownie do wet. otrzymałam zalecenie, aby przejść na dietę RC Gastro Intestinal Low Fat+witaminy+amylan do każdego posiłku, po wykonanych badaniach zalecono dietę RC Hepatic, poprawy również nie ma. Do tego bardzo brudzą jej się uszka, łzawią i nieznacznie ropieją oczka. Wiem, że trudno jest postawić diagnozę na odległość, ale może choć jakiekolwiek sugestie, co powinnam zrobić, w jakim iść kierunku. Bardzo proszę o pomoc, ręce mi opadają z bezsilności. Miałam już suczkę z tej samej hodowli chorą na ahalazję i bardzo się martwię o tą, która jeszcze mi towarzyszy, aby nie spotkał jej taki sam los i wędrówka za TM.
pozdrawiam i czekam na kontakt
Małgosia
Biochemia
Fosfataza alkaliczna 335 U/l
AlAt 681,4 U/l
AspAt 63,2 U/l
Amylaza w surowicy 592 U/l
Lipaza 12,8 U/l
Białko całkowite 51,3 g/l
Kreatynina 0,66 mg/dl
Mocznik 19 mg/dl
Morfologia krwi
WBC 7,6 10^9/l
RBC 5,97 10^12/l
HGB 14,7 g/dl
HCT 41,8 l/l
MCV 70 fl
MCH 24,6 fmol
MCHC 35,2 mmol/l
PLT 181 10^9/l
LYMPH% *000 %
MXD% *000 %
NEUT% *000 %
LYMPH *0000 10^9/l
MXD *0000 fl
NEUT *0000 10^9/l
RDW-SD 27,8 fl
PDW 12,8 fl
MPV 11,3 fl
P-LCR 35,8 fl
Rozmaz mikroskopowy
Podzielone 45 %
Kwasochłonne 2 %
Limfocyty 27 %
Monocyty 26 %
Owczarek chory- prośba o konsultację wyników badań.
zierze ma bardzo duże problemy z wątrobą . Musisz pilnie ustalić przyczyne tego problemu i rygorystycznie zająć się jej leczeniem i popreawą funkcjonowania. Wskazane byłoby USG wątroby.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, szkoda , że nie mieszkam w Krakowie:-(
Jeśli mogę zapytać, czy spowodowane mogą być takie problemy?
Do niedawna wszystko było ok. jedyne co zauważyliśmy z mężem psina zjadła obierki ziemniaczane, ale jak mówi nasz wet. to nie jest przyczyną. Czy u psów uaktywniają się jakieś schorzenia wątroby ot tak z niczego? Nie miała kontaktu z żadnymi substancjami chemicznymi.
pozdrawiam serdecznie
Małgosia
Jeśli mogę zapytać, czy spowodowane mogą być takie problemy?
Do niedawna wszystko było ok. jedyne co zauważyliśmy z mężem psina zjadła obierki ziemniaczane, ale jak mówi nasz wet. to nie jest przyczyną. Czy u psów uaktywniają się jakieś schorzenia wątroby ot tak z niczego? Nie miała kontaktu z żadnymi substancjami chemicznymi.
pozdrawiam serdecznie
Małgosia
Hej
Nazwałam to hodowlą, a tak w rzeczywistości to raczej pseudo hodowla. Nazwisko hodowcy xxxxxxx. Kupiłam pierwszą suczkę, która na skutek powikłań po operacji ahalazji odeszła, po tym fakcie nabyłam Berneńskiego Psa Pasterskiego z rodowodem, a po 9 miesiącach gość oddał nam szczeniaka, też suczkę za tę chorą no i mam skutki. Jak jednak nie przygarnąć zwierzęcia, pewnie sprzedałby na gieldzie, lub dokonał eutanacji (
pozdrawiam
Małgosia
Nazwałam to hodowlą, a tak w rzeczywistości to raczej pseudo hodowla. Nazwisko hodowcy xxxxxxx. Kupiłam pierwszą suczkę, która na skutek powikłań po operacji ahalazji odeszła, po tym fakcie nabyłam Berneńskiego Psa Pasterskiego z rodowodem, a po 9 miesiącach gość oddał nam szczeniaka, też suczkę za tę chorą no i mam skutki. Jak jednak nie przygarnąć zwierzęcia, pewnie sprzedałby na gieldzie, lub dokonał eutanacji (
pozdrawiam
Małgosia
Przepraszam zapomniałam się zalogowaćGość pisze:Hej
Nazwałam to hodowlą, a tak w rzeczywistości to raczej pseudo hodowla. Nazwisko hodowcy xxxxxx Kupiłam pierwszą suczkę, która na skutek powikłań po operacji ahalazji odeszła, po tym fakcie nabyłam Berneńskiego Psa Pasterskiego z rodowodem, a po 9 miesiącach gość oddał nam szczeniaka, też suczkę za tę chorą no i mam skutki. Jak jednak nie przygarnąć zwierzęcia, pewnie sprzedałby na gieldzie, lub dokonał eutanazji (
pozdrawiam
Małgosia
Małgosia
obierki z ziemniaka są bardzo niebezpieczne dla samej watroby zawierają solanine , która odkłada się w wątrobie i wywołuje zmiany w obrebie jej miąższu aż do zmian nowotworowych.
Witam
Nie spodziewałam się tak szybko odpowiedzi
W związku z ta informacją poproszę jeszcze o jedno. Tak jak wskazałeś poszlam do weta i poprosilam o USG wątroby, niby wszostko jest ok, ale jak usłyszalam (widziałam również) wydatne są jelita, napelnione płynem, poza tym jak sądzi wet nic nie widać. Sunia dostała Kreon w dawce 1000j*3, essentiale forte oraz rumen tabs. Nie podoba mi się jedna rzecz, otóż bardzo bulgocze jej w brzuszku, słychać jakby przelewanie, trudno to dokładnie nazwać. Informowałam o tym również w lecznicy, ale bez echa. Mam pobrać kał do badania w kierunku pasożytów i grzybków, ale martwię się, że jak tak dalej będzie szla diagnoza to ........... nadmienie tylko, iz po jednej dawce kreonu o dziwo sunia załatwia się już lepiej.
Będę wdzięczna za kilka słów w odpowiedzi.
pozdrawiam
Małgosia
Nie spodziewałam się tak szybko odpowiedzi
W związku z ta informacją poproszę jeszcze o jedno. Tak jak wskazałeś poszlam do weta i poprosilam o USG wątroby, niby wszostko jest ok, ale jak usłyszalam (widziałam również) wydatne są jelita, napelnione płynem, poza tym jak sądzi wet nic nie widać. Sunia dostała Kreon w dawce 1000j*3, essentiale forte oraz rumen tabs. Nie podoba mi się jedna rzecz, otóż bardzo bulgocze jej w brzuszku, słychać jakby przelewanie, trudno to dokładnie nazwać. Informowałam o tym również w lecznicy, ale bez echa. Mam pobrać kał do badania w kierunku pasożytów i grzybków, ale martwię się, że jak tak dalej będzie szla diagnoza to ........... nadmienie tylko, iz po jednej dawce kreonu o dziwo sunia załatwia się już lepiej.
Będę wdzięczna za kilka słów w odpowiedzi.
pozdrawiam
Małgosia
załatwia się często ? 9 (Kał?) , jeśt rzadki?
Dziś zalatwila się juz tylko 2 razy, kal nabiera normalnego kształtu, konsystencja pozostawia wiele do zyczenia, ale nie są to już krowie placki.
Bardzo proszę jeszcze o info czy dobierając karmę powinnam się sugerować jej skladem czy rygorystycznie trzymać się diet weterynaryjnych. Znalazlam bardzo zbliżoną karmę parametrami do typowych karm weterynaryjnych, a cenowo przystepnięjszą.Nie wymieniam tu nazw, chciałabym jednak spośród kilku rekomendowanych wybrać tę, która będzie odpowiednia dla suni, a mnie pozwoli finansować.
Małgosia
Bardzo proszę jeszcze o info czy dobierając karmę powinnam się sugerować jej skladem czy rygorystycznie trzymać się diet weterynaryjnych. Znalazlam bardzo zbliżoną karmę parametrami do typowych karm weterynaryjnych, a cenowo przystepnięjszą.Nie wymieniam tu nazw, chciałabym jednak spośród kilku rekomendowanych wybrać tę, która będzie odpowiednia dla suni, a mnie pozwoli finansować.
Małgosia
Ostatnio zmieniony 09 listopada 2011, 18:57 przez kora72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nazwy możesz powymieniać, nikt nie będzie wróżył w ciemno, czy możesz czy nie:)
Zdecydowanie masz rację, źle ujęłam o co mi chodzi, nie chciałam być stronnicza. Generalnie zastanawia mnie czym się kierować w doborze karmy, dokładnie jaka powinna być zawatrość poszczególnych składników, tych najbardziej istotnych i tych szkodliwych dla danej rasy. Nie jestem specem w temacie:-) niestety.SleepingSun pisze:nazwy możesz powymieniać, nikt nie będzie wróżył w ciemno, czy możesz czy nie:)
Małgosia
-
a jaką karmę ma jeść Twój pies? na wątrobę?
trzymałbym się teraz diety
-
- Informacje
-