Witam,
Mój problem polega na tym, że mój 3 letni mops liże sobie łapy. Zarówno od wewnątrz, jak i opuszki czy paznokcie. Zazwyczaj, wręcz w amoku, oblizuje je wieczorami lub, gdy wspólnie leżymy w łóżku.
Nie zauważyłam na łapach i innych partiach ciała żadnych krostek czy zmian skórnych. Nie przypominam sobie, żeby wcześniej się tak zachowywał. Od pewnego czasu (może 5 miesięcy?) maniakalnie oblizuje łapy.
Co może mu dolegać? To chyba nie jest normalne, ponieważ mój drugi pies - Cocker Spaniel - nie zachowuje się w ten sposób, poprzedni również nie.
Problem z lizaniem łap
-
to może być reakcja stresowa. Jeśli wet nic tam nie widzi to koniecznie skonsultowałabym psa z behawiorystą
należy dokładnie przebadać łapy psa ( zwłaszcza skórę tych łap). Jeśli nie ma zmian można spróbować walczy z tym zachowaniem za pomocą kołnierza . Mogą to także być zachowania stresowe jak i maniaklne . Można to próbować leczyć za pomocą środków farmakologicznych i za pomocą porad behawiorysty.
należy dokładnie przebadać łapy psa ( zwłaszcza skórę tych łap). Jeśli nie ma zmian można spróbować walczy z tym zachowaniem za pomocą kołnierza . Mogą to także być zachowania stresowe jak i maniaklne . Można to próbować leczyć za pomocą środków farmakologicznych i za pomocą porad behawiorysty.
A może prześledź trasę spacerów psa? Może to podłoże, po którym się porusza, wpływa jakoś na jego łapki?
tak macie rację częsta przyzczyną są także kłopoty alergiczne.