Witam! dzisiaj w nocy moja 1,5 roczna kotka spadła z 4 piętra, od razu została zawieziona do lekarza weterynarii. miała zrobione zdjęcia rtg, na których wyszło,że ma pęknięty trzeci kręg lędźwiowy. Rdzeń kręgowy nie został uszkodzony. po urazie nie straciła czucia w tylnych łapkach. Dopiero po kilku godzinach lekarz mi powiedziałam,że nie ma czucia na skutek obrzęku po pęknięciu. obecnie jest w szpitalu dla zwierząt i ma podawane leki. jutro mam ją zabrać do domu i unieruchomić w klatce na okres 6-8 tyg. kotka jeszcze samodzielnie się nie załatwiała,
Proszę powiedzieć czy jest szansa na to,ze kotka wróci do zdrowia; czy grozi jej paraliż, i czy będzie mogła samodzielnie korzystać z kuwety.?
upadek a pękniety kręg
raczej ma na to dużą sznsę , ale jeśli w ciągu 1-2 dnie nie ma poprawy powinna mieć wykonany rezonans kręgosłupa.
Witam! kotka samodzielnie je, załatwia się i jest unieruchomiona w klatce, dostaje encorton 0,001 i synolux 50 mg podnosi się jedynie na przednich łapach, wiem, że 3 dni to jeszcze za wcześnie, aby zaczęła się poruszać. Proszę mi powiedzieć jak długo cofa się tego typu obrzęk i czy mogę rozpocząć z kotką rehablitację??? czy poczekać, aż sama zacznie poruszać tylnymi łapami, dodam jeszcze, że ogon nie reaguje na żaden ucisk
żadna rehabilitacja przy pękniętym kregu. Nalęy odczekać do jego zagojenia się aby nie doszlo do przemieszczenia kręgu. Można masować , nagrzewać łapki i mięśnie, ale żadne ruchy i przemieszczania w obrębie uszkodzonego odcinka.