Mój pies wczoraj miał od rana rozwolnienie, a po południu zrobił kupę z krwią. Wieczorem stolec był dość luźnawy, lecz zaledwie śladowe ilości krwi były w nim zawarte. Natomiast dziś stolec wyglądał, jak jajko sadzone, tzn. na środku luźnego, ciemno-żółtego stolca był nieco czerwony placek. Jakieś 40 minut później zrobił na zupełnie rzadko, ale już bardzo czerwono.
Pies nie jest osowiały, jest wesoły, ma łaknienie i pragnienie, czyli zachowuje się normalnie, lecz niepokoi mnie ten kał.
W czwartek ktoś z rodziny podał mu bez mojej wiedzy, dość długo leżące w lodówce paszteciki z kapustą. Zastanawiam się, czy właśnie one nie są przyczyną psiego problemu.
A szukam tu odpowiedzi, bo wizyta u lekarza wchodzi w grę dopiero jutro w południe.
KREW w kale - PROŚBA O POMOC
-
jaki kolor tej krwi? Kapusta czerwona może była?
W tych pasztecikach było niewiele kapusty, ale jednak była i nie wiem, jakiego koloru. A kolor krwi ciemno-czerwony.
Zastanawiam się, czy ta krew nie jest pochodną......rozwolnienia, czy jego nadmiar nie spowodował pęknięcia jakiejś żyłki. Przed chwilą wróciłem z wybiegu i znowu był luźny stolec, oczywiście nie dużo, lecz barwa jego była ciemno-żółta z niewielkimi śladami czerwonego. Pies nadal jest bardzo żywego usposobienia, jest głodny, ale do jutra nic nie dam mu jeść.
Rozwolnienie zaczęło się w piątek i problem w tym, że w przez dwa dni pies nie był pod moją opieką, a opiekun nie zaobserwował, czy w piątek pies nadal luźno się załatwiał. Dopiero sygnały o luźnym stolcu i krwi dostałem w sobotę.
Zastanawiam się, czy ta krew nie jest pochodną......rozwolnienia, czy jego nadmiar nie spowodował pęknięcia jakiejś żyłki. Przed chwilą wróciłem z wybiegu i znowu był luźny stolec, oczywiście nie dużo, lecz barwa jego była ciemno-żółta z niewielkimi śladami czerwonego. Pies nadal jest bardzo żywego usposobienia, jest głodny, ale do jutra nic nie dam mu jeść.
Rozwolnienie zaczęło się w piątek i problem w tym, że w przez dwa dni pies nie był pod moją opieką, a opiekun nie zaobserwował, czy w piątek pies nadal luźno się załatwiał. Dopiero sygnały o luźnym stolcu i krwi dostałem w sobotę.
-
ciemna przetrawiona krew jest z pierwszych odcinków przewodu pokarmowego i jest niepokojąca. Koniecznie do lekarza...
opisujesz typowe objawy zapalenia jelit cienkich. Możliwe , że miały w tym udział paszteciki , zostaw go na wodzie i pilnie do lekarza.
Dziękuję.