Wylizywanie ranek na łokciu

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ullllla

02 kwietnia 2012, 13:32

Witam, od kilku m-cy mam problem z łokciem mojej 7-letniej labradorki. Otóż najpierw pojawił się obrzęk łokcia. Byłam z tym u weta, zalecono okłady z altacetu. W międzyczasie sunia zaczęła lizać tą zmianę i wylizała 2 ranki. Znów do weta - zostały wyciśnięte i oczyszczone ranki. Dostałam zalecenie co robić i jakie stosować maści i inne medykamenty. Po kilku dniach ranki się zagoiły i było ok. Ale po ok. 2 tygodniach sytuacja się powtarza, suczka zaczyna lizać, pojawia się obrzęk i znów rozlizuje do krwi ranki. Po zagojeniu chwila spokoju i znów to samo. Wyglada na to, że jest tam jakaś torbiel. Ciągle chodzę z tym do weta, ale niestety poprawy nie widać. Dodam jeszcze, że to prawa przednia łapka i na tej łapce przeważnie leży. Bardzo proszę o jakąś poradę
Gość

05 kwietnia 2012, 11:51

Ja swojemu psu na coś takiego przywiązywałam kawałek słoniny do ranki i obwiązywałam bandażem. Tak z kilka dni. Ranę wczęśniej weterynarz oczyścił dokładnie. Przede wszystkim musisz pilnować żeby nie lizał pies tej rany i żeby nie leżała na niej bo sobie rozjątrza i zanieczyszcza.
isabelle30

05 kwietnia 2012, 12:04

Taki łokieć należy bardzo intensywnie natłuszczać. Bardzo dobry jest krem ochronny z wit A. Tam sie robi zgrubienie - modzel, charakterystyczne dla ras dużych i ciezkich psów. Łokcie takich psów należy specjalnie pielegnować już od szczeniactwa. Najpierw pojawia sie zgrubienie, Potem to peka, robią sie rany. To boli i szczypie. Dlatego pies wylizuje pogarszając stan. A jak sie wda jakies zakażenie to juz koszmarna koszmarność.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 kwietnia 2012, 13:26

czy utykała kiedyś na tę przednie wylizywane łapy?
Ullllla

11 kwietnia 2012, 13:42

Tu chodzi tylko o jedną przednią łapkę, nigdy nie utykała
Freedom

12 kwietnia 2012, 07:14

Witam.
Nigdy nie unikniemy pojawiania się modzeli.U psa na ogół pojawia się to z wiekiem.
Pies leży na łokciach przenosząc swój ciężar.Pies nie zawsze lubi spać na miękkim posłaniu , przenosząc się na podłogę ,beton,a to służy powstawaniu modzeli. Jeśli zauważymy , że pies wybiera mniej komfortowe miejsca , smarujemy mu już profilaktycznie łokcie maścią o nazwie - Epikrem, dostępną w każdej aptece. Jest zupełnie bezpieczna.
Jeśli Twój pies ,będzie miał zagojoną ranę , spróbuj smarować tą maścią ,2-3 razy dziennie.
Ullla

12 kwietnia 2012, 21:24

Tak, ale to chyba nie modzele. Sunia ma tą zmianę z boku łokcia, a więc na niej nie leży. Zakładam jej taką opaskę (Codofix) żeby nie lizała, ale niestety znów dziś się do tego dorwała i jest ranka
isabelle30

13 kwietnia 2012, 10:30

No własnie modzel robi sie w takich miejscach. Jak na to patrzysz to wydaje ci się ze to nie to umiejscowienie. Ale jak spojrzysz na ruch skóry podczas kładzenia sie to...bingo!
Wklej może jakies fotki
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 kwietnia 2012, 22:26

zrób zdjęcia dokładnie na przeciwko tej zmiany z bliższej i dalszej odległości na psie stojącym ( nie z góry i nie na leżącym psie).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

03 maja 2012, 23:56

na drugim łokciu zupełnie nic się nie dzieje? Prosze do mnie zadzwonić. 501420620
ODPOWIEDZ
  • Informacje