Choroba skórna do identyfikacji

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

katowiczanin

19 września 2012, 18:58

Witam,

Ponieważ jestem nowicjuszem na tym forum, chciałbym wszystkich bardzo serdecznie przywitać. Szukam pomocy na wszystkich możliwych formach ponieważ mój pies od jakiegoś czasu strasznie zaczął się drapać i z tego powodu zaczynają mu wychodzić rany na skórze. Wiem, że pisanie na forum nie ulży mu w cierpieniu, ale 2 dni temu był na szczepieniu przeciwko wściekliźnie dlatego jeszcze przez kilka dni nic nie można zrobić - w sensie podawania leków.
Opiszę psa: jest to mieszaniec wilczura, piesek jest ze schroniska, zabraliśmy go jak miał ok 2 latka, teraz ma ponad 4 lata. Od początku z pieskiem mieliśmy problem jeśli chodzi o karmienie. Miał częste biegunki, aż w końcu zaczęliśmy mu podawać gotowanego kurczaka z ryżem... no i tak już zostało do dziś. Nigdy nie miał problemów skórnych, ale ostatnio bardzo zaczął się strasznie drapać. Na skórze ma straszne zaczerwienienia i widać że nie zachowuje się normalnie - bardzo często się liże, gryzie, drapie.

Postaram się załączyć zdjęcie, które będzie pokazywało rodzaj zmian skórnych.Obrazek
Obrazek

Proszę w miarę możliwości o identyfikację schorzenia, przynajmniej do czasu udania się do weterynarza.
Proszę o kontakt: GG 190500 lub adam.pelc82@wp.pl
katowiczanin

19 września 2012, 19:10

Przepraszam, ale mam problem z dodaniem zdjęć.

Zdjęcia pod linkiem:
https://picasaweb.google.com/1080323432 ... 8815165042
https://picasaweb.google.com/1080323432 ... 9341183138

Pozdrawiam
Adam
SleepingSun

19 września 2012, 19:39

Nie było ostatnio zmiany karmy? co weterynarz na szczepieniu powiedział?
isabelle30

19 września 2012, 19:59

Ten pies od kilku lat dostaje tylko kurczaka z ryzem? :shock:
katowiczanin

19 września 2012, 21:48

Nie, pies nie miał w ostatnim czasie zmiany karmy. I tak, pies dostaje tylko kurczaka z ryżem, ponieważ po innych pokarmach ma rewolucje żołądkowe. A przez cały czas - czyli od blisko dwóch lat - mamy z tym spokój, bo dostaje tylko takie jedzenie. Czasami dostaje kości prasowane i kręcone z kolorowymi (smakowymi) paskami do zabawy - zastanawiamy się czy to nie jest właśnie reakcja alergiczna na jeden ze składników.
SleepingSun

19 września 2012, 22:14

no więc tak, po pierwsze pobrać zeskrobinę. po drugie usystematyzować dietę - czyli wracamy do tego przy czym pies NA PEWNO się nie drapał, wszelkie przetworzone smakołyki odstawiamy. jeżeli zeskrobina będzie czysta to najpewniej alergia. czy pies dostaje jakieś suplementy?
isabelle30

19 września 2012, 22:39

No właśnie...czy pies dostaje jakieś suplementy? Jeżeli nie to stosujecie dietę najgorszą i najuboższą z możliwych. Bo kurcza to syf niemiłosierny - sama chemia. Ryżu wogóle pies nie wykorzystuje do niczego,. Zero witamin. Zero tłuszczu, zero składników mineralnych, zero błonnika a więc chore jelita. Z czego ten pies ma budować skórę i normalnie funkcjonować? On dostaje tylko białko w pzretworzonej postaci. Za dużo fosforu - to właśnie oprócz alergii moze być przyczyną zmian skórnych. Do tego zaraz rozwalicie psu nerki tym fosforem. Skóra jest u psa ważnym elementem. Ona musi być silna aby spełniać swoją rolę.
Zamień kurczaka na indyka. Daj czasem inne gatunki mięsa. Dodaj trochę tłuszczu. Ryż zamień na świeże, dobrze rozgotowane i dokładnie potłuczone ziemniaki. Oraz marchew przynajmniej. Do tego suplementy - biotyna, cynk, witaminy, wapń, źródło kwasów omega.
I wywal te sztucznie preparowane smakołyki - samemu można ususzyć mięsko w piekarniku, tudzież upiec ciasteczka np wątróbkowe.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

19 września 2012, 23:23

wszyscy skupiliście się na alergi pokarmowej . Na zdjęciach przypomina to alergię ,ale dobrze byłoby rzeczywiście przeglądnąć zeskrobinę. Czy zmiany występują tylko na mostku , pod pachami i brzuchu psa? Czy nie było jakiegoś remontu w domy, wymiany podłóg ,wykładzin, mycia podłóg, pastowania? Nie zmieniaj teraz szybko żywienia psa , bo lepiej mieć wysypke niż psa z gigantyczną biegunką . Trzeba sobie odpowiedzieć na kilka pytań, podać podstawowe leki przeciwuczuleniowe ( nie kolidują ze sczpionką).
katowiczanin

20 września 2012, 08:32

Dziękuję za odpowiedź. Całkowite wyeliminowanie kurczaka z diety psa raczej nie wchodzi w grę ponieważ ma po tym na prawdę rewolucje żołądkowe i już to kilka razy przerabialiśmy. Taka zmiana kończyła się zazwyczaj wizytą u weterynarza i powstrzymywaniem wymiotów i biegunek. Jest to pies schroniskowy i prawdopodobnie tam nabawił się problemów żołądkowych i m.in schorzeń łap, które dają się we znaki szczególnie w zimie.
Poza tym pies nie rusza suchej karmy (nawet miękkich Froliców)- jest to też troszkę nasza wina, bo powinniśmy przegłodzić psa i chwyciłby się pewnie wszystkiego co leży w misce, ale nie potrafimy się przestawić na suchą karmę.

Odpowiadając na Pana pytanie: tak, w ostatnim czasie mieliśmy remont w domu, ale oprócz "gruntu" nie używaliśmy żadnych ostrych środków chemicznych, tapeta z włókna szklanego (została już pomalowana więc nie powinno być drobinek w pomieszczeniu), farba Dulux (raczej nie powinna uczulać). Oprócz mostka i brzucha zmiany skórne nie występują w innych miejscach.

Wymaz z miejsca zapalnego zrobimy na pewno dla uzyskania odpowiedzi jakiego rodzaju jest to schorzenie.
isabelle30

20 września 2012, 11:44

A ja jednak obstawiam kurczaka....mozesz całę życie psa faszerować sterydami karmiąc go dalej alergenem. Ale jaki to ma sens? W sklepie nie ma nic oprócz kurczaka? Nietolerancją na suche karmy wcale się nie dziwię....możesz wymienić jakich karm poza Frolikiem próbowaliście?
katowiczanin

20 września 2012, 13:51

Tak jak napisałem, mój pies nie je suchej karmy, wogóle! Kiedyś spróbował może kilka kulek, bo inny pies jadł (nie nasz). Dodatkowo kiedyś skusiłem się żeby specjalnie kupić mu drobną karmę, bo z dużą miał problem żeby gryźć, ale to też nic nie dało. Wiem, że to nasz błąd, bo nie potrafimy po prostu go zmusić do jedzenia takiej karmy, a on po prostu wie że i tak o wyznaczonej porze dostanie jedzenie więc sami sobie jesteśmy trochę winni. No cóż nasz błąd, ale widzę, że trzeba go jakoś naprawić.
SleepingSun

20 września 2012, 14:03

ja pytam jeszcze raz, czy pies dostaje jakieś preparaty z wapniem? czy słyszałeś kiedyś o równowadze wapniowo-fosforanowej?
katowiczanin

20 września 2012, 14:46

Nie do dnia dzisiejszego nie dostawał, bo nie widzieliśmy takiej potrzeby. Sierść miał ładną, mocną, skórę miał zadbaną i nie było żadnego problemu. Kupiłem mu już dzisiaj witaminy CAN VIT (niebieskie opakowanie). Widzę, że bez tego się nie obejdzie.
SleepingSun

20 września 2012, 17:53

to ja radzę doczytać na temat tego co się dzieje jak pies nie dostaje wapnia z pożywieniem... w skrócie, aby zapewnić niezbędny składnik do funkcjonowania organizmu (jego obecność jest konieczna w osoczu), którego nie dostarczacie z pożywieniem W OGÓLE wapń jest zabierany z kości. Jak to się kończy nie muszę chyba pisać. Pomijam napady padaczkowe, których wasz pies w niedługim czasie może dostać. W naturze psy wapń czerpią z kości. Mięso i ryż go nie zawierają prawie w ogóle, za to dużo fosforu który jest pierwiastkiem konkurencyjnym. jego zbyt wysoki poziom również ma negatywne skutki. Tak więc albo podajecie psu węglan wapnia albo suszone skorupki z jajek albo preparat ze zbilansowanymi pierwiastkami.
katowiczanin

20 września 2012, 20:10

Dobrze, będziemy pieskowi podawać wapń. Kupiłem dzisiaj tabletki z witaminami i postaramy się ograniczyć ilość kurczaka a zmienimy go na inne - różnorodne mięso i będziemy dodawać warzyw do jedzenia. Jak znam życie nasz pies będzie wybierał tylko mięso, ale to też musimy opanować jak go w tym oszukać. Czy jeszcze muszę o czymś istotnym wiedzieć. Proszę o porady. Chętnie ich wysłucham. Przykro mi to mówić, ale człowiek uczy się na błędach, szkoda tylko że piesek przez to cierpi.

Dziękuję za tak duże zainteresowanie moim pieskiem.

Pozdrawiam wszystkich
Adam Katowice
ODPOWIEDZ
  • Informacje