Kastracja szczeniaka-pytanie do P.Jarka

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dorkas

24 września 2012, 09:15

Witam Doktorze, czy w wieku 7-8miesięcy można wykastrować szczeniaka?
Czy faktycznie jest tak, że wczesna kastracja szczeniąt jest szkodliwa, gdyż pozbawia się niedojrzałe organizmy
gruczołów płciowych, które spełniają kluczowe role w procesie rozwoju fizycznego i dojrzewania?

dziękuję
isabelle30

24 września 2012, 11:34

Tak, to prawda....hormony płciowe odpowiedzialne są nie tylko za popęd płciowy i rozmnażanie. Zbyt wczesna kastracja choćby powoduje zaburzenie wzrostu kości długich - stają się słąbe, zbyt długie i dochodzi do przerostu części chrzęstnych. To tylko jeden z przykładów szkodliwości zbyt wczesnej kastracji. Psa się kastruje po osiągnięciu zakończenia wzrostu ....suka po pierwszej cieczce
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 września 2012, 22:22

nieprawda nie stwierdzono żadnych z w/w skutków. Sam sie pod tym podpisuję ( udowodnili to pierwsi Amerykanie ). Pisałem w innym temacie. Musieliśmy kastrować suki i samce wyjeżdżające do USa, bo nie wjechałyby do tego kraju bez tego zbiegu. Po jakimś czasie osobniki te ( niektóre ) wróciły do Polski i nie odstawały w żaden sposób od niekastrowanego rodzeństwa. Europejscy uczeni twierdzą co innego i do niedawna teoretycz nie zgadzałem sie z nimi dopóki nie doświadczyłem sam tego we własnej praktyce.
isabelle30

24 września 2012, 23:23

Artykuł z "Życia weterynaryjnego"
http://www.felinologia.org.pl/wczesna-k ... w-i-kotow/

Bardzo ciekawa lektura...
Seiti

25 września 2012, 08:48

Ja muszę powiedzieć, że mnie wet również tak uargumentowywał sterylkę przed pierwszą cieczką. W końcu to zabieg nie bez wpływu na organizm.
izabelll

25 września 2012, 10:50

Ja mysle a nawet mam pewnosc ze kastrowac juz dojrzalego pieska tzn.w wieku okolo roku. Nie ufam w tym przypadku temu co napisal Pan Jarek.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 września 2012, 23:05

czy zwróciłaś uwagę z ktorego roku jest ów artykuł. W tych latach ja tez wierzyłem w te teorie. Nie nakłaniam właścicieli w dzisiejszych czasach na wczesną kastracje mozna o tym przczytać i samemu podjąć świadoma deczyzję. Także ja nie wierzę w teorie powielane przez izabell.
gina11

26 września 2012, 08:49

ja swojego psa kastrowałam w wieku 10miesięcy, było to psie dziecko biorąc pod uwagę że to duży pies a te okres wzrostu mają wydłużony. nie było to moje "widzi mi się", pies był tak pobudzony seksualnie że męczyła się z nim cała rodzina, pies zresztą też, to był warunek jaki dała mi mama kiedy siostrzeniec po raz kolejny wpadł pod łapy psa. teraz pies ma 15 misięcy i niczego nie żałuję, zwłaszcza teraz kiedy w sąsiedztwie jest suczka z cieczką która całe dnie spędza sama na dworze a wokół niej gromada psów
isabelle30

27 września 2012, 14:09

Jeszcze trochę o testosteronie. Czy na tle jego funkcji w organizmie naprawdę można wierzyć ze jego brak nie ma wpływu na organizm? Tym bardziej na organizm który dopiero rośnie, dojrzewa?

"Działanie anaboliczne wyrażające się dodatnim
bilansem azotowym, wzrostem produkcji białek,
wpływem na przyrost masy mięśniowej w wyniku
przerostu komórek mięśniowych bez zwiększenia
ich ilości.
• Stymulowanie wzrostu kości długich poprzez synergistyczne działanie z hormonem wzrostu na pulę
IGF-1
• Zwiększenie produkcji czynników krzepnięcia, lipazy,
kwasu sjalowego, alfa1 antytrypsyny i haptoglobiny.
• Zmniejszanie stężenia SHBG, transferyny i fibrynogenu.
• Indukowanie spadku HDL.
• Wpływ na proliferację tkanki kostnej
• Stymulowanie produkcji erytropoetyny.
-Modulowanie komórkowej i humoralnej odpowiedzi
immunologicznej"

Artykuł z 2005 roku ale myślę że rola ta co najwyżej ulega większemu poznaniu...i nie jest już nieaktualna...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 września 2012, 23:41

moje zdanie znasz , a starociom nie wierzę.
megan

29 września 2012, 20:18

Lekarz na pewno ma wiedzę i doswiadczenie również z oglądu niejako, ja znalazłam niedawno artykuł dotyczący sterylizacji i kastracji w niemieckim czasopiśmie DOGS (nie weterynaryjne, ale fachowe i godne gólnie zaufania), którego wymowa jest taka, że sterylizować i kastrować raczej jeśli chodzi o suczki po trzeciej rui, a samce mniej więcej w tym samym wieku. Wcześniej ma to wpływ na rozwój osobowosci psa, taka jest mniej wiecej wymowa tego artykułu. Chyba że zachodzą jakieś ważne okoliczności. Pokrywa sie to z moją wiedzą na temat stosunku do problemu kastracji i sterylizacji w Niemczech, który spotyka się coraz częściej. Wszystkie psy i suki w schroniaskach są sterylizowane. Ale kiedy moja znajoma pytała się swojego weta o ewentualną steryllizację swojej suczki, to weterynarz bardzo dokładnie wypytywał ją o powody i raczej był przeciwny: brak ciąż urojonych, dobry stan zdrowia, nie ma więc wskazań do zabiegu. Czy to słuszne stanowisko, nie wiem. Sama byłam dość zdziwiona tak jednoznaczną postawą zawartą w artykule.
Artykuł pochodzi z września/pażdziernika 2011 r.
M.
ODPOWIEDZ
  • Informacje