Witam, ma problem z moim Feliksem. Zaczęło się od okolic oczu...
Okolica oczu nosiła ślady ugryzień, była zaczerwieniona i spuchnięta, częściowo pozbawiona sierści. Pies drapał się, tarł pyszczkiem o co się tylko dało. Weterynarz stwierdził, że pogryzły go meszki ( wówczas było ich sporo) przepisał oksykort A. Trwało to sporo ale poskutkowało, oczy można powiedzieć zostały uzdrowione ale zaczął się problem z uszami. Feliks ma spuchnięte uszy, całe w strupach ( zwłaszcza końcówki uszów ), pozbawione sierści i bardzo podrapane. ( mam zdjęcia ale nie wiem jak je tu zamieścić . Zaczął lizać brzuszek, przednie łapki, okolica pyszczka też go bardzo swędzi jest lekko zaczerwieniona. Na ciele wyszukałam kilka strupów i krost zwłaszcza w okolicy brzuszka. Dziś rano doszedł kolejny dziwny objaw, Feliks trzyma dziwnie ogon coś na kształt haka.
Poza tymi objawami pies jest radosny, skory do zabaw, ma apetyt.
Byliśmy wczoraj u weterynarza ale niczego się nie dowiedzieliśmy. Uszy zdrowe w środku ponoć nie ma stanu zapalnego, weterynarz uciął kawałek sierści ze ucha i grzbietu do badania ale nic nie wykrył....powiedział, że nie wie co to jest.
Byliśmy więc dziś u innego...znów kawałek sierści wziął do badania, wyniki miły być jutro rano ale zadzwonił i poprosił o przesunięcie wizyty na sobotę wieczór bo....jeszcze nie wie co to jest.
Pomocy, może ktoś z Was miał podobny przypadek?
Problem skórny u pieska
-
A cóż to za metoda - kawałek sierści do badania? I co ten wet tam chce zbadać???? Pobiera się zeskrobiny ze skóry z miejsca chorego, ewentualnie trichogram ale to z wyrwanego włosa razem z cebulką....
Nużeniec? Świeżb? natychmiast należy znaleźć przyzwoitego weta, pobrać materiał do badań i postawic dopiero diagnozę...
Nużeniec? Świeżb? natychmiast należy znaleźć przyzwoitego weta, pobrać materiał do badań i postawic dopiero diagnozę...
Nie miałam takiego przypadku, skoro nawet weterynarze nie bardzo wiedzą co to to średnio... To zacznę może od oczywistych rzeczy na które weterynarz pewnie zwróciłby uwagę, ale
1. Podrażnienia skóry mogą powodować pasożyty, trzeba dokładnie obejrzeć pieska > pies może być uczulony na ukłucia pcheł, much, komarów, drapiąc się może zainfekować skórę
2. Reakcja alergiczna np. na pokarm, pyłki, kurz > fragmenty skóry zmienione stanem zapalnym są bolesne przez wylizywanie i wygryzanie, infekcje bakteryjne też wywołują swędzenie
Tak więc możliwymi przyczynami mogą chyba być pchły (często w okolicach zadu), świerzb (uszy), alergia (szczególnie widoczne na uszach, łapy), a czy piesek ma może łupież?
Przyczyną może być po prostu nadwrażliwość skóry wtedy pomogą leki przeciwzapalne.
Co do badania przez lekarza to dobrze by było żeby oprócz próbki skóry i sierści pobrał chyba też krew.
Pozdrawiam i życzę psiakowi powrotu do zdrowia:)
1. Podrażnienia skóry mogą powodować pasożyty, trzeba dokładnie obejrzeć pieska > pies może być uczulony na ukłucia pcheł, much, komarów, drapiąc się może zainfekować skórę
2. Reakcja alergiczna np. na pokarm, pyłki, kurz > fragmenty skóry zmienione stanem zapalnym są bolesne przez wylizywanie i wygryzanie, infekcje bakteryjne też wywołują swędzenie
Tak więc możliwymi przyczynami mogą chyba być pchły (często w okolicach zadu), świerzb (uszy), alergia (szczególnie widoczne na uszach, łapy), a czy piesek ma może łupież?
Przyczyną może być po prostu nadwrażliwość skóry wtedy pomogą leki przeciwzapalne.
Co do badania przez lekarza to dobrze by było żeby oprócz próbki skóry i sierści pobrał chyba też krew.
Pozdrawiam i życzę psiakowi powrotu do zdrowia:)
Dziękuje za odpowiedzi, generalnie mnie też się nie podobało, że wziął do badania sierść...i jego podejście typu a cóż to to Pani chorego psa do Mnie przyprowadza?? jak to ja leczę zdrowe
Wiem, że może być to świerzb uszny lub atopowe zapalenie skóry etc.
Jutro następny dzień jedziemy do wet specjalizacji dermatologia zobaczymy???
Wiem, że może być to świerzb uszny lub atopowe zapalenie skóry etc.
Jutro następny dzień jedziemy do wet specjalizacji dermatologia zobaczymy???
opiszujesz w 99% typowe AZS czyli alergiczne zapalenie skóry. Udaj się do porządnego lekarza.
Dziękuję za poradę.
Jak wybadać od czego może być atopowe zapalenie skóry? Czy to może być jedzenie czy też raczej jakiś czynnik środowiskowy? Nie wiem kurz, pyłki, materiał z którego jest posłanie? Proszę o jakiś punkt zaczepienia.
Jak wybadać od czego może być atopowe zapalenie skóry? Czy to może być jedzenie czy też raczej jakiś czynnik środowiskowy? Nie wiem kurz, pyłki, materiał z którego jest posłanie? Proszę o jakiś punkt zaczepienia.
wykonać testy alergiczne