Problem skórny u pieska

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Feliksio

27 września 2012, 21:02

Witam, ma problem z moim Feliksem. Zaczęło się od okolic oczu...
Okolica oczu nosiła ślady ugryzień, była zaczerwieniona i spuchnięta, częściowo pozbawiona sierści. Pies drapał się, tarł pyszczkiem o co się tylko dało. Weterynarz stwierdził, że pogryzły go meszki ( wówczas było ich sporo) przepisał oksykort A. Trwało to sporo ale poskutkowało, oczy można powiedzieć zostały uzdrowione ale zaczął się problem z uszami. Feliks ma spuchnięte uszy, całe w strupach ( zwłaszcza końcówki uszów ), pozbawione sierści i bardzo podrapane. ( mam zdjęcia ale nie wiem jak je tu zamieścić . Zaczął lizać brzuszek, przednie łapki, okolica pyszczka też go bardzo swędzi jest lekko zaczerwieniona. Na ciele wyszukałam kilka strupów i krost zwłaszcza w okolicy brzuszka. Dziś rano doszedł kolejny dziwny objaw, Feliks trzyma dziwnie ogon coś na kształt haka.
Poza tymi objawami pies jest radosny, skory do zabaw, ma apetyt.
Byliśmy wczoraj u weterynarza ale niczego się nie dowiedzieliśmy. Uszy zdrowe w środku ponoć nie ma stanu zapalnego, weterynarz uciął kawałek sierści ze ucha i grzbietu do badania ale nic nie wykrył....powiedział, że nie wie co to jest.
Byliśmy więc dziś u innego...znów kawałek sierści wziął do badania, wyniki miły być jutro rano ale zadzwonił i poprosił o przesunięcie wizyty na sobotę wieczór bo....jeszcze nie wie co to jest.
Pomocy, może ktoś z Was miał podobny przypadek?
isabelle30

27 września 2012, 22:10

A cóż to za metoda - kawałek sierści do badania? I co ten wet tam chce zbadać???? Pobiera się zeskrobiny ze skóry z miejsca chorego, ewentualnie trichogram ale to z wyrwanego włosa razem z cebulką....
Nużeniec? Świeżb? natychmiast należy znaleźć przyzwoitego weta, pobrać materiał do badań i postawic dopiero diagnozę...
Natalia_

27 września 2012, 22:17

Nie miałam takiego przypadku, skoro nawet weterynarze nie bardzo wiedzą co to to średnio... To zacznę może od oczywistych rzeczy na które weterynarz pewnie zwróciłby uwagę, ale :)
1. Podrażnienia skóry mogą powodować pasożyty, trzeba dokładnie obejrzeć pieska > pies może być uczulony na ukłucia pcheł, much, komarów, drapiąc się może zainfekować skórę
2. Reakcja alergiczna np. na pokarm, pyłki, kurz > fragmenty skóry zmienione stanem zapalnym są bolesne przez wylizywanie i wygryzanie, infekcje bakteryjne też wywołują swędzenie
Tak więc możliwymi przyczynami mogą chyba być pchły (często w okolicach zadu), świerzb (uszy), alergia (szczególnie widoczne na uszach, łapy), a czy piesek ma może łupież?
Przyczyną może być po prostu nadwrażliwość skóry wtedy pomogą leki przeciwzapalne.
Co do badania przez lekarza to dobrze by było żeby oprócz próbki skóry i sierści pobrał chyba też krew.
Pozdrawiam i życzę psiakowi powrotu do zdrowia:)
Feliksio

27 września 2012, 22:34

Dziękuje za odpowiedzi, generalnie mnie też się nie podobało, że wziął do badania sierść...i jego podejście typu a cóż to to Pani chorego psa do Mnie przyprowadza?? jak to ja leczę zdrowe :)
Wiem, że może być to świerzb uszny lub atopowe zapalenie skóry etc.
Jutro następny dzień jedziemy do wet specjalizacji dermatologia zobaczymy???
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 września 2012, 23:21

opiszujesz w 99% typowe AZS czyli alergiczne zapalenie skóry. Udaj się do porządnego lekarza.
Feliksio

27 września 2012, 23:42

Dziękuję za poradę.
Jak wybadać od czego może być atopowe zapalenie skóry? Czy to może być jedzenie czy też raczej jakiś czynnik środowiskowy? Nie wiem kurz, pyłki, materiał z którego jest posłanie? Proszę o jakiś punkt zaczepienia.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

27 września 2012, 23:44

wykonać testy alergiczne
Gość

27 września 2012, 23:53

Dziękuję.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje