Witam
Mój pies samoyed/6 lat/ od trzech dni zwraca po jedzeniu.Dzisiaj dostał 1/3 dawki dziennej ,zjadł z apetytem ,połozył sie i po chwili zwrócił co zjadł.Je karmę suchą,stały dostęp do wody,karma nie była zmieniana,pies chodzi na spacery,zachowuje się normalnie.W przeszłości zdarzało się ,że zwracał jak po jedzeniu nabierał zbytniej ochoty na zabawę lub na spacerze zjadł trawę.Jeśli sytuacja sie nie zmieni czeka mnie wyjazd do weta,a może ktos z forumowiczów miał podobny kłopot?
Pies zwraca
Wita Cie mialam podobny klopot z moim psem i okazalo sie ze ma bardzo chore gardlo. Ja nie czekalam 3 dni tylko poszlam na drugi dzien bo skoro to sie dzieje caly czas to na co czekac?? Proponuje pojsc do weta.
-
ja miałam i nie skończyło się to dobrze. sprawdź czy pies nie ma powiększonych węzłów chłonnych szyjnych i podkolanowych.
zdecydowanie podejdź do lekarza .
Nie sądzę aby wymioty po posiłku były powodem chorego gardła lub powiększonych węzłów chłonnych , raczej problem tkwi w brzuchu .Nie piszesz o tak ważnych rzeczach jak wygląd wymiocin : wymioty niestrawionym pokarmem , żółcią , białą pianą , ciemne , fusowate --nie wspominasz też o wydalaniu : czy oddaje stolec ? jeśli tak to jaki i jakiego koloru , a może ma problem i w ogóle nie oddaje stolca ? to wszystko jest bardzo ważne .Choroby układu pokarmowego sa na 2 miejscu po chorobach skóry u psów . Psy to śmieciarze , zjadają prawie wszystko ,zwłaszcza na spacerach , dlatego poszłabym dla tzw "spokojności " w kierunku zatrucia lub niedrożności mechanicznej -od tych dwóch rzeczy bym zaczęła-a więc parametry wątrobowe , trzustkowe , nerkowe i leukocyty w morfologi.Na pewno USG (dobrym aparatem ) i RTG jamy brzusznej z kontrastem .Jeśli psina wymiotuje po posiłku nie karm go ,bo tylko pogorszysz stan ogólny ( odwodnienie ) daj jej tylko dużo picia i pilnuj aby pies pił i diagnozuj jak najszybciej .Zmierz temperaturę ciała . Pospiesz się z wizytą u lekarza.POWODZENIA DLA PSINY I DLA CIEBIE .
-
- Informacje
-