pilne !!

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

siskiss

03 listopada 2012, 22:33

Hej. Mam kilka pytań.
1. Mój pies je suchą karmę , czy zostawić ją w misce czy dawać o konkretnej porze dnia? Obok leżą mu takie kawałki z mięsa(pachnie jak konserwa), ale tego nie tknie.
2. dzisiaj zaobserwowałam, że pies strasznie mało je... teraz nie wiem czy iść z tym do weterynarza, czy poczekać z parę dni, niechce żeby było za późno, rozumiecie . Jak zje to parę kawałków tej karmy , a potem nic.
pies jest ze schroniska, wcześniej jadł jak opętany, a teraz ... prawie wcale.
proszę o szybkie w miarę odpowiedzi :cry:
SleepingSun

03 listopada 2012, 23:12

1. zdecydowanie o konkretnej porze dnia, porcja dzienna podzielona na dwa: rano i wieczorem. zostawiasz miskę na 15 minut jeżeli pies nie zje w tym czasie to zabierasz i dajesz tą samą porcję wieczorem. jaką karmę pies je?
2. w jakim wieku jest pies, co je, jak często, ile waży, ile mniej więcej je.
Gość

03 listopada 2012, 23:20

Piesek ze schroniska, tam pewnie jadł inną i może miał wydzielaną.
Bezpieczniej byłoby podawać w porcjach stosownych do wagi psa np. 2 x dziennie

- Jeśli jadł 'jak opętany, to może jest przekarmiony.
- Czy pies ma stały dostęp do wody? Pije ją? Przy suchej karmie jest to niezbędne.
- Sucha karma puchnie w żołądku, a jesli do tego pochłonięta w dużej ilości...
- Czy wypróżnia się bez problemu?
siskiss

04 listopada 2012, 09:52

tak dostęp do wody ma cały czas, ale też nie pije ;/
wczoraj cały dzień nie jadł, pomylałam że zje w nocy (niekiedy tak robił), ale karma jest nietknięta.
no właśnie ostatnio je kilka, np. zjadł 2-3 kawałki suchej i koniec, raczej taka ilość nie wystarczyłaby aby się najadł.
raz jak byłam z nim na dworze to nie umiał się wypróżnić, piszczał z bólu.
proszę o odpowiedzi
siskiss

04 listopada 2012, 09:59

karma to -- chappi , może zmienić na inną ? moja mama wpadła na pomysł żeby dać mu mięso z rosołu, dobry pomysł ?pies ma 10 miesięcy
SleepingSun

04 listopada 2012, 10:20

zabierz psa do weterynarza. psy mogą sobie robić jednodniowe głodówki, ale muszą wtedy pić. może coś zablokowało psu jelita, sprawa jest pilna i jak najszybciej wymaga konsultacji u dobrego weterynarza. karma którą podajesz to śmieć, ale nie to jest teraz największy problem.
siskiss

04 listopada 2012, 10:23

a co z tym mięcem z rosołu dać mu czy jednak nie ? zaszkodzić mu to może? jaką karmę proponujesz w takim razie ?
SleepingSun

04 listopada 2012, 11:01

jeżeli mięso jest wyciągane przed dodawaniem przypraw (i jest to mięso bez kości) to nie zaszkodzi. do wyboru karmy proponuję odwiedzić dział żywienie. teraz psu trzeba udzielić pomocy.
Rikula

04 listopada 2012, 22:11

karmy mu nie dawaj ,mięso drobiowe z rosołu możesz mu dać , jesli w ogóle będzie chciał jeść ,choć ja nie dałabym mu nic do jedzenia , za to dużo wody .Najwazniejsze aby sie wypróżnił , bo wyrażnie cos go zaczopowało a to poważna sprawa . W takim przypadku daje się olej parafinowy-można go kupić w aptece ale nie wiem czy masz taka teraz mozliwość -może jestes już po wizycie u weterynarza ? jeśli nie to zrób to jak NAJSZYBCIEJ , pies się męczy . Odwodniony pies ma blade, dziąsła , zdrowy nieodwodniony -różowe , to taka mała informacja która pozwoli lepiej obserwoać psa .Narastajace odwodnienie jest groźne w skutkach .
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 listopada 2012, 22:55

czy pies normalnie wycodzi na sapcery, czy chce się bawić . Czy chce jeść mięso z rosołu?
ODPOWIEDZ
  • Informacje