Mała ilość płytek krwi

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Lidan

10 listopada 2012, 14:30

Miesiąc temu robiłam mojej ok.11-letniej suczce podstawowe badania krwi. Przez telefon powiedziano mi, że badania są w porządku, ale gdy przesłałam je mailem do weterynarza to dowiedziałam się, że jest za mała ilość płytek krwi. O czym to świadczy? Co może być tego powodem? Czy brak tych płytek świadczy o jakiejś chorobie u psa? Można je jakoś podnieść? Oczywiście powtórzymy wkrótce badania i do weterynarza pójdziemy ale jestem troszkę zaniepokojona.

Tu są wyniki:

Wykonano morfologię krwi.
Laboratorium:
MCV(ŚOK): 69,00
MCH(ŚMH): 23,90
MCHC(ŚSH): 34,90
Erytrocyty: 7,43 T/l
Hematokryt: 51,00 l/l
Hemoglobina: 17,80 mmol/l
Leukocyty: 11,30 G/l
Trombocyty: 61,00 G/l
Wykonano biochemię krwi.
ALT (GPT): 39,58 U/l 37°C
Białko całkowite: 7,20 g/l
Kreatynina: 0,79 ,umol/l
Mocznik: 4,66 mmol/l
Uwagi: Glukoza 61mg/dl
SleepingSun

10 listopada 2012, 18:29

pewnie krew była źle pobrana, to się zdarza bardzo często. jeżeli inne wyniki są w normie to nie ma się co martwić.
Lidan

11 listopada 2012, 20:47

Dzięki za pocieszenie. Jutro postaram się dotrzeć do weta i powtórzyć badania w wersji trochę bardziej rozszerzonej.
SleepingSun

11 listopada 2012, 22:15

szczerze powiedziawszy nie wiem czy jest taka potrzeba ;) no ale zawsze lepiej zrobić więcej badań niż mniej oczywiście. jaką masz normę do tych płytek? bo są zależne od aparatu, który wykonywał badanie. Generalnie jeżeli norma jest o 200 to psu ciekła by krew strumieniami gdyby wynik był prawdziwy. Można zrobić rozmaz morfologiczny i zobaczyć jak się płytki mają, ale moim zdaniem nie ma się co martwić. Poczekaj jeszcze na opinię dr Jarka, a potem bierz się za badania, bo dalsza diagnostyka biochemiczna jest bardzo droga. Kiedyś czytałam o mierzeniu czasu krzepliwości, nakłuwało się poduszkę i mierzyło czas do ostatniej kropli, ale nie wiem czy to się w ogóle robi. Badania są na prawdę bardzo ładne :)

Jeżeli jakoś to Cię pociesza to aż przejrzałam badania Kori i raz płytek ma 53, a żyje i ma się dobrze :) od kiedy badamy krew od razu - wetka przy nas wkłada próbkę do aparatu to płytki zawsze są w normie. więc jeżeli krew pies oddawał jednego dnia, a badana próbka była po kilku godzinach to pewnie potworzyły się skrzepy i stąd ten wynik.
Lidan

11 listopada 2012, 23:25

Kompletnie się na tym nie znam. Sunia będzie miała prawdopodobnie zabieg pod narkozą, a te płytki dyskwalifikują ją do tego zabiegu. Dlatego muszę mieć pewność, że wszystko jest w porządku. Tym bardziej, że były problemy podczas sterylizacji zaraz po podaniu środków znieczulających.
SleepingSun

12 listopada 2012, 10:24

w takim razie znajdź gabinet, gdzie krew jest badania zaraz po pobraniu. możesz się wybrać, albo na sanocką (chociaż tam chyba też krew czeka w kolejce), albo mogę Ci podać adres gabinetu gdzie jak poprosisz to od razu zostanie to zrobione natychmiast.
Lidan

12 listopada 2012, 16:58

Mam już wyniki dzisiejszego badania krwi i wszystko jest w porządku! OBRAZ KRWINEK CZERWONYCH BEZ ZMIAN! Hurra!
SleepingSun wielkie dzięki za wsparcie!
SleepingSun

12 listopada 2012, 18:05

trąbocyty to nie czerwone płytki ;) ale to dobrze że są bez zmian! super, że te płytki w normie - mówiłam żeby nie panikować :)
Lidan

12 listopada 2012, 18:36

O matko! Mówiłam, że się na tym nie znam :( Jeejjkuu...Ależ jestem gapa!
Płytki krwi: 217 G/I zakres jest chyba od 200 do 580
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

16 listopada 2012, 00:56

na Sanockiej jest labolatorium więc krew nie czka w żadnej kolejce. Morfologie możemy wykonać w ciągu 1-2 minut.
gosc

27 grudnia 2012, 19:17

Witam,
mój pies miał 2 tygodnie temu robioną morfologię i wyszło mu że płytek krwi ma zaledwie 11 tys, ogólnie całe wyniki są złe, dziś ponownie była badana krew i płytki spadły do 4 tysięcy. Czy przy chłoniaku to są normalne wyniki? Czy może to być coś innego niż chłoniak? ogólnie ma wszystkie węzły powiększone, rozmaz krwi również wskazuje na nowotwór, ma uszkodzony szpik kostny, ciągle dyszy, powiększone węzły utrudniają mu oddychanie, na prześwietleniu płuc były jakieś plamki. Krew była badana odrazu po pobraniu, wynik był 30 minut po pobraniu, nie było żadnego skrzepu
SleepingSun

27 grudnia 2012, 20:18

może być tak przy chłoniaku. decydująca do rozpoznania jest biopsja. podajecie psu steryd?
gosc

28 grudnia 2012, 08:19

Tak, podajemy mu jakiś steryd, ale na pewno nie encorton, nie pamiętam nazwy ale też coś na e, i do tego jeszcze jakiś antybiotyk a czy można w jakiś sposób zwiększyć mu liczbę płytek krwi? Panie z gabinetu weterynaryjnego pobierały mu kawałek węzła chłonnego i go badały, więc wyszło że to chłoniak ( nie była to taka typowa biopsja gdzie się odsyła i czeka długo na wyniki, tylko one same to sobie oglądały), początkowo jeszcze podejrzewały babeszjozę albo białaczkę.Wykluczyły to po biopsji. Ogólnie pies zachorował 3 tyg temu, nasz wet stwierdził że to ostre zapalenie płuc, dał mu antybiotyk na 4 dni i stwierdził że on już zakończył leczenie mimo że u psa nie było poprawy a tylko pogorszenie, później się zdecydowaliśmy na sąsiednie miasto i tam Panie go zbadały, zrobiły morfologię, biopsję, badanie rtg i wyszło że to chłoniak, w przyszłym tygodniu planujemy jeszcze zrobić mu biochemię żeby zobaczyć czy nie dolega mu coś jeszcze
SleepingSun

28 grudnia 2012, 11:34

chłoniak bez leczenia daje 2 - 4 tygodnie życia, od rozpoznania. możecie albo psa zacząć leczyć, czyli podać mu chemioterapię albo zapewnić jak najlepsze warunki w jego ostatnich dniach. Ciągnie go po lecznicach w celu zobaczenia co jeszcze mu dolega nie jest najlepszym pomysłem biorąc pod uwagę główną dolegliwość, która bez leczenia nie daje szans...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 grudnia 2012, 23:14

jeśli chcecie go leczyć powinnien natychmiast podjąć leczenie. Choroba nie postępuje ale galopuje - co widzicie w wynikach.
ODPOWIEDZ
  • Informacje