Dziwny babel na podniebieniu psa

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Vol

04 grudnia 2012, 23:16

Witam,

moja sunia dostala takiego babelka na podniebieniu ( zaznaczony czerwonym kolkiem )
http://dl.dropbox.com/u/12058380/babel.jpg
wydaje mi sie iz nie bylo go wczesniej ale glowy nie dam sobie za to uciac. Czesc blizej zebow jest miekkawa jednank im dalej w glab pyska tym ten babelek twardszy. Suni to raczej nie boli bo przy naciskaniu nie reaguje.

Powinienem udac sie z tym do weterynarza? Osobiscie wyglada mi to troszke jak by sie oparzyla ( gotuje jej mieso z ryzem, sprawdzam jego temperature jednak a noz widelec jakas kupka ryzu byla zbita i nie wystygla wystarczajaco ) ale to tylko moja subiektywna ocena. Prosilbym o punkt widzenia innych osob bedacych w temacie za co z gory serdecznie dziekuje

Pozdrawiam
Adrian
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 grudnia 2012, 23:36

jest to fizjologiczna brodawka podniebienia twardego na której mieści się końcówka nerwów smakowych tworząc tzw narząd voblera. To pozwala wyczuwać smak jedzenia. Im wększa brodawka i rozbudowane jej unerwienie tym lepsze poczucie smaku ( można zostać kiperem).
Vol

04 grudnia 2012, 23:49

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje