Witam,
moja sunia dostala takiego babelka na podniebieniu ( zaznaczony czerwonym kolkiem )
http://dl.dropbox.com/u/12058380/babel.jpg
wydaje mi sie iz nie bylo go wczesniej ale glowy nie dam sobie za to uciac. Czesc blizej zebow jest miekkawa jednank im dalej w glab pyska tym ten babelek twardszy. Suni to raczej nie boli bo przy naciskaniu nie reaguje.
Powinienem udac sie z tym do weterynarza? Osobiscie wyglada mi to troszke jak by sie oparzyla ( gotuje jej mieso z ryzem, sprawdzam jego temperature jednak a noz widelec jakas kupka ryzu byla zbita i nie wystygla wystarczajaco ) ale to tylko moja subiektywna ocena. Prosilbym o punkt widzenia innych osob bedacych w temacie za co z gory serdecznie dziekuje
Pozdrawiam
Adrian
Dziwny babel na podniebieniu psa
jest to fizjologiczna brodawka podniebienia twardego na której mieści się końcówka nerwów smakowych tworząc tzw narząd voblera. To pozwala wyczuwać smak jedzenia. Im wększa brodawka i rozbudowane jej unerwienie tym lepsze poczucie smaku ( można zostać kiperem).
-
- Informacje
-