Panie doktorze, Kori chora na chłoniaka i leczona na nużycę całe życie. lat 8. zauważyłam dziś że się drapie w jednym miejscu, więc odsłoniłam sierść i zobaczyłam coś takiego:
czy mógłby Pan powiedzieć co to za zmiana? grzybica? mam w domu Triderm i maść z terbinafiny chlorowodorkiem. czy coś się nada?
Kori ma jeszcze jedną zmianę, wydaje mi się że powstała w miejscu kropienia advocatem (że tak zareagował z chemioterapeutykami), Kori czasem to drapie i robi się lekko zaczerwienione, dzisiaj zauważyłam że się uwypukliło. czy to może być coś niebezpiecznego?
zmiany skórne
-
Nie smaruj niczym dopóki nie zrobisz zeskrobin, Dziwny taki okrągły, ładnie odgraniczony placek....raczej chyba nie grzyb - to byłoby wtedy rozlazłe
-
zeskrobinę zrobię najwcześniej w środę, w czwartek po 18 będą wyniki...
-
może na razie całowanie sobie odpuścimy:P ale wygłaskam
ciężko mi tak ze zdjęcia powiedzieć co się dzieje . Ale zmiany wyglądaja na zmiany hormonalne . Pies dostaje sterydy?
-
tak, 30mg encortonu co dwa dni. idziemy sobie jutro pobrać krew, więc to pokażę weterynarzowi. jeżeli to zmiany hormonalne to należy coś z tym robić?
od jakiego czasu je bierze?
i chcecie aby pies nie miał zmian skórnych? W jakim świecie żyjecie? Wiecie co to jest steryd ? Ja podaję pare lat ale dawki 1 do 5 mg ( to już dla mnie dużo) na dzień i dają efekty uboczne. A Wy przy 30 mg chcecie nie mieć efektów ubocznych? Szukajcie źródła zmian w takim razie w zmianach hormonalnych sterydy na prawdę bardzo w tym "mieszają".
-
tak bardzo dobrze wiemy w jakim świecie żyjemy. wiemy też co to steryd i do czego służy. w naszym przypadku stricte do ratowania życia. sprawdza się dobrze, sam mi Pan powiedział - chłoniak = 4 tygodnie życia. nie stosujemy takiej dawki od tak sobie, z kaprysu... ja się nie skarżę na defekty estetyczne, chciałam tylko wiedzieć czy to może czasem nie grzyb, albo coś innego wymagającego leczenia. nic więcej.
ach przepram Cię sleepingSun nie sprawdzam kto pisze posta ( może i dobrze , bo się nie ustosunkowywuję do czyjejś odpowiedzi). Ty jesteś w sytuacji bez wyjścia . I to nie podlega dyskusji. Widzisz czyste efekty sterydoterapi. Mogą być wtórne ifekcje skóry zarówno grzybicze jak i bakteryjne ( w tym wypadku raczej nie), ale najgorsze to zmiany związane z zaburzeniami nadnerczy a wtórnie tarczycy i gonad. A to już musi zostać wkalkulowane w terapię.
Witam,czy ktoś już wie co to za zmiana skórna i jak ja leczyć, bo mojemu zwierzaczkowi zrobiła się identyczna i nie bierze sterydów.
-
- Informacje
-