witam
mam psa owczarka niemieckiego w wieku 13 lat. od pewnego czasu ( z rok) zaczął mieć problemy z wypróżnieniem tzn .długo,boleśnie. zdarzało się z krwią,kształt stolca taki"bananowy"po zaparciach nastąpiło rozwolnienie - masakra , wszędzie i zawsze ! ale taka jakby sama woda z kałem.wizyta u weterynarza ,diagnoza przerost prostaty. wycięcie jajek i miało być lepiej minęło dwa tygodnie a pies mimo wielokrotnych na dobę prób nie może zrobić nic totalne zero , a mimo to apetyt ma masakryczny!czy to normalne,??czy grozi to jakimiś powikłaniami .czy dawać mu miskę ? help
dzięki
po kastracji-co się dzieje!! pomórzcie
-
ale nie chcesz powiedzieć, że pies od 2 tygodni się nie załatwił? kup ku royala intestinal gastro - gładko przechodzi przez psa. możesz podać czopek glicerynowy.
A czy ta diagnoza była potwierdzona jakimiś badaniami (przerost prostaty )?Może warto iść do tego weta i zbadać psa ponownie .
palec w odbyt i tyle! mówił coś że do miesiąca ma podobno ogasnąć . mieszkam na wsi o do weta mam kawał drogi.pies wczoraj postawił taką wręcz kocią kupę może rzeczywiście będzie lepiej...a może ma ktoś jakieś doświadczenie ze swoim psem?ania05 pisze:A czy ta diagnoza była potwierdzona jakimiś badaniami (przerost prostaty )?Może warto iść do tego weta i zbadać psa ponownie .
poz
Witaj, moja sunia miala skreje lit,je lita zaplataly sie na w zrosty po operacyjne ,dlatego po operacji lekarze pytaja czy pies nie ma problemow ze stolcem, nie stalo sie to od razu, jelita zrastaly sie ,az powstal wezel, Zadzwon jesli nie mozesz je chac,masz do tego prawo,zadbaj o to co pies je .Dieta wysokoblonnikowa,;platki owsiane ,kukurydziane ,marchew, zielony groszek, siemie lniane i mieso.Gdy widzisz, ze ma zaparcie , ale droznosc jest,to znaczy ,cos tam z niego schodzi.podaj olej parafinowy do pyska5 lyzek duzych, do pupy czopek glicerynowy, zero kosci. patykow i.t.p. no i ruch wskazany, ale nie bieganie , moze trzeba u.s.g., zapytaj lekarza.
Trochę mnie dziwi że problemy jelitowe zdiagnozowano jako prostate bo te są dodatkowym objawem, czy pies miał tez problemy z oddawaniem moczu ? Ze względu na wiek wygląda raczej że psa mogły dopaść 2 choroby.
Czy pies miał robione USG jamy brzusznej, jakie badania (mocz, biochenia, stan nerek, wątroby).
Czy zbadano gruczoły około odbytowe, ich stan zapalny potrafi zrujnować dom.
Czy pies miał robione USG jamy brzusznej, jakie badania (mocz, biochenia, stan nerek, wątroby).
Czy zbadano gruczoły około odbytowe, ich stan zapalny potrafi zrujnować dom.
wydaje mi się, że ta teoria z tą prostatą to troszkę naciągana. Po 2 tygodniach prostata, też nie obkurczy się w takim stopniu aby odblokować prostnicę. Trzeba takie zwierzę w miarę pilnie i dokładnie diagnozować. Podejrzewam, że zwirzę ma jeszcze inne problemy niż prostata, ale co - to niestety trzeba znależć.
-
- Informacje
-