Witam
Otrzymałem dzisiaj wyniki psa w wieku 10 lat, waga 9kg. Miał mieć w przyszłym tygodniu zabieg pod pełną narkozą. Jednak wyniki na to nie pozwalają.
ALT - 60 U/L
AST - 33 U/L
Fosfor - 3.11
Mocznik - 110.1 mg/dl
Kreatynina - 1.1 mg-dl
WBC - 8.1 103/mm3
RBC - 7.03 106/mm3
HGB - 16.1 g/dl
HCT 48.4 %
PLT 346 103/mm3
MCV - 69 um3
MCH - 22.9 pg
MCHC - 33.3 L g/dl
RDW 14.5%
MPV 8.1%
LYM - 13.8% 1.1 L 103/mm3
MON 4.5% 0.3 103/mm3
GRA 81.7% 6.7 103/mm3
Glukoza 83 mg%
Mocz:
SG 1.020
pH 7.0
PRO* 100mg/dl
URO 0.2 E.U./dl
reszta Negativ
Poza tym pies miał robione EKG, które wykazało początki zwyrodnienia serca.
Lekarz powiedział, że coś jest z nerkami albo wątrobą. Wyczytałem, że jakby coś było z nerkami, to kreatynina byłaby też podwyższona. Więc wątroba? Czy ten poziom mocznika jest bardzo duży, czy może być to tylko np zbyt dużo białka w organizmie? Piesek jest żywy, normalnie je, biega. W poniedziałek mam iśc do kliniki i albo będzie miał kroplówki albo jakieś leki na wątrobę... nic konkretnego się nie dowiedziałem.
Czy te wyniki oznaczają coś poważnego, czy wystarczy, że zmienię mu dietę
Byłbym wdzięczny za jakąś rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam.
Wyniki - Krew, biochemia, mocz. Jakieś sugestie?
-
no ten mocznik jest wysoki. co pies je? nie chorował ostatnio? ALT nie jest jakiś straszny, zapytaj lekarza czy możesz podawać psu esselive duo.
Dziękuję za odpowiedź.
Pies je gdzieś od roku głównie suchą karmę dla seniorów Bosha, z łyżeczką oleju. Gdzieś raz na dwa tygodnie gotuję mu mięso drobiowe lub podroby ( tak wiem, mało to wartościowe..) z ryżem i marchewką i wcina to przez 3 dni, ale jednocześnie też suchą karmę Dostaje jakieś przysmaki. Czasem mięso z obiadu. Jajko ugotowane raz na tydzień, czasem twaróg, bo uwielbia. I czasem ktoś z rodziny rzuci mu coś "spod stołu"
NIe, nie chorował.
Natomiast dwa dni przed pobraniem krwi dostał głupiego jasia, bo miał płukanie zatok okołoodbytowych. Po ok 3 godz. wrócił do formy. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ.
Pies je gdzieś od roku głównie suchą karmę dla seniorów Bosha, z łyżeczką oleju. Gdzieś raz na dwa tygodnie gotuję mu mięso drobiowe lub podroby ( tak wiem, mało to wartościowe..) z ryżem i marchewką i wcina to przez 3 dni, ale jednocześnie też suchą karmę Dostaje jakieś przysmaki. Czasem mięso z obiadu. Jajko ugotowane raz na tydzień, czasem twaróg, bo uwielbia. I czasem ktoś z rodziny rzuci mu coś "spod stołu"
NIe, nie chorował.
Natomiast dwa dni przed pobraniem krwi dostał głupiego jasia, bo miał płukanie zatok okołoodbytowych. Po ok 3 godz. wrócił do formy. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ.
-
myślę, że trzeba zdiagnozować przyczynę takiego stanu rzeczy. wątpię żeby poziom mocznika wzrósł 2 krotnie ponad normę od samej diety. w każdym razie jako leczenie stosuje się kroplówki (w celu obniżenia stężenia mocznika we krwi), środki wiążące fosforany (ipakitine) oraz dietę (renal). potem badania się powtarza, żeby zobaczyć czy mocznik wrócił do normy. ja osobiście odstawiłabym wszelkie niemięsne źródła białka.
Dzięki za odpowiedź.
Tak właśnie czytałem. Obniżanie poziomu, dieta i znowu badania. Ale tak jak napisałaś, najważniejsze to znaleźć przyczynę...
Pozdrawiam
Tak właśnie czytałem. Obniżanie poziomu, dieta i znowu badania. Ale tak jak napisałaś, najważniejsze to znaleźć przyczynę...
Pozdrawiam
Witam
Po dzisiejszej wizycie lekarz zalecił Ipaktine dwa razy dziennie + hepatiale forte po 1 tabl. dziennie. W przyszły Pn ponowne badania krwi. Oby były dobre
Oprócz tego na serducho dostaje Vetmedin dwa razy dziennie po 1/2 tabletki.
Po dzisiejszej wizycie lekarz zalecił Ipaktine dwa razy dziennie + hepatiale forte po 1 tabl. dziennie. W przyszły Pn ponowne badania krwi. Oby były dobre
Oprócz tego na serducho dostaje Vetmedin dwa razy dziennie po 1/2 tabletki.
-
no i bardzo ładnie daj znać czy się poprawiło
Witam
Dzisiejsze wyniki:
ALP - 29 U/L
ALT - 57 U/L
AST - 32U/L
Fosfor - 3.58 mg/dl
Mocznik - 87.3 mg/dl
Kreatynina - 1.0 mg-dl
WBC - 7.9 103/mm3
RBC - 6.97 106/mm3
HGB - 16.0 g/dl
HCT 48.1 %
PLT 328 103/mm3
MCV - 69 um3
MCH - 22.9 pg
MCHC - 33.3 L g/dl
RDW 13.9%
MPV 8.2%
LYM - 19.2% 1.5 L 103/mm3
MON 6.0% 0.4 103/mm3
GRA 74.8% 6.0 103/mm3
Jak widać mocznik nieznacznie spadł, natomiast nadal jest prawie dwukrotnie przekroczony. ALT również wysokie, a ALP niskie. Kreatynina na dolnym poziomie, czy to daje mi pewność, że z nerkami wszystko ok?
Jestem niesamowicie wkurzony, ponieważ za każdym razem jak idę do Weterynarza obsługuje mnie inny.... coś jak w naszym szpitalach.
Przez kolejny tydzień mam dawać 2 razy dziennie ipakitine po ok. 2 g + hepatiale forte. I w Poniedziałek znowu do pobrania krwi. Żadnej specjalnej diety psu nie zalecono, więc dostaje do jedzenie to co zawsze. Czy ten mocznik nie powinien bardziej spaść, czy właśnie tak mozolnie ma to w dół iść? Przecież Ipakitine nie może dostawać wiecznie, chyba.
POwiedziano mi, że wyższy mocznik może się również wiązać w nieprawidłową pracą serca. Prawda to?
Aha i jeszcze jedno, pies był przygotowywany do zabiegu usunięcia gruczołu okołoodbytowego. Dzisiaj mi powiedziano (inny lekarz), że to wcale nie jest konieczne. Inny znowu mówił, że pies się kwalifikuje do usunięcia, bo mu się co chwilę "wylot" zatyka. Pies cierpi przy każdej wizycie toalety zatok. Raz miał nawet igłą przebijane. Natomiast igdy mu się nie zrobiła przetoka czy jakiś stan zapalny. Dwa razy miał płukane. A teraz ta jedna zatoka jest zatkana ok 4 tygodni..... Czasem trze tyłkiem i jakoś teraz jest to "mniej ważne"
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Dzisiejsze wyniki:
ALP - 29 U/L
ALT - 57 U/L
AST - 32U/L
Fosfor - 3.58 mg/dl
Mocznik - 87.3 mg/dl
Kreatynina - 1.0 mg-dl
WBC - 7.9 103/mm3
RBC - 6.97 106/mm3
HGB - 16.0 g/dl
HCT 48.1 %
PLT 328 103/mm3
MCV - 69 um3
MCH - 22.9 pg
MCHC - 33.3 L g/dl
RDW 13.9%
MPV 8.2%
LYM - 19.2% 1.5 L 103/mm3
MON 6.0% 0.4 103/mm3
GRA 74.8% 6.0 103/mm3
Jak widać mocznik nieznacznie spadł, natomiast nadal jest prawie dwukrotnie przekroczony. ALT również wysokie, a ALP niskie. Kreatynina na dolnym poziomie, czy to daje mi pewność, że z nerkami wszystko ok?
Jestem niesamowicie wkurzony, ponieważ za każdym razem jak idę do Weterynarza obsługuje mnie inny.... coś jak w naszym szpitalach.
Przez kolejny tydzień mam dawać 2 razy dziennie ipakitine po ok. 2 g + hepatiale forte. I w Poniedziałek znowu do pobrania krwi. Żadnej specjalnej diety psu nie zalecono, więc dostaje do jedzenie to co zawsze. Czy ten mocznik nie powinien bardziej spaść, czy właśnie tak mozolnie ma to w dół iść? Przecież Ipakitine nie może dostawać wiecznie, chyba.
POwiedziano mi, że wyższy mocznik może się również wiązać w nieprawidłową pracą serca. Prawda to?
Aha i jeszcze jedno, pies był przygotowywany do zabiegu usunięcia gruczołu okołoodbytowego. Dzisiaj mi powiedziano (inny lekarz), że to wcale nie jest konieczne. Inny znowu mówił, że pies się kwalifikuje do usunięcia, bo mu się co chwilę "wylot" zatyka. Pies cierpi przy każdej wizycie toalety zatok. Raz miał nawet igłą przebijane. Natomiast igdy mu się nie zrobiła przetoka czy jakiś stan zapalny. Dwa razy miał płukane. A teraz ta jedna zatoka jest zatkana ok 4 tygodni..... Czasem trze tyłkiem i jakoś teraz jest to "mniej ważne"
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
przy uremi należy ustalić źródło pochodzenia azotemi. Po ustaleniu jej pochodzenia ( czasami nawet na ślepo podjęcie terapi daje takową odpowiedź) należy zwalczyć jej źródło. Przy schorzeniach wielonarządowych należy podjąć także kurację chorych narządów .
Azotemia bardzo gwałtownie ustępuje przy ostrych za nerkowych schorzeniach np. kamicy moczowej przy udrożnienieu dróg moczowych i przy założeniu , że nie doszło jeszcze do uszkodzenia nerek ustepuje w ciągu 1-3 dni. Przy azotemi pochodzenia nerkowego i stanie przewlekłym niestety ustępuje ona długo i nie ma gwarancji jej całkowitego cofnięcia. To takie tylko dwa przykłady . Nie wiadomo co dokładnie dzieje się Twojemu psu , bo mamy za mało danych. Wyniki tez nie sa tragiczne . Myślę abyś wraz z lekarzem kontynuował leczenie i obserwował psa. Trzymaj się jednego lekarza góra dwóch i tyle. Lekarze w większych lecznicach pracują w systemie zmianowym ( bo muszą pojawaić się na zmianie rannej i popołudniowej - zwłaszcza specjaliści aby skonsultować pacjentów, dwa system 3 zmianowy wymusza rotacje).
Azotemia bardzo gwałtownie ustępuje przy ostrych za nerkowych schorzeniach np. kamicy moczowej przy udrożnienieu dróg moczowych i przy założeniu , że nie doszło jeszcze do uszkodzenia nerek ustepuje w ciągu 1-3 dni. Przy azotemi pochodzenia nerkowego i stanie przewlekłym niestety ustępuje ona długo i nie ma gwarancji jej całkowitego cofnięcia. To takie tylko dwa przykłady . Nie wiadomo co dokładnie dzieje się Twojemu psu , bo mamy za mało danych. Wyniki tez nie sa tragiczne . Myślę abyś wraz z lekarzem kontynuował leczenie i obserwował psa. Trzymaj się jednego lekarza góra dwóch i tyle. Lekarze w większych lecznicach pracują w systemie zmianowym ( bo muszą pojawaić się na zmianie rannej i popołudniowej - zwłaszcza specjaliści aby skonsultować pacjentów, dwa system 3 zmianowy wymusza rotacje).
Witam
i dziękuję za informację Panie Jarku.
Dzisiejsze wyniki tylko 3 parametrów:
Kreatynina 1.1 mg/dL
Mocznik 96.4 mg/dL
ALT 48 U/dL
ALT jest już w normie. Natomiast jak widać mocznik znowu poszedł w górę. Lekarz ponownie stwierdził, że prawdopodobnie jest to związane z nieprawidłową pracą układu krążenia.
Czy ktoś to może potwierdzić? Nigdzie nie znalazłem takich informacji.
Zalecenia: nadal podawać Ipakitine i Hepatiale Forte (min. 2 miesiące) I wiadomo Vetmedin, to już dożywotnio. Następnie kontrolne badania za dwa tygodnie.
Czy ktoś może, ma jakieś inne pomysły, jakie dodatkowe badania można zrobić? Jakiś inny dodatkowy parametr, który na coś może wskazać? Pies czuje się tak jak zawsze, je, pije, biega, nie wymiotuje, nie ma biegunek.
Pozdrawiam serdecznie.
i dziękuję za informację Panie Jarku.
Dzisiejsze wyniki tylko 3 parametrów:
Kreatynina 1.1 mg/dL
Mocznik 96.4 mg/dL
ALT 48 U/dL
ALT jest już w normie. Natomiast jak widać mocznik znowu poszedł w górę. Lekarz ponownie stwierdził, że prawdopodobnie jest to związane z nieprawidłową pracą układu krążenia.
Czy ktoś to może potwierdzić? Nigdzie nie znalazłem takich informacji.
Zalecenia: nadal podawać Ipakitine i Hepatiale Forte (min. 2 miesiące) I wiadomo Vetmedin, to już dożywotnio. Następnie kontrolne badania za dwa tygodnie.
Czy ktoś może, ma jakieś inne pomysły, jakie dodatkowe badania można zrobić? Jakiś inny dodatkowy parametr, który na coś może wskazać? Pies czuje się tak jak zawsze, je, pije, biega, nie wymiotuje, nie ma biegunek.
Pozdrawiam serdecznie.
-
doktor chyba zasugerował w poprzednim poście co należy zrobić. usg dróg żółciowych, oznaczcie koniecznie FA - bo jeżeli coś się tam dzieje to powinna pójść w górę. dodatkowo możecie oznaczyć bilirubinę i cholesterol (to też żeby zobaczyć czy drogi żółciowe są w porządku).
Nie doczytałem się tych informacji w poście dr Jarka :>
Dziękuję za odpowiedź i radę, na pewno skorzystam i zasugeruję to lekarzowi.
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź i radę, na pewno skorzystam i zasugeruję to lekarzowi.
Pozdrawiam.
-
a ja dodałam jakie badania należałoby zrobić ważna jest szczególnie fosfataza alkaliczna.Jarek pisze:przy uremi należy ustalić źródło pochodzenia azotemi. Po ustaleniu jej pochodzenia ( czasami nawet na ślepo podjęcie terapi daje takową odpowiedź) należy zwalczyć jej źródło. Przy schorzeniach wielonarządowych należy podjąć także kurację chorych narządów .
yhym
To bardzo dobrze, bo sam bym nie rozszyfrował o jakie badania chodzi
Dziękuję.
To bardzo dobrze, bo sam bym nie rozszyfrował o jakie badania chodzi
Dziękuję.
-
Ah przepraszam, przepraszam! pomyliłam kamicę moczową z żółciową! w tym wypadku usg...